Waarom aluminium steeds populairder wordt

Waarom aluminium steeds populairder wordt

Waarom aluminium steeds populairder wordtAluminium is een materiaal dat veel voordelen heeft. Steeds meer mensen kiezen ervoor om aluminium toe te passen in verschillende vormen. Kozijnen worden tegenwoordig veel van aluminium gemaakt, dit werd voor het eerst gedaan rond de jaren ‘50 en het is nog steeds een populair materiaal. In dit artikel zullen wij bespreken waarom veel mensen kiezen voor het gebruik van dit duurzame materiaal.

De voordelen van aluminium

Aan het gebruik van aluminium zitten verschillende voordelen. In onderstaande kopjes zullen wij bespreken waarom het gebruik van aluminium de laatste jaren zo is toegenomen. Na het lezen van dit artikel zul je begrijpen waarom dit populaire materiaal steeds vaker wordt gebruikt in zowel de bouw, als in andere sectoren. 

Duurzaamheid

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om voor materialen te kiezen die lang mee gaan. Ook in onze huizen en panden is het verstandig om te kiezen voor een materiaal dat jarenlang mee zal gaan. Doordat aluminium zelf een beschermende laag aanmaakt wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, beschermt het zichzelf als het ware. Dit komt doordat een dunne oxidelaag vormt op het materiaal. Ook worden eventuele beschadigingen uit zichzelf hersteld. Doordat deze namelijk opnieuw worden blootgesteld aan zuurstof. 

Als er een einde komt aan de levensloop van aluminium, kun je het materiaal nog steeds goed gebruiken. Aluminium is namelijk goed te recyclen. Het hele recyclen van aluminium kan zonder kwaliteitsverlies van dit product. Je kan het keer op keer opnieuw gebruiken. niet alleen is recyclen van aluminium een duurzaam proces, ook is het zeer efficiënt. Secundaire product verbruikt een stuk minder energie dan primaire productie, wat ervoor zorgt dat dit een erg duurzaam proces is. 

Bewerkbaarheid van aluminium

Een ander groot voordeel van aluminium is hoe eenvoudig het te bewerken is. Aluminium is van zichzelf een zacht materiaal, dat eenvoudig te verbuigen in de gewenste vorm. Ook kan het materiaal gemakkelijk geknipt of gezaagd worden, zodat het in allerlei verschillende toepassingen gebruikt kan worden. 

Naast dat de vorm van aluminium eenvoudig bewerkt kan worden, is aluminium ook erg gemakkelijk in de juiste kleur te brengen. Aluminium kan je bijvoorbeeld goed natlakken of poedercoaten. Zo zorg je naast de voordelen van het gebruik van aluminium er ook nog voor dat het er mooi uitziet. Je wilt natuurlijk wel dat kozijnen of deuren van aluminium er mooi uitzien. Let er wel op dat aluminium kozijnen bijvoorbeeld niet overschilderbaar zijn. 

Licht, maar toch sterk

Ondanks dat aluminium in verhouding ongeveer drie keer lichter is dan staal, is het een erg sterk en taai materiaal. Hierdoor is het perfect toe te passen in bijvoorbeeld deuren, kozijnen en andere toepassingen in de bouw. De uiteindelijke sterkte van aluminium hangt af van de legering die er gebruikt is. 

Een bijkomend voordeel van aluminium is dat als het beschadigd is, dat het daarna eenvoudig gerepareerd kan worden. Dit hoeft geen duur onderhoud te zijn, omdat je het vaak zelf kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld kneedbaar aluminium gebruiken om de beschadigde plekken bij te werken. Dit kun je gemakkelijk op formaat brengen en zo de beschadigde plek bewerken. Het kost eigenlijk bijna geen werk en ook de kosten zijn relatief laag. Daarom is aluminium een perfect materiaal om te gebruiken in bijvoorbeeld kozijnen.
De winning van aluminium

Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet. Dit is een rood mineraal dat voorkomt in zowel tropische als subtropische gebieden. De eerste stap in het winnen van aluminium is de Hall-Héroult-procedure. Hierbij wordt aluminium daadwerkelijk uit het bauxiet gewonnen. Hierna wordt het gebroken en geroerd met natriumhydroxide om een oplossing te vormen die aluminiumoxide bevat. De productie van aluminium is een energie-intensief proces dat een aanzienlijke impact op het milieu. Mede hierdoor is het goed dat aluminium erg geschikt is om te recyclen. 

De kosten

Een ander bijkomend voordeel is de prijs van aluminium. De aanschafprijs van aluminium is niet al te hoog en je haalt hierbij een product in huis dat onder de juiste omstandigheden decennialang mee zal gaan. Na aanschaf van aluminium platen en de juiste toepassing ervan, zul je flinke kosten besparen door het minimale onderhoud. Mochten de producten een keer aan vervanging toe zijn, dan kan dit van

Geleiding van aluminium

Verder is aluminium van zichzelf ook een erg goede geleider. Dit materiaal kan elektriciteit goed geleider, maar ook warmte. Hierdoor wordt aluminium vaak toegepast in zowel koelings- als verwarmingssystemen. Verder is aluminium ook erg reflecterend. Dit is wederom een bijkomend voordeel wanneer het wordt toegepast in verwarmingstechnieken.  Ook is aluminium een goede elektrische geleider. Elektrische geleiding is het transporteren van elektrische lading door geladen deeltjes. 

Isolatie met aluminium

Aluminium is van zichzelf niet isolerend.Wanneer het tegenwoordig wordt gebruikt in de bouw is het voorzien van een thermische brug. Dit zorgt ervoor dat het een hele hoge isolerende waarde hebben, waardoor het een goede isolator is. Aluminium met een budgetprijs zijn vaak slechte isolatoren. Mocht je dus aluminium willen gebruiken voor bijvoorbeeld kozijnen, let er dan op dat je aluminium gebruikt met een hogere isolatiewaarde dan goedkope platen. Anders zul je vroeg of laat merken dat het de kou van buiten niet goed buitenshuis zal houden. 

Zakelijke uitstraling

Aluminium beschikt over een zakelijke, modernistische uitstraling, waardoor het een goede toevoeging is aan bijna elk interieur. Kozijnen krijgen een erg strakke uitstraling als ze gemaakt zijn van aluminium. Maar ook in een klassiek interieur kan aluminium goed toegepast worden. Voor veel uiteenlopende toepassingen is aluminium een geschikt materiaal. Ook in een elegant interieur zijn aluminium producten een mooie toepassing. 

Samenvattend

Om nog samen te vatten, hebben wij nog even de belangrijkste voordelen van aluminium op een rijtje voor je gezet. Zo kun je makkelijk inzien waarom je voor aluminium moet kiezen als je op zoek bent naar een betrouwbaar materiaal. Het grootste voordeel van aluminium is eigenlijk wel de duurzaamheid. Hierdoor zul je niet snel het materiaal hoeven te vervangen doordat het decennialang mee gaat. Over het vervangen gesproken, dat is het tweede voordeel van aluminium. Mocht er een kleine beschadiging zijn aan het materiaal, dan kun je dit eenvoudig zelf vervangen. Dit zorgt ervoor dat je geen dure kosten hoeft te betalen voor het volledig laten vervangen van een groot stuk.

Daarbij komt dat het eenvoudig zelf te doen is, met bijvoorbeeld kneed aluminium. Ook is aluminium erg licht en bewerkbaar, waardoor het goed toe te passen is op allerlei verschillende plekken. Je kan bijvoorbeeld aluminium platen eenvoudig naar de gewenste vorm bewerken. Zo zorg je ervoor dat het precies de maat krijgt die je nodig hebt! 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: ryanondigital
Aantal keer gelezen: 862x
Toegevoegd: 27-01-2023 09:24
Gewijzigd: 27-01-2023 13:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!