Virtual Reality betekent letterlijk vertaald: virtuele realiteit. Met deze technologie kan een virtuele wereld worden gecreëerd die door verscheidene toepassingen zo echt mogelijk lijkt. Hierin kunnen nieuwe dingen worden ontdekt, maar ook kan de interactie met anderen worden aangegaan. De laatste jaren zijn er steeds meer nieuwe technologieën ontwikkelt, waardoor de virtuele wereld levensecht lijkt. Ook wordt het al voor vele dingen toegepast en in de toekomst gaat dit waarschijnlijk nog veel groter worden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Bij Virtual Reality worden verschillende soorten apparatuur gebruikt om bepaalde zintuigen (zicht en gehoor) zo te prikkelen dat het lijkt alsof je je echt in de virtuele wereld bevindt. Aan de hand van bewegingssensoren worden jouw bewegingen geregistreerd en je zult dan ook direct dezelfde beweging maken in de virtuele wereld. Als je je hoofd naar links draait, gebeurt dit ook in de virtuele wereld en krijg je dus de omgeving links naast je te zien.
Eigenlijk begon het allemaal al in de jaren dertig waar de ervaring voor het eerst omschreven werd. Er waren toentertijd echter niet voldoende technologieën om deze droom ook werkelijkheid te maken. Pas in de jaren negentig kwam Virtual Reality echt in opkomst met het ontwerp van de zogenaamde VR-1 motion simulator. Met dit apparaat konden de bewegingen van het hoofd worden geregistreerd, waardoor het beeld van een videogame hierop kon worden aangepast. De beelden werden ook in 3D weergeven. De eerste draagbare apparatuur voor een virtual reality game werd uitgebracht door Nintendo in het jaar 1995: de Virtual Boy. Het werd toentertijd echter nog geen succes.
Het bedrijf Oculus is in 2011 gestart met het ontwerpen van een VR-bril inclusief headset. Hierdoor is de Virtual Reality weer in opmars. Oculus heeft een samenwerking met Samsung, maar ook Apple, Microsoft en Sony zijn met Virtual Reality bezig. Naar verwachting is 2016 het jaar waarin deze hype echt gaat doorbreken. De technologieën zijn hier inmiddels ver genoeg voor gevorderd en de VR toepassingen maken de virtuele wereld levensecht en betaalbaar.
De Virtual Reality bril is eigenlijk het belangrijkste item die je nodig hebt om de virtuele wereld binnen te stappen. De Rift van Oculus is de bril die op dit moment het meest bekend is, maar ook Samsung blijft niet achter met de Samsung Gear VR. Sony gaat in 2016 een VR-bril met de naam Project Morpheus lanceren en Google heeft de zogenaamde Google Cardboard gelanceerd – een betaalbare VR-bril van karton. Microsoft heeft de Hololens VR-bril op de markt gebracht en Apple komt waarschijnlijk binnenkort ook met een eigen Virtual Reality bril.
De Virtual Reality brillen reageren wel op je bewegingen, maar je kunt hiermee vaak nog niet echt goed in de virtuele wereld bewegen. Hiervoor zijn er echter wel accessories beschikbaar, zoals polsbanden of sensoren die op je lichaam worden geplaatst. Het is ook mogelijk om speciaal hiervoor bestemde camera’s aan te schaffen die je bewegingen registreren. Er is ook al een loopband op de markt gebracht die je bewegingen registreert en er zijn zelfs full bodysuits. De mogelijkheden zijn dus eindeloos en de technologieën worden steeds weer verbetert.
In eerste instantie werd Virtual Reality ingezet om te gamen en vaak wordt hier dan ook aan gedacht als we over Virtual Reality spreken. Er is echter nog veel meer mogelijk. Het kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor educatieve of informatieve doeleinden. Zo kan er in de toekomst bijvoorbeeld les worden gegeven via Virtual Reality of een arts kan een virtueel spreekuur houden. Ook worden militairen in steeds meer landen door middel van Virtual Reality getraind.
Als je een film wilt maken die met een Virtual Reality bril bekeken kan worden, dien je de omgeving 360 graden te filmen. Filmregisseurs die in Hollywood op deze manier films willen gaan maken, krijgen het nog wel erg moeilijk met regisseren. De omgeving moet aan alle kanten helemaal goed zijn, omdat je nooit weet welke richting de kijken op zal kijken. Ook moet er op worden gelet dat de kijker niet net de verkeerde kant op kijkt tijdens een belangrijke gebeurtenis en zo deze gebeurtenis mist. Toch lijkt het erop dat deze films er wel snel aan zitten te komen en dit zal ervoor zorgen date en avondje in de bioscoop voortaan een heel andere belevenis is.
Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een 360 graden video te maken van je bedrijf. Op die manier kun je op een unieke wijze je winkel of bedrijf van binnen laten zien. Je zorgt hiermee direct voor betrokkenheid en interactie.
YouTube doet ook mee aan de ontwikkelingen en het is nu ook mogelijk om op YouTube 360 graden video’s te bekijken. Op deze manier komt deze innovatieve technologie waarschijnlijk echt in een stroomversnelling terecht.
Een andere hele leuke mogelijkheid van Virtual Reality is het virtual aanwezig zijn bij een evenement. Dit is mogelijk als er meerdere 360 graden camera’s op verschillende plaatsen op een evenement worden geplaatst. Zo kun je vanuit huis je favoriete band zien tijdens een concert. Of als je al op een evenement bent geweest kun je door middel van Virtual Reality weer echt herinneringen aan dit evenement ophalen.
Met Virtual Reality is het ook mogelijk om allerlei angsten te behandelen. Bepaalde situaties kunnen namelijk perfect worden nagebootst en omdat je weet dat het niet echt is kun je op deze manier je angsten overwinnen. Als je bang bent voor spinnen, kun je bijvoorbeeld in een virtuele ruimte vol spinnen worden geplaatst. En voor personen die hoogtevrees hebben kan het goed werken om in de virtuele wereld op een hoog gebouw te staan en naar beneden te kijken.
In de komende tien jaar wordt verwacht dat Virtual Reality steeds meer gaat worden toegepast. Op dit moment is het allemaal nog heel nieuw, maar er zijn nu al aardig wat mensen die hiermee bekend zijn. Dat komt ook door de redelijk betaalbare prijzen van de Virtual Reality brillen en de mogelijkheid om via YouTube 360 graden video’s te bekijken. Binnen tien of vijftien jaar kan Virtual Reality echt heel groot en mainstream zijn geworden.