Waar je aan kunt denken bij de aankoop van een auto

Waar je aan kunt denken bij de aankoop van een auto

Waar je aan kunt denken bij de aankoop van een autoMocht je van plan zijn om een nieuwe auto te kopen, dan zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Kies bijvoorbeeld tussen een nieuwe auto en een occasion, kies tussen de aanschaf van een auto en het leasen hiervan, enzovoorts. In dit artikel beschrijven we verschillende aandachtspunten, om rekening mee te houden bij de aanschaf van een auto. Zo wordt de kans op een miskoop klein!

Keuze tussen het kopen en leasen van een auto

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe auto, is het eerste aandachtspunt het verschil tussen een auto kopen en een auto leasen. In de afgelopen periode was een auto leasen voornamelijk interessant voor zakelijke rijders. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer particulieren die voor het leasen van een auto kiezen. Wist je dat het ook met een leasecontract mogelijk is om uiteindelijk eigenaar te worden van een auto? In het volgende deel van dit artikel lees je hier meer over.

Het voordeel van een auto kopen is dat je maandelijkse lasten doorgaans lager zullen zijn. Je hoeft immers niet meer te betalen voor de aflossing of huur van een auto. Andersom biedt het leasen van een auto het voordeel, dat je vooraf geen grote investering hoeft te doen. Dit is met name interessant, wanneer je huidige auto plotseling kapot is gegaan en je nog niet voldoende budget hebt voor de aanschaf van een nieuwe auto. Zo hoef je nooit zonder auto te zitten! Een bijkomend voordeel van een leaseauto, is het feit dat deze auto’s vaak nieuw zijn.

Verschil tussen financial en operational lease 

Zoals reeds beschreven werd is het leasen van een auto steeds aantrekkelijker geworden voor particulieren. Er zijn verschillende leasemaatschappijen, die contracten samenstellen voor een particuliere rijder. In een dergelijk leasecontract zitten vaak standaard de kosten voor het onderhoud aan de auto, het herstel van de auto bij kleine beschadigingen, de wegenbelasting voor het gebruik van de auto, enzovoorts. Bij het afsluiten van een leasecontract heb je de keuze tussen twee verschillende soorten contracten, namelijk: financial lease en operational lease.

Onder operational lease verstaan we het gebruik van de auto. Je bent hierbij niet de eigenaar van de auto, maar leent deze van de leasemaatschappij voor een vast bedrag per maand. Met financial lease sluit je als het ware een lening af bij de leasemaatschappij, die je maandelijks voor een deel aflost. Dit betekent dat de auto maandelijks steeds een beetje meer tot je eigendom gaat behoren. In plaats van financial lease zou je ook voor een autolening kunnen kiezen. Er zijn verschillende kredietverstrekkers die autoleningen aanbieden aan particulieren.

Een nieuwe auto of een occasion kopen 

Mocht je besluiten om te investeren in de aanschaf van een auto, bijvoorbeeld door een autolening af te sluiten, dan dient het volgende keuzepunt zich aan. Ga je voor een geheel nieuwe auto, of kies je voor een occasion? Door voor een occasion te kiezen houd je over het algemeen geld over. Een occasion is aanzienlijk goedkoper, doordat de waarde van een auto in het eerste jaar flink daalt. Daarna wordt de afschrijving van een auto vaak relatief minder groot. Andersom zou je kunnen redeneren, dat een nieuwe auto wellicht een langere levensduur heeft en daarbij minder onderhoud vergt dan een wat ouder model occasion. Een verkoper kan je meer vertellen over de onderhoudshistorie van een occasion. Dit geeft een goed beeld van het geld wat je jaarlijks kwijt zal zijn aan het onderhouden van je auto.

Neem iemand mee met verstand van auto’s 

Het doel van een verkoper is vanzelfsprekend het verkopen van zijn auto’s. Om deze reden kan het verstandig zijn om een kenner op het gebied van auto’s mee te nemen, wanneer je een auto gaat bezichtigen. Mogelijk heb je een goede kennis of een familielid, met veel ervaring in de handel en het onderhouden van auto’s. Dit maakt het makkelijker om een inschatting te maken van de waarde van een auto. Bij een nieuwe auto is dit vanzelfsprekend niet noodzakelijk. Het gaat in het bijzonder om een gebruikte auto! Dit kan overigens ook het geval zijn bij het leasen van auto’s. Een leaseauto hoeft namelijk niet altijd nieuw te zijn. Er kan ook gekozen worden voor het leasen van een occasion, waarmee doorgaans veel geld gespaard wordt.


Naast de mogelijkheid om een kenner mee te nemen voor het inschatten van de waarde van een auto, kun je ook eens op internet kijken. Vergelijk de prijs die voor een auto gerekend wordt met de prijzen van soortgelijke modellen op internet. Let hierbij ook op de kilometerstand van de auto en die van vergelijkbare modellen. Evenals dat het bouwjaar van een auto van invloed zal zijn op de prijs die voor de auto gerekend wordt. Er zijn verschillende websites waarop particulieren en bedrijven hun auto’s te koop kunnen aanbieden. 

Een auto kopen bij een dealer of particulier 

Hoewel het in sommige gevallen interessant kan lijken om een auto via een particulier aan te schaffen, wordt het aangeraden om dit bij een autodealer te doen. Een particulier kan bijvoorbeeld belangrijke details verzwijgen. Dit kan bewust gedaan worden, maar bijvoorbeeld ook omdat iemand geen weet heeft van versleten onderdelen. Wanneer je weinig kennis hebt over de staat van auto’s, is het een groot risico om een occasion bij een particulier aan te schaffen. Mocht je dit toch doen, vraag dan altijd de onderhoudshistorie van de auto op! Hieruit kun je vaak de nodige informatie halen over de staat van de auto.  


Sluit na de aanschaf een autoverzekering af

Nadat je een auto hebt aangeschaft, heb je nog een belangrijke handeling te verrichten. Zo moet de auto op je naam worden gezet en is het noodzakelijk om een autoverzekering af te sluiten. Zonder autoverzekering is het niet toegestaan om de auto op de openbare weg te gebruiken. Let bij het afsluiten van een autoverzekering goed op de verschillende soorten verzekeringen die worden aangeboden. Zo heb je de keuze uit een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco en een allrisk autoverzekering. Een allrisk autoverzekering noemt men ook wel een WA-verzekering met volledig casco.

Des te beter de dekking van een verzekering voor je auto is, des te hoger zal de premie hiervan zijn. Het is niet altijd noodzakelijk om voor een verzekering met een uitgebreide dekking te kiezen. In het bijzonder wanneer je een auto aanschaft met een relatief lage waarde. Denk bijvoorbeeld aan een auto, die je maar een korte tijd verwacht te gebruiken. De hoge premie weegt in zo’n geval niet op tegen de relatief lage kosten voor het herstellen van schade of het vervangen van een auto.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1317x
Toegevoegd: 07-01-2019 08:08
Gewijzigd: 07-01-2019 22:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3526 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!