dashcam in de auto

Voordelen van een dashcam in de auto

dashcam in de autoEen dashcam is een camera die achter de voorruit van de auto wordt geplaatst. Hiermee kan dan beeldmateriaal worden gemaakt van het rijden zelf.

Het doel om deze dashcam te plaatsen is om ongelukken vast te leggen op beeld. Deze beelden kunnen eventueel opgestuurd worden naar verzekeraars of gebruikt worden in rechtszaken. Verder kunnen mensen ook een dashcam kopen omdat het leuk is om de beelden terug te kijken, voor vermaak dus.

Functies van een dashcam

Een dashcam is een handformaat camera die geplaatst wordt achter de voorruit. Vanuit hier kan deze makkelijk de weg filmen. Dit beeldmateriaal wordt opgeslagen op een MicroSD-kaart die in de camera zit. Als dit geheugen vol is, wordt eerder beeldmateriaal weggegooid. Buiten het filmen zelf, worden er ook andere factoren van het autorijden vastgelegd, zoals de snelheid van de auto. Ook is er de mogelijkheid om met de ingebouwde microfoon geluidsopnamen te maken.

Soorten dashcams

Dashcams zijn al op meerdere plekken te verkrijgen, vooral in webwinkels. Deze bieden dashcams aan van verschillende merken, soorten en maten. Zo verschilt de prijs per cam. Deze prijs hangt onder andere af van de kwaliteit van het filmmateriaal. Sommige cams filmen in HD-kwaliteit, terwijl andere een lagere kwaliteit hanteren. Verder hebben ook de meeste dashcams een GPS-tracker in zich zitten. Hiermee kan de locatie van het voertuig bekeken en achterhaald worden. Verder zijn er nieuwheden, zoals motion detection. Hierbij zal de camera beginnen met filmen als er beweging komt in het voertuig. Het is dus niet meer nodig om de camera aan- en uit te zetten. Verder beschikken sommige camera’s over Wi-Fi, waardoor filmmateriaal direct op de computer of laptop wordt opgeslagen. Bovendien kan hiermee vanuit huis de route van de auto worden gevolgd. En ook zijn er camera’s die kunnen filmen in het donker met infraroodcamera’s. Hiermee kan er ’s nachts dus ook waardevol beeldmateriaal geschoten worden.

Voordelen van een dashcam

De dashcam is makkelijk te plaatsen achter de voorruit en filmt in een prima kwaliteit, afhankelijk van de soort dashcam. Er zitten er ook tussen die in full-HD filmen. Vaak is een cam niet heel prijzig voor de voordelen die ervoor in de plaats komen. Zo filmt een dashcam alles wat er voor de auto afspeelt. Op die manier kunnen de beelden bij een ongeluk teruggespeeld worden en kan er gekeken worden naar de toedracht van het ongeluk en de schuldvraag.

Verzekeraars ontvangen het beeldmateriaal graag, maar stellen er nog geen grote waarde aan. In sommige gevallen is het beeld niet duidelijk genoeg, of is het donker, waardoor er vrijwel niets van een ongeluk te zien is. Op die manier kunnen de beelden alleen voor onduidelijkheid zorgen. De verzekeraars nemen de beelden dus mee in het besluit, maar beschouwen deze niet als doorslaggevend. Ook de politie is terughoudend met beeldmateriaal van dashcams. Het is namelijk mogelijk deze beelden te bewerken en te manipuleren. Bij beeldmateriaal van de dashcam wordt namelijk de snelheid van de auto getoond. Volgens de politie kunnen deze getallen makkelijk worden aangepast, waardoor het lijkt alsof de bestuurder langzamer heeft gereden dan in werkelijkheid het geval was. Bovendien is het mogelijk om stukken film te verwijderen, waardoor de halve waarheid wordt getoond. Het is lastig te detecteren of de filmpjes echt en onbewerkt zijn.



Het beeldmateriaal zal dus altijd grondig bekeken worden of deze niet bewerkt zijn. De rol van het beeldmateriaal in de bewijslast is dus nog onbekend. Er zijn landen waar deze dashcams al veelvuldig worden gebruikt, zoals Rusland. Dit is het bekendste land waar deze camera’s worden gebruikt. Hier heeft namelijk bijna elke auto er een. Dit is voornamelijk omdat het beeldmateriaal daar wel gebruikt wordt als bewijsmateriaal. In Rusland heeft het dus nut, maar er zijn ook landen waar dashcams verboden zijn. Dit is het geval in Luxemburg, Portugal en Oostenrijk. In de meeste andere landen is het niet verboden.

Rechten 

Vaak wordt gedacht dat een dashcam illegaal is. Dat is niet het geval, op openbare wegen mag gefilmd worden. Het is echter wel zo dat voor filmen daar toestemming moet worden aangevraagd voor vaste camera’s. Een dashcam is echter geen vaste camera en daardoor is het ook niet nodig om toestemming aan te vragen voor het filmen met een dashcam.
Wel moet er rekening gehouden worden met portretrecht en privacy. Beeldmateriaal dat gemaakt is met een dashcam mag niet zomaar op internet worden geplaatst. Daarvoor moeten eerst gezichten van mensen onzichtbaar worden gemaakt. Ditzelfde geldt voor kentekenplaten van andere auto’s. Als ongecensureerd beeldmateriaal toch op internet geplaatst wordt, kunnen betrokken personen vragen om de filmpjes eraf te halen.

Verder geldt ook dat een dashcam geïnstalleerd moet worden in de auto zodat deze de bestuurder niet in de weg zit. Hij mag dus het zicht op de weg niet belemmeren.

Een dashcam is dus een camera die de weg voor de auto filmt. Vaak wordt een dashcam aangeschaft om bewijsmateriaal te kunnen aanbieden bij ongelukken. Dit materiaal zal dan bekeken worden door verzekeraars en de politie. Maar de waarde ervan is nog onbekend. Beeldmateriaal kan bewerkt worden, waardoor niet de echte situatie wordt getoond. Vooral de politie is dus terughoudend in het gebruiken van beeldmateriaal van dashcams. Maar in de toekomst zullen nieuwe methodes ontstaan om filmmateriaal te controleren op echtheid. Wellicht zal de functie van de dashcam dan nog meer erkend worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Krachtigschrijven
Aantal keer gelezen: 7038x
Toegevoegd: 27-10-2015 17:29
Gewijzigd: 30-10-2015 21:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!