man zit op kantoor

Waarom is zitten het nieuwe roken?

man zit op kantoorJe hoort artsen steeds vaker waarschuwen voor de gevaren van (te lang) zitten. Zitten noemt men ook wel het nieuwe roken. Op deze pagina informeren we je over de schadelijke gevolgen van zitten en wat je kan doen om gezondheidsschade door langdurig zitten zoveel mogelijk te voorkomen.

Zitten is erg ongezond

Opvallend is het feit dat roken en teveel zitten ongeveer dezelfde schade aan het lichaam kunnen aanrichten. De gevaren van urenlang achtereen zitten moet je daarom niet onderschatten. Zitten is wel degelijk het nieuwe roken. Ben jij iemand die dagelijks lang zit? Dan loop je veel kans om schade aan je hart en bloedvaten te ontwikkelen. Ook je stofwisseling krijgt een flinke knauw. Het blijkt niet eenvoudig te zijn om lichamelijke te voorkomen. Een paar keer week sporten blijkt niet of nauwelijks te helpen. Dat maakt de vergelijking met roken ook zo treffend. Want ook voor rokers zit er niets anders op dan te stoppen met hun slechte gewoonte. Zo moet je ook stoppen met langdurig zitten. Ernstige schade voorkom je wél door dagelijks een uur intensief te bewegen. Maar beschouw dat niet als een wondermiddel, louter als voorkoming van erger.

Ziekmakend zitgedrag onder jongeren stijgt schrikbarend

Het blijkt dat vooral veel jongeren dagelijks uren achtereen zitten. Gemiddeld zit een Nederlandse jongere meer dan 10 uur op zijn achterste. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) naar zitgedrag. En daar wordt nog niet eens het aantal uren slaap bij opgeteld. Tieners komen dus gemiddeld nog maar 6 uur per dag in beweging! Volgens Wout van der Meulen, sportarts bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, krijgen kinderen onvoldoende prikkels om te bewegen en naar buiten te gaan. Overigens gelden deze cijfers ook voor de rest van de bevolking. Mensen die veel zitten en bijvoorbeeld zittend werk verrichten, die hebben veel meer kans op diverse ziektes en worden minder oud. Aangezien een groot deel van bevolking urenlang per dag zittend doorbrengt, verwachten onderzoekers in de toekomst veel ziektes die gerelateerd zijn aan een inactieve levensstijl.

Dit gebeurt er wanneer je 2 uur onafgebroken zit

Afhankelijk van hoe lang je op een stoel of bank zit, verandert er het een en ander in het lichaam. Zit je dagelijks minimaal 2 uur achter elkaar? Pas dan op! Want als je langer dan 2 uur zit dan verandert je stofwisseling. Het lichaam maakt meer buikvet aan en je hebt een hoger risico op het ontwikkelen van borstkanker, diabetes, osteoporose en hartproblemen. Daarnaast wordt langdurig zitgedrag ook met darmkanker geassocieerd. Wanneer je veel blijft zitten zal je niet oud worden en te maken krijgen met allerlei gezondheidsproblemen. Geen lekker vooruitzicht toch? En daar is het nog niet mee gedaan. Lees hieronder maar verder.

Diabetes door tv kijken en computeren

De komst van de televisie en de computer heeft goede dingen gebracht maar ook minder goede. Televisie kijken en achter de computer zitten is zeer ongezond. Je hebt dan namelijk een veel hoger risico op het ontwikkelen van diabetes (suikerziekte). Kijk je dagelijks minimaal 2 uur televisie? Dan loop je 14% meer kan om diabetes te ontwikkelen! Ook al sport je daarnaast veel. Zit je 2 uur achter elkaar zittend te werken of breng je die tijd achter je PC door? Dan loop je 7% meer kans op het ontwikkelen van diabetes.

Dit zijn schrikbarende cijfers. Het is dus enorm ongezond om langdurig te zitten. Sta daarom regelmatig op en kom in beweging. Vooral kantoormensen die de hele dag achter het bureau zitten zijn een risicogroep. We raden hen dan ook aan om met regelmaat (het liefst elk uur) in beweging te komen. Breng wat papierwerk weg, loop naar de printer, ga wat water halen of doe wat anders waardoor je even in beweging komt.

Giftige stoffen blijven in het lichaam

Beweging houd ons lichaam gezond. Zo verwijderen we daarmee ook slechte, giftige stoffen. Als we de hele dag zitten of veel zittend werk verrichten, dan blijven deze stoffen in het lichaam zitten en kunnen bepaalde vormen van kanker veroorzaken.

Angst, stress en depressie door veel zitten

We vinden het nog even belangrijk om aan te stippen dat langdurig zitten niet alleen kan leiden tot allerlei (ernstige) lichamelijke klachten, maar het heeft ook effect op de hersenen. De hersenen hebben natuurlijk ook een goede bloeddoorstroming nodig. Is dit niet het geval, dan kan een tekort aan zuurstof en glucose ontstaan. Mensen die veel tijd zittend doorbrengen (minimaal 6 uur) hebben veel vaker last van stress en angst dan mensen die minder dan 3 uur per dag zittend doorbrengen.

Depressie en zitgedrag

Wist je dat mensen die plus minus 7 uur per dag zittend doorbrengen en weinig aan beweging doen bijna 50% meer kans hebben op het ontwikkelen van depressies? Natuurlijk is het ook zo dat mensen met een depressie vaak niet de energie hebben of de motivatie kunnen opbrengen om te gaan bewegen. Maar dit kan de depressieve gevoelens wel verergeren. Zorg er daarom voor dat je altijd, ook al heb je er niet de energie voor of er geen zin in, blijft bewegen.

Alle 15 gezondheidsrisico's op een rij

 • Ontwikkelen van diabetes type 2
 • Snelle veroudering
 • Toename in gewicht
 • Aanmaak van slechte cholesterol
 • Sneller last van angst en stress
 • Eerder depressief
 • Je algehele welzijn is minder
 • Hoge bloeddruk
 • Slaapproblemen
 • Kans op een hartaanval
 • Reumatoïde artritis
 • Meer kans op kanker
 • Rugpijn (met name lage rugpijn)
 • Je sterft eerder
 • Spataderen

Verruil zitwerk voor stawerk

Op het werk kan je veel meer staand werk verrichten dan je zou denken. Neem bijvoorbeeld vergaderingen die normaal altijd zittend worden gedaan. Die duren vaak veel te lang ook. Ga gewoon eens staand vergaderen. Het voordeel is dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en waarschijnlijk werken jullie de agenda een stuk sneller af. Datzelfde geldt ook wanneer je telefoneert. Zittend telefoneren verruil je voor staand telefoneren. Het grote voordeel daarvan is ook dat je meer gefocust bent wanneer je staat tijdens het telefoneren. Tijdens de pauzes op het werk maak je een ommetje. Op het internet vind je daarnaast talloze adviezen die je kunt toepassen bij zittende werkzaamheden.

Beweeg jij voldoende op je werk? Vul de vragenlijst in!

Ben jij benieuwd of je wel voldoende beweegt op je werk? Vul dan de korte vragenlijst van het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) in. Na afloop van 8 vragen krijg je enkele adviezen waar je direct mee aan de slag kunt. De vragenlijst van het NISB hebben we toegevoegd bij de bronvermelding. Deze vind je onderaan deze pagina.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 1760x
Toegevoegd: 16-11-2016 22:02
Gewijzigd: 04-12-2016 00:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!