Alles wat je moet weten over accugereedschap

Alles wat je moet weten over accugereedschap

Alles wat je moet weten over accugereedschapVoor de vakmensen, die door de bomen het bos niet meer zien. Of voor die thuisklusser die graag een nieuwe machine wil kopen maar niet weet of hij moet kiezen voor 18V, 14.4V of 40V. Voor iedereen die meer wil weten over accu’s en hoe je voor je accu zorgt. Want – niet lachen – een accu heeft ‘liefde en aandacht’ nodig!

In de groep ‘Handgereedschappen’ kun je kiezen uit elektrisch (netstroom) of accugereedschap (batterij). Bij het werken met accugereedschap is het ideaal dat er geen stopcontact in de buurt hoeft te zitten. Je hoeft ook geen rekening te houden met die paar meter snoer die om je heen ligt.. Zelfs de zwaardere en professionele gereedschappen werken tegenwoordig vrijwel allemaal op accu. De accu’s worden beter, groter en gemakkelijker te bedienen. 


Aan welke gereedschappen kan ik denken? 

 • Boormachine

 • Boorhamer

 • Cirkelzaag

 • Haakse slijper

 • Multitool

 • Heggenschaar

 • Schuurmachine

 • Slagschroevendraaier

 • Trimmer

 • Reciprozaag

 • Klopboormachine


De kracht van een accu

Er zijn twee eigenschappen bepalend voor de kracht van een accu.

1. Het voltage

Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de accu. Voor licht en weinig gebruik kun je kiezen voor gereedschap met een laag voltage. Werk je regelmatig met accugereedschap of moet je zwaarder werk verrichten (boren in beton of staal) heb je al snel een accu nodig van 14,4V of hoger.

2. De capaciteit

De capaciteit wordt gemeten in het aantal Ampère per uur en wordt bepaald door de energie-inhoud van de accu. Een accu met een hoger Ah (Ampère) werkt langer dan een accu met een laag Ah. 


Makita 12V CXT accu’s

Het CXT 12V platform is volledig uitwisselbaar met het voormalige CXT 10,8V. Artikelen met deze accu’s zijn ‘kleine’ lichte artikelen voor relatief weinig gebruik. Je kunt denken aan een steelstofzuiger, verwarmde kleding of dekens, boor- schroefmachine, ventilator of kitspuit.  


Makita 14.4V LXT accu’s

Producten met een LXT 14.4V accu worden gebruikt door thuisklussers als professionals. Binnen dit platform zijn artikelen als een ventilator, lijm- en kitspuit, haakse boormachine en boor-/schroefmachines beschikbaar. 


Makita 18V accu’s

Dé bekendste en meest verkochte accu kunnen we wel stellen. Een degelijke accu voor professionele vakmensen. Een betrouwbaar product waar dagelijks mee gewerkt wordt, hetzij als 1x 18V accu of 2x 18V accu’s. Deze accu is te verwisselen in een groot aantal producten. Diverse boor-/ schroefmachines, combisets, bouwradio, decoupeerzaag of park- en tuinmachines maken gebruik van de 18V accu. 


Makita 40V XGT platform

Hét nieuwste Makita platform! Met meer kracht en meer vermogen. Voor de echte krachtpatsers onder ons. Dit nieuwe platform komt naast het 18V platform en is een logische volgende stap op weg naar een werkplek zonder snoeren en gassen. Veel bouwmarkten en webshops hebben machines die werken op deze 40V XGT accu. Innovatief gereedschap met accu’s van hoog niveau. Door de robuuste constructie en het spatwaterbestendige ontwerp is het een zeer betrouwbaar platform.


Lithium Ion accu’s (Li-ion accu)

Een Li-ion accu of een lithium-ion-accu is een oplaadbare batterij die veel gebruikt wordt in diverse soorten gereedschappen en machines. Deze veel voorkomende batterij is bekend om de hoge energiedichtheid en lange levensduur. Het nadeel is dat de accu niet te ver ontladen of overladen mag worden. Daarom is de accu meestal voorzien van een Battery Management System. Lithium is een zeer licht soort metaal. Daardoor zijn de machines lichter geworden. Li-ion is ook zeer robuust en de cellen in de accu hebben een behuizing waardoor het een verend effect heeft. Het kan dus beter tegen een stootje. Laadt de accu tot minimaal 80% op.


Hoelang gaat een accu mee?

Dat hangt uiteraard af van het type accu wat je gebruikt, hoe intensief je het gebruikt en de manier hoe je de accu bewaard. MiCd accu’s kunnen 500 tot 1000 keer opgeladen worden en Li-ion accu’s ongeveer 1000 keer. Dit geldt onder de meest optimale omstandigheden. Hoe ouder de accu, hoe meer de capaciteit afneemt. Wanneer een accu minder dan 70% van zijn normale capaciteit heeft wordt deze als versleten beschouwd. Bij regelmatig gebruik gaat een accu ongeveer 3 jaar mee. 


Hoe moet je accugereedschap bewaren?

Een accu is gevoelig voor lage en hoge temperaturen. Hou daar dus rekening mee als je je accu opbergt. Leg het niet in de zon en bewaar je accu niet buiten in de winter. Blootstelling aan lage en hoge temperaturen heeft een negatief effect op de capaciteit van de accu. Wanneer een accumachine die een poosje niet gebruikt wordt is het verstandig om de accu eruit te halen. Want ook wanneer de machine is uitgeschakeld kan de stroom vloeien. Dit kan laden tot een diepe ontlading wat de capaciteit van de accu verminderd. Het kan zelfs zo zijn dat de accu na een lange poos niet meer op te laden is. Even het verschil tussen de Li-ion accu en een NiCd accu. Een NiCd accu verliest – wanneer je hem niet gebruikt – zo’n 60 tot 80% van zijn lading. Een Li-ion accu verliest 3 tot 5% van zijn lading per maand. Bij hogere temperaturen is de ontlading groter. Bewaren op kamertemperatuur is het bestel. 


Een accu opladen

Een NiCd accu mag je pas opladen wanneer deze helemaal leeg is. Het kan anders gevolgen hebben op het geheugeneffect. Voor andere accu’s geldt dit niet. Een Li-ion accu mag niet helemaal worden ontladen. Hierbij geldt de vuistregel dat hij moet worden opgeladen wanneer ze nog 10 tot 20% van hun capaciteit hebben. 


Accu’s repareren

Een accu kan in veel gevallen helaas niet meer gerepareerd worden. En stel dat er wel iets gerepareerd kan worden is het alsnog vaak voor een korte periode. Makita heeft regelmatig acties waarbij je een oude accu kunt inleveren voor een nieuwe accu, of je een gratis accu krijgt bij aanschaf van bepaalde machines. Op onze website houden wij u op de hoogte van de actuele acties.  


Waarom accugereedschap

Aan het begin van deze blog is het al genoemd. De voordelen van accugereedschap. Want accugereedschap is naast ideaal, handig zonder snoeren en zonde stopcontact ook nog eens duurzaam. En duurzaam is iets waar tegenwoordig iedereen wel iets aan doet. Of van plan is er iets mee te gaan doen. Investeren in materialen gereedschappen waar je de komende jaren mee vooruit kunt. Waarmee je het milieu niet al te veel mee vervuild en waarmee je een steentje bijdraagt aan een ‘groenere’ samenleving. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: demiwebleaders
Aantal keer gelezen: 1321x
Toegevoegd: 13-01-2021 09:22
Gewijzigd: 13-01-2021 09:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!