slowjuice

Waarom slowjuice zo goed is

slowjuiceIn groenten en fruit zitten vitamines en andere waardevolle voedingsstoffen. Deze heeft ons lichaam nodig om gezond te blijven. Je kunt groenten rauw eten of koken en het meeste fruit kun je uit de hand eten. Maar je kunt er ook een lekker en gezond sap van maken. Met een langzame persing blijven de gezonde bestanddelen optimaal intact. Leve het slowjuice!

Gezondheid

Onze gezondheid is een belangrijk goed. Steeds meer mensen zijn steeds bewuster met hun voeding bezig, in de wetenschap dat een gezonde voeding zorgt dat je langer fitter en vitaler bent en blijft en allerlei vervelende gezondheidskwalen voorkomt. En laten we eerlijk zijn, het is ook heerlijk als je je gezond en vitaal voelt. Wat meer aandacht besteden aan de voeding, dat hebben we er dan graag voor over. En dat begint al bij het nuttigen van meer groente en fruit.

Gezonde bestandsdelen

We weten allemaal dat groenten en fruit noodzakelijke voedingsstoffen bevatten. Allerlei campagnes hebben ons de afgelopen jaren er nog eens extra hierop gewezen, per dag is een inname van zo’n 200 gram groente en enkele stuks fruit aanbevolen. Gelukkig is het eten van groenten en fruit bepaald geen straf, het is ook nog eens erg lekker. Je hoeft groente en fruit niet alleen gewoon te eten, je kunt van allerlei soorten groenten en fruit ook lekkere sapjes maken. Je kunt dit soort sapjes in de winkel in allerlei soorten en samenstellingen kopen, maar het goedkopere, en misschien wel lekkerste alternatief: je maakt deze sapjes gewoon lekker zelf. Je weet dan bovendien zeker dat je sapje helemaal vers is.

Persen om sap te maken

In je groenten en fruit zit behoorlijk wat sap. Het is zaak om dat sap er op een goede en gemakkelijke manier uit te krijgen. Daar zijn gelukkig hulpmiddelen voor. Met allerlei sapcentrifuges en blenders kunnen we onze groenten en fruit te lijf gaan om een heerlijk sapje te produceren. In een sneltreinvaartje wordt er geperst en gehakt om ons van ons gewenste sapje te voorzien. Maar al dat mechanische geweld heeft helaas ook een onvoorzien bijeffect: in het proces worden veel van de broodnodige vitamines kapot gemaakt. Dat geldt niet alleen voor de sapjes die je met je snelwerkende sapcentrifuge maakt, datzelfde probleem geldt helaas ook voor veel van de versgeperste sappen die je in de winkel kunt kopen.

Haastige spoed is zelden goed

Om te achterhalen waarom die vitamines kapot gaan moeten we in het persproces duiken en eens zien hoe dat sap wordt vrijgemaakt. In een traditioneel pers-proces draait een scherpe rasp met enkele duizenden toeren per minuut rond. Hierdoor komt het sap wel vrij, maar tegelijk gebeurt er ook wat anders. De wrijving, die dat met zich meebrengt, zorgt voor de nodige hitte. Helaas kunnen de vitamines, mineralen en levende enzymen daar niet zo goed tegen. Bovendien zorgt de snelle beweging ervoor dat zuurstof in het sap wordt gemengd. Dat veroorzaakt dan weer snellere oxidatie, dat je soms aan de verkleuring in het sap kunt zien. Ook die oxidatie heeft een negatief effect op de samenstelling van je sapje, en bovendien bekort het de houdbaarheid ervan aanzienlijk. Het is toch jammer dat al je goede bedoelingen om groenten en fruit te nuttigen op deze manier wordt tegengewerkt. Kan dat anders? Jawel, gelukkig wel!

Het gebruik van een slowjuicer

Zoals we hebben gezien heeft de traditionele manier van sap produceren enkele nadelen: hitte en oxidatie. Dat zijn dus de zaken die moeten worden opgelost. Op de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat tijdens het pers-proces geen hitte ontstaat. Dat betekent weer, dat de wrijving verminderd moet worden. Dat kan eigenlijk maar op één manier: geen gebruik maken van hoge snelheden. Bijkomend voordeel is dat hierdoor ook het tweede probleem wordt opgelost, de oxidatie. Omdat er minder beweging is wordt er minder oxiderende zuurstof in de drank gebracht. In dit tragere proces, dat slowjuicen wordt genoemd, wordt op een maximale snelheid van 90 toeren per minuut geperst. Hiervoor zijn apparaten op de markt gebracht die met een passende term worden aangeduid met slowjuicer, wat je zou kunnen vertalen als: langzaam sap maken

Hoe gaat het in zijn werk

Een slowjuicer maakt tijdens het pers-karwei gebruik van een combinatie van technieken, waarbij wordt geperst, gemalen en gekneusd. Door deze combinatie van technieken op lagere snelheden blijven de gezonde bestanddelen zoals levende enzymen, vitamines en mineralen beter bewaard. Dat betekent dat je met de slowjuicer dus een veel gezonder sapje produceert!  Omdat het langzamere proces er ook voor zorgt dat er minder oxidatie kan optreden blijft het sap ook langer houdbaar. Dat is fijn, want het betekent weer, dat je per keer rustig een wat grotere voorraad van je sapje kunt aanmaken dat je een paar dagen kunt blijven gebruiken. Een ander voordeel van in één keer een grotere voorraad maken is dat hierdoor het slowjuice-apparaat minder vaak hoeft te worden gebruikt en dus minder vaak hoeft te worden schoongemaakt.

Allerlei combinaties

Met een traditionele sapcentrifuge ben je gebonden aan het uitpersen van sappig fruit. Lekker, maar natuurlijk ook wat beperkt. De combinatie van technieken die de slowjuicer gebruikt, maakt het verwerken van veel meer dan alleen fruit mogelijk. Je kunt dus ook smakelijke combinaties maken met wortelen, spinazie, tarwegrassen en dergelijke. Als je voor het eerst met een slowjuicer gaat werken is het goed het een en ander uit te proberen, zodat je te weten komt welke combinaties naar jouw smaak zijn en welke soorten je het gemakkelijkst en prettigst kunt verwerken. Want de smaak en de gezondheid zijn natuurlijk belangrijk, maar dat is geen reden om het gemak te vergeten.

Slowjuicers in de handel

Voor het slowjuice-werk zijn allerlei verschillende apparaten in de handel verkrijgbaar. De prijzen variëren enorm. Het aanbod loopt van eenvoudige handmachines tot alleskunners van enkele honderden euro’s. Ben je nieuw in de wereld van het slowjuicen en weet je nog niet of je voortaan dagelijks een langzaam geperst sapje wilt gebruiken? Dan is het waarschijnlijk het beste om te beginnen met een wat eenvoudiger en goedkoper model. Bevalt het slowjuicen je, dan kun je later altijd overstappen naar een duurder en beter model.

Voortaan gezonde sapjes

Met de aanschaf van een slowjuicer laat je de minder gezonde sapjes uit de winkel én de op hoge snelheid geperste thuissapjes achter je en betreed je de wereld van de gezonde sapjes! Als je eenmaal de volle smaak van je slowjuice-sapjes hebt geproefd en de nieuwe smaken van allerlei groente- en fruitcombinaties hebt uitgeprobeerd dan ontdek je wat je altijd al hebt gemist en zul je waarschijnlijk niet meer terug willen. Welkom in de gezonde wereld van de slowjuicer!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 2529x
Toegevoegd: 09-12-2016 12:37
Gewijzigd: 09-12-2016 22:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!