Welke soorten karper aas zijn er en welke is goed?

Welke soorten karper aas zijn er en welke is goed?

Welke soorten karper aas zijn er en welke is goed?Om de dikste en grootste karpers te vangen hebben je uiteraard goed aas nodig. Maar goed is maar een groot begrip en zegt niks over de inhoud. In dit artikel gaan wij jou alles vertellen wat je moet weten over karper vissen met het juiste aas. Na dit artikel koop en maak jij de juiste boilies!

Wat is karper aas, wat zijn boilies?

We gaan eerst even helemaal terug naar de basics. Wat is ook alweer karper aas? Je raadt het waarschijnlijk al: boilies. Boilies zijn ronde balletje aas. Deze bolletjes kunnen twee verschillende doeleinden hebben. De karpers alvast naar een bepaalde plek lokken en de karper vangen. Hierover straks veel meer.  Om te weten te komen wat een effectieve boilie is moet deze jaren lang verfijnd worden en getest worden. Zo moet je op verschillende plekken met verschillende karpers testen. Onder verschillende omstandigheden. Je moet erachter komen wat de karpers lekker vinden en wat ervoor zorgt dat ze terugkomen en meer gaan eten. Ook moet je testen welke instant boilies en welke lange termijn boilies werken en hoe. Dit proces is uiteraard een lange termijn project omdat je vaak terug moet komen en veel verschillende soorten voer moet testen.

Wanneer is een boilie goed?

Wanneer een boilie goed is heeft te maken met meerdere factoren. Allereest is het belangrijk dat een boilie door de karper wordt herkend als zijnde voer. Hier zijn meerdere methodes voor. Je kan namelijk een tijd lang voorvoeren op dezelfde plek zodat de karpers wennen aan de geur en smaak en het gaan herkennen als voer. De bovenstaande methode wordt vaak gebruikt maar betreft niet mijn eigen voorkeur. Eigenlijk moet een boilie in essentie zo goed zijn dat de karper deze gelijk zal herkennen als voer. Dit scheelt een hoop tijd en boilies die je moet voorvoeren.  Daarnaast is het belangrijk dat de boilies intern in de karper goed zijn werk doet. Wat hiermee bedoeld wordt is dat de karper niet snel vol moet raken van de boilie maar door wil blijven eten. Des te meer de karper eet des te meer kans dat hij in jouw aas bijt.

Hoe belangrijk is smaak?

Heel belangrijk is het antwoord die hier gelijk volmondig op gegeven kan worden. Je zou karpers wat dit betreft haast met mensen kunnen vergelijken. Ze proeven zeer nadrukkelijk verschil in smaak en ook de onderling kunnen er verschillende voorkeuren zijn.  Deze onderlinge voorkeuren kunnen dus in de weg zitten bij het vangen en voeren. Want hoe kom je er nou achter welke vis wat lekker vindt en dan nog, je wilt ze allemaal vangen. De oplossing hiervoor is een hoogwaardige boilie. Je kan het vergelijken met mensen, de één is een zoetekauw, de ander is echt van de hartige snacks en weer een ander wil vooral fruit of groente. Ondanks deze zeer uiteenlopende voorkeuren lust bijna iedereen wel een paprika of naturel chipje. Deze gemeenschappelijke smaak moet je zien te vinden en zodra je die hebt dan zul je ze veel sneller binnen hengelen.

Squid liver boilies zijn populair, maar waarom?

Squid liver, of in het Nederlands een inktvis lever is een zeer populair ingrediënt voor een boilie. De meeste van ons zullen niet gelijk gaan watertanden als je eraan denkt. Maar gelukkig hoef je met de boilies geen mensen te vangen maar karpers. Karpers vinden de vissige lucht juist ruiken als een feestmaal. Een tweede voordeel van dit type boilies is een voordeel die we al eerder hebben besproken. Ze zijn zo ontworpen dat de karper deze snel intern verwerkt. Het resultaat daarvan is dat de karper al weer snel honger zal krijgen en dus veel ervan eet. Hierdoor is de kans dat hij de juiste boilie, die met jouw haak eraan, zal eten een stuk groter.


Hoe maak je een boilie aantrekkelijker?

Een goede boilie is natuurlijk de basis en kan zeker weten genoeg zijn om vissen mee te vangen. Maar dat neemt niet weg dat je de attractiviteit van een boilie niet nog verder kan verhogen. Dit doe je door smaak activators toe te voegen. Smaak activators zijn vloeistoffen die je kan gebruiken om de boilie nog smakelijker te maken. Je moet de boilie een dag van te voren een beetje insmeren met deze activator en dan zal het erin trekken. Op het moment dat de boilies dan in het water komen zal de activator extract loskomen en zal de smaak en geur verstrekt worden. Hierdoor is de kans dat de karper zal happen nog groter geworden. Een echte aanrader als je niks meer aan toeval wilt overlaten!

Hoe maak je zelf boilies?

Hartstikke leuk al die verschillende boilies en de verschillende smaken en effecten. Maar is het niet minstens zo leuk om zelf op ontdekkingsreis te gaan? Wij vinden van wel en willen deze ervaring graag met je delen. We gaan nu namelijk in het kort uitleggen hoe je jouw eigen boilies kan maken! De belangrijkste eerste les is dat meer echt niet altijd beter is. Jij vindt het toch ook niet lekker wanneer je in een gerecht alle specerijen uit je keuken in één pan gooit. Nou zo denkt een karper er ook over. Je moet smaken vinden die elkaar aanvullen. De belangrijkste les is om de juiste ingrediënten te vinden voor jouw gerecht en om deze vervolgens juist samen te voegen. Begrijp het niet verkeerd, je moet niet alles samenvoegen! Maak een aantal verschillende boilies met verschillende combinaties en test ze eens. Je zult al redelijk snel zien welke beter werken.

Hoe weet ik welke ik moet hebben?

Om weer even een stapje terug te nemen. Hoe weet je welke boilies je moet kiezen en wanneer zet je die in. Een belangrijk onderdeel is testen. Probeer eens wat verschillende boilies uit en kijk waar de karpers het meest happig naar zijn. Dit proces kan wel even duren, je zult het niet na één keer exact weten. Een groot nadeel van de laatste jaren is de overvloed aan boilies op de markt. Hierdoor hebben de karpers een legio aan boilies en smaken gegeten en daar zullen ook erg goede tussen zitten. Het gevolg hiervan is dat je hogere kwaliteit boilies zal moeten gebruiken want de karpers en hun smaakpapillen zijn verwend geworden. Karpers zijn verwend geraakt doordat ze boilies te eten hebben gekregen die perfect voor hen zijn gemaakt. Zorg er dus voor dat jij ook dit soort boilies gaat gebruiken. Zodra jij deze hoge kwaliteit boilies gaat gebruiken wil je niet meer terug en zal je meer vangen dan ooit!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Carp-Whisperer
Aantal keer gelezen: 1308x
Toegevoegd: 29-10-2020 15:47
Gewijzigd: 30-10-2020 10:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!