Vormen van aquarium verlichting

Vormen van aquarium verlichting

Vormen van aquarium verlichtingEr zijn in Nederland zeer veel dierenliefhebbers in alle soorten. Bij dierenliefhebbers denken we vaak aan een hond of een kat, maar ook niet-zoogdieren, zoals vissen, reptielen en amfibieën vallen in de categorie huisdieren.

Nederland kent dan ook wel duizenden, zo niet honderdduizenden aquarium- of terrariumhouders. De meeste mensen hebben deze, omdat ze gefascineerd zijn van een specifiek soort dier en dit als hobby hebben of het mooi vinden om bijvoorbeeld een aquarium met tropische vissen te houden. Het houden van een hond of kat lijkt op het eerste gezicht misschien een stuk intensiever dan het houden van reptielen of vissen in een aquarium of terrarium, maar vaak is dit niet helemaal waar. Bij het hebben van een aquarium of terrarium gaat het vaak om dieren die van nature niet in Nederland voorkomen en er zijn dan ook zeer veel zaken die je in ogenschouw moet nemen voordat je een aquarium of terrarium aanschaft. Een van de meest belangrijke onderdelen hierbij, is de verlichting van het aquarium of terrarium.

Verschillende soorten aquarium verlichting

Er komen in de loop der jaren steeds meer aquariumhouders bij en de informatievoorziening wordt steeds beter. Via het internet wisselen hobbyisten vaak ideeën en suggesties met elkaar uit. Er zijn dan ook tal van webshops die het mogelijk maken om aquarium producten online te bestellen. Dit zorgt er automatisch voor dat het houden van een aquarium steeds laagdrempeliger wordt, omdat je niet per se meer naar speciaalzaken toe hoeft voor verschillende onderdelen. Ook bij aquarium verlichting vergemakkelijken webshops het aankoopproces aanzienlijk. Je hebt de keuze uit verschillende type verlichting voor een aquarium en er worden dan ook steeds meer geavanceerde licht technieken gebruikt. Wij hebben de meest voorkomende soorten verlichting voor je onder elkaar gezet.

T8 verlichting

T8 verlichting komt steeds minder vaak voor en is dan ook de oudste soort TL verlichting die we in aquariums terugzien. De T8 verlichting is erg makkelijk te herkennen en is behoorlijk groot in doorsnee van bijna drie centimeter. De meeste mensen kiezen voor een nieuwere variant, maar zolang de T8 verlichting nog werkt, wordt deze vaak nog gebruikt. De meeste aquariums met deze verlichting zijn voorzien van een lichtkap aan de bovenkant.

T5 verlichting

T5 Verlichting is eigenlijk de TL opvolger van de T8 en is net wat geavanceerder. Ook deze verlichting is vaak terug te vinden in aquariums met een lichtbak. De T5 verlichting onderscheidt zich op een aantal punten van de T8 verlichting. T5 verlichting is aanzienlijk kleiner en geeft daarnaast ook significant meer licht. Ook op het gebied van energieverbruik is deze TL variant geavanceerder dan T8, want ondanks het feit dat dit type verlichting meer licht afgeeft, is hij zuiniger in het energieverbruik.

Led verlichting

Led verlichting is de meest populaire variant van aquarium verlichting en biedt ook meerdere mogelijkheden dan de oudere TL varianten. De verwachting is dan ook dat de komende jaren de ledverlichting de TL verlichting volledig zal laten verdwijnen van de markt en in verschillende varianten zal worden aangeboden.


Voordelen van led aquarium verlichting

Het is wel duidelijk dat Led verlichting de toekomst is op het gebied van aquariumverlichting en daar zijn een aantal redenen voor. Led verlichting biedt aanzienlijk meer opties en voordelen ten opzichte van de klassieke TL verlichting.

Led verlichting is duurzamer en goedkoper

Ondanks het feit dat de T5 verlichting meer licht geeft dan T8 verlichting, staat dit niet in verhouding tot het energieverbruik van ledverlichting. Daarnaast is het zo dat Led verlichting een aanzienlijk langere levensduur heeft dan TL verlichting. In de aanschaf komt het voor dat je voor Led verlichting iets meer betaalt, maar op termijn betaalt deze prijs zich dubbel en dwars terug door het lage energieverbruik en langere levensduur.

Led verlichting geeft licht in verschillende kleuren

Een ander voordeel aan Led verlichting voor je aquarium, is dat Led verlichting in veel gevallen wordt geleverd in de drie basis kleuren rood, blauw en geel. Met Led verlichting kun je in theorie dan ook elke kleur licht creëren door verschillende kleuren met elkaar te combineren. In de meeste gevallen wordt Led verlichting geleverd met een afstandsbediening, zodat je de kleuren makkelijk op elkaar kan afstellen.

Led verlichting biedt opties waarmee je meer een natuurlijke situatie kan creëren

Naast het feit dat je met Led verlichting meerdere kleuren met elkaar kan combineren, is de kwaliteit van het afgegeven licht aanzienlijk beter dan TL licht. Je zal ook zien dat wanneer je overgaat van TL naar Led de lichtafgave in de ruimte om het aquarium heen een stuk minder is. Led verlichting is ook dimbaar in kracht, wat weer een extra voordeel biedt voor het aquarium, omdat het mogelijk is om een subtiele dag en nachtstand te creëren en je het lichts ’s nachts niet helemaal uit hoeft te zetten, maar bijvoorbeeld een maanstand kan nabootsen.

De invloed van een aquarium op het ecosysteem

Licht is een van de meest cruciale onderdelen van een aquarium. Wanneer je een aquarium aanschaft ga je natuurlijk op zoek naar een specifiek soort vissen en zul je je ook moeten verdiepen in welke vissen goed samengaan in een aquarium. Dit onderzoek is essentieel, want als aquariumhouder dien je een uitgebalanceerd mini ecosysteem te creëren, zodat zowel de vissen als ook de planten zo lang mogelijk kunnen leven. Naast het feit dat je goed moet checken welke vissen samen in een aquarium kunnen en je moet onderzoeken hoeveel ruimte ze nodig hebben, zijn er ook nog andere accessoires die een rol spelen binnen het ecosysteem. Sommige vissen vinden het bijvoorbeeld prettig om zich te kunnen verstoppen of te schuilen. De planten en andere attributen zoals miniatuur rotsen en dergelijke zijn dan ook minstens zo belangrijk. Om ervoor te zorgen dat je ecosysteem zo gezond mogelijk is en blijft, is het licht cruciaal. Het komt regelmatig voor dat mensen last hebben van algvorming en een smerig aquarium. Dit heeft vaker niet dan wel te maken met het feit dat de lichtafstemming niet goed is. Niet alleen de vissen hebben behoefte aan licht, ook de groei van planten en algen in het water wordt bepaald door het licht. Het is verstandig om je hierin te verdiepen en op subtiele wijze naar de juiste afstemming te zoeken. Het is hierbij echter wel belangrijk dat de verandering niet te snel en te drastisch zijn, want dat kan het aquarium leven te verstoren. Dit proces heeft over het algemeen tijd nodig.

Een aquarium vormt onderdeel van het interieur

Licht is als gezegd bepalend voor het ecosysteem in het aquarium, maar heeft daarnaast nog een rol binnen de ruimte waarin het aquarium staat. Een aquarium is een belangrijk onderdeel van het interieur en springt altijd in het oog. Door te kiezen voor geavanceerde aquariumverlichting, zoals bijvoorbeeld Led verlichting, kun je ook de sfeer in de ruimte beter beïnvloeden met de aquarium verlichting. In aquariums met de oudere T8 en T5 verlichting komt er vaak heel veel wit of geel licht vanuit het aquarium de ruimte binnen, terwijl je dit met Led verlichting een stuk subtieler kan afstemmen en je dus ook de invloed van het aquarium binnen het interieur beter op jouw wensen kan aanpassen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1008x
Toegevoegd: 23-01-2021 18:39
Gewijzigd: 25-01-2021 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!