Voorbereidingen treffen voor je eerste workout

Voorbereidingen treffen voor je eerste workout

Voorbereidingen treffen voor je eerste workoutWe gaan vaak meer bewegen om extra gewicht te verliezen. Het is natuurlijk goed om dit te doen. Het wordt echter moeilijk om spieren op te bouwen en om er beter uit te zien al s we op de bank liggen met een getrokken hamstring of een andere blessure. Het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen voor je eerste workout. Graag geven we je een aantal tips.

Zorg voor de juiste kleding

Wanneer je regelmatig gaat sporten is kleding een erg belangrijk aspect. Kleding dat ventileert en comfortabel zit zorgt ervoor dat het sporten je gemakkelijker af gaat. Daarnaast zijn het dragen van de juiste schoenen ook erg belangrijk. Wanneer je veel gaat hardlopen kunnen slechte schoenen zorgen voor veel blessures. Daarnaast vergroot het dragen van slechte schoenen de kans op kalknagels.

Waarom is het goed om eerst op te warmen?

Wanneer je gaat trainen is het goed om jezelf eerst goed op te warmen. Het lijkt niet zo belangrijk, maar het is essentieel. Weet dat je spieren net elastiekjes zijn. Wanneer je de hele dag voor het bureau zit en voorovergebogen over je toetsenbord dan worden ze bijna niet gebruikt, die elastiekjes van je. Het is dan misschien nog wat kouder weer en de banden zijn dan al wat strakker. Wanneer je nu naar de sportschool gaat en direct gaat sprinten, hardrennen of grote gewichten gaat tillen dan worden de elastiekjes plotseling wel erg uitgerekt en kunnen ze zelfs knappen. Het is dus belangrijk om de elastiekjes eerst een beetje los te maken en voor te bereiden op het grotere werk. We zeggen niet, dat je het grotere werk niet moet doen. Warm echter eerst even de elastiekjes op. Een dynamische opwarming is het beste.

Een dynamische warming up

Meet een dynamische warming up is het mogelijk om de centrale zenuwen te activeren. Je kunt dit doen voor een vette workout welke je wilt gaan doen. De bloedcirculatie zal verbeteren en dat is een groot voordeel om nog beter te gaan presteren. Wanneer je spieren niet goed zijn opgewarmd zijn ze nog niet flexibel genoeg. Het is dus belangrijk om eerst je gewrichten en spieren eventjes los te maken. Kies hiervoor de juiste oefeningen. Het maakt vervolgens niet uit of je gaat hardlopen, wielrennen of krachttraining gaat doen. De eerste vijf tot tien minuten zijn essentieel.

Een korte warming up

Het is goed om te starten met touwtje springen. Doe dit twee tot drie minuten, ongeacht hoe goed of hoe slecht je hierin bent. Daarna doe je vijftig spring vijzels. Je doet je schouderbladen naar achteren en strekt dan je armen uit. Concentreer je goed op de beweging. Hierna doe je twintig squats. Daarna vijf lunges voor ieder been en dan nog tien hippe extensions. Vervolgens vijf heup rotaties per been. Het lijkt een beetje alsof je over een hek stapt. Daarna tien voorwaartse been schommelingen met ieder been en dan tien dijbeen schommels met ieder been. Hierna kun je tien tot twintig push-ups doen en tien spider man stappen met ieder been. Het is eventjes wat werk om alle spieren te activeren. De heupen, de billen, de benen en de kern krijgen allemaal een beurt. Hierna ben je echter klaar om te starten.

Aanvullend kun je nog wat schommelingen maken met je arm als de armen en borst wat stijfjes zijn. Doe een paar schouderrotaties (draai je armen rond tot ze steeds groter worden). Wanneer je met de armen gewichten wilt gaan tillen of oefeningen wilt doen is het goed om met een laag gewicht te starten om het dan op te bouwen.Een paar vragen welke we kregen op basis van deze warming up

Wat nu als je geen springtouw hebt? Nou simpel: Koop er een. De springtouwen van vandaag de dag zijn erg goedkoop. Het is belangrijk om een goede warming up te doen, dus investeer hierin. Het is soms moeilijk om te starten. Je kunt het gevoel hebben, dat je coördinatie niet goed is en je het niet goed doet. Doe het in het begin dan gewoon alleen om te oefenen.

Wat als ik in een appartement woon? Mogelijk is het geen goed idee als je al wat overgewicht hebt en de onderburen zo wakker maakt of hun lampen aan het trillen maakt. Het is dan goed om het buiten te doen en om beneden lekker je oefeningen te doen.

De warming up lijkt een stuk moeilijker dan de hele training. Het klopt! Het lijkt alsof je warming up erg veel werk is. Het kost mogelijk meer inspanning dan de hele oefening op zichzelf. Door jezelf echter goed op te warmen is het mogelijk om de oefening nog beter te doen en om meer resultaat te boeken. Resultaat zonder, dat je last zult hebben van blessures.

De juiste mindset

Nu je jouw lichaam opwarmt om je eerste workout te gaan doen is het goed om je mindset af te stemmen op het werk. Wanneer je geest goed weet wat je lichaam moet gaan doen zal het meer resultaat opleveren. Ook kun je aan je eigen mindset bouwen om meer wilskracht te krijgen. Je kunt meer wilskracht krijgen door iedere dag of iedere keer dat je gaat sporten een goede warming up te doen. De juiste mindset is essentieel om het op de lange termijn vol te houden. Wanneer het wat moeilijker wordt moet je juist doorzetten en niet stoppen. Je moet juist gas blijven geven op de juiste manier om verder te gaan met sporten. Het kan gemakkelijk zijn om te stoppen. Het is echter belangrijk om te knallen en om door te gaan. We weten zeker, dat ook jij op een gegeven moment een (onzichtbaar) plafond voelt. Het is dan belangrijk om de mentale kracht te hebben om hier doorheen te breken. Het is goed om te zorgen, dat je sterk blijft en door blijft gaan.

Wat is je eerste workout?

Wat ben je van plan om te gaan doen voor je eerste workout? Ga je starten met hardlopen, wil je gewicht verliezen, een sixpack krijgen, meer spieren opbouwen, naar de sportschool gaan, wielrennen, zwemmen of een andere krachtige sport doen? Het maakt eigenlijk allemaal niet uit wat je nu eigenlijk van plan bent. Het belangrijkste is, dat je ook daadwerkelijk van start gaat. Je moet van start gaan op de juiste manier met een stevige (dynamische) warming up om zo blessures te voorkomen en om je hele lichaam los te maken. Het is goed om dit te doen. Na de warming up kun je vervolgens gaan starten. Eigenlijk bij alle soorten sport is het goed om te beginnen met een warming up. Doe het in een groep als dit mogelijk is. Door het samen te doen blijft het leuk en kun je elkaar ook uitdagen. Je kunt elkaar pushen om de serie af te maken tot de tiende of twintigste keer. Hierna kun je trots zijn op jezelf en de volgende keer de lat weer wat hoger leggen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1915x
Toegevoegd: 09-05-2019 08:30
Gewijzigd: 16-05-2019 19:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3517 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!