kikkervisjes

Wat eten kikkervisjes?

kikkervisjesHet leven van een kikker is voor veel natuurliefhebbers fascinerend. Dit dier komt op vochtige plekken overal ter wereld voor. Bovendien zijn er kikkers in allerlei kleuren en maten en kun je enkele giftige exemplaren zelfs beter vermijden.

De ontwikkeling van kikkervisje tot kikker

Kikkers hebben een zeer bijzondere levensfase. Ze worden geboren als een kikkervisje in het water en ontwikkelen zich uiteindelijk tot een echte kikker. Alleen een kikkervisje mag je houden als huisdier, want het houden van een kikker is hier in Nederland niet toegestaan. Goed voedsel is belangrijk om de kikkervisjes uiteindelijk tot een kikker te laten uitgroeien. Hoe ontwikkelen kikkervisjes zich en wat eten kikkervisjes eigenlijk? In dit artikel vind je hier meer informatie over, zodat je zelf kikkervisjes kunt houden en verzorgen!

Beschermde diersoort

De kikker komt vaak voor bij jeugdeducatie. Niet zo vreemd, omdat het dier niet gevaarlijk is. Kikkers zijn echter een beschermde diersoort in Nederland. Je mag ze niet vangen en thuis opsluiten in een aquarium. Bij kikkereitjes (kikkerdril) is dit wel toegestaan. Alleen bij de felgroene boomkikker en de heikikker is het meenemen van de eitjes verboden. Dit zijn namelijk beschermde kikkersoorten omdat er nog weinig exemplaren van bestaan. Op het vangen van deze eitjes staat dan ook een flinke boete. Hou hier tijdens de zoektocht in de sloot rekening mee.

Educatieve diersoort

De eitjes van de Bruine Kikker en de Groene Kikker mogen wel worden meegenomen. Eitjes van de eerste soort kikker kom je vaak al in de maand maart tegen, wanneer het water nog bijzonder koud is. De Groene Kikker legt medio mei zijn eitjes. Uiteindelijk komen er uit de eitjes kikkervisjes tevoorschijn. Deze beestjes worden ook wel ‘dikkopjes’ genoemd. Vaak leven ze in een aquarium in een schoolklas of op de kinderopvang.

Het is een goede manier om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Om de jongste kikkervisjes te laten leven kun je het beste een aquarium met vers leidingwater gebruiken. Ook een zogeheten palladium is een optie. Dit is een combinatie tussen een aquarium en een terrarium. Gebruik een paar waterplanten uit de sloot, want die eten ze het liefst. Daar groeit namelijk aanslag op, die ze kunnen eten.

Verzorging en onderhoud van de kikkervisjes

Waterplanten spelen een essentiële rol bij het overleven van de kikkervisjes. Ze leveren namelijk zuurstof. Zonder waterplanten komen de watervisjes telkens zuurstof halen van boven. Ze ademen dan vaak teveel lucht in, en sterven. Uiteraard kan het wel eens gebeuren dat een kikkervisje het leven laat. Verwijder deze meteen om het water schoon te houden. In vies en rottend water overleven de kikkervisjes niet lang. Het water kun je het beste schoonhouden door het regelmatig te verversen. Gebruik bijvoorbeeld een zeef om de vuile resten te verwijderen. De kikkervisjes kun je ondertussen verplaatsen in een kom met water of een pot. Zolang de beestjes onder water blijven, is er niets aan de hand.

Schoon leidingwater

Houd daarnaast rekening met het feit dat het schone leidingwater dezelfde temperatuur moet hebben als het water dat je net hebt weggegooid. Van teveel temperatuurverschillen gaan de kikkervisjes namelijk dood. Plaats het aquarium of de waterbak bovendien niet in de volle zon. Dan wordt het water namelijk te warm en daar sterven de kikkervisjes door.

Wat eten kikkervisjes?

Een kikkervisje ontwikkelt zich in gemiddeld zes weken tot een kikker. Wat eten kikkervisjes in deze periode? Ze kunnen in deze tijd in ieder geval steeds meer eten. Je kunt ze in het begin groenten geven en daarnaast op een gegeven moment ook vissenvoer. Dit vissenvoer is meestal te verkrijgen in kleine potjes bij een dierenwinkel of op internet.

Sla en soepvlees

Zorg ervoor dat je de sla altijd goed wast en in kleine stukjes maakt, voordat je het aan de kikkervisjes voert. Ook kun je de sla zacht maken, zodat het voor de kikkervisjes makkelijker is om het te eten. Om dit te bereiken dien je kokend water over de sla te gieten. Kikkervisjes eten eveneens soepvlees. Zorg er wel voor dat het soepvlees niet te lang op de bodem van het aquarium blijft liggen. Dit kan namelijk gaan rotten met alle gevolgen van dien. Het kan de kikkervisjes ziek maken of ze kunnen hierdoor zelfs doodgaan.

Dril en algen

Verder eten kikkervisjes hun eigen dril en vaak ook algen. De algen schrapen ze van de waterplanten af. Algen zijn een belangrijke voedingsstof voor de kikkervisjes omdat ze deze meststoffen omzetten in meer voeding. Ook dun gesneden komkommer, tomaat, sla en zelfs diepvriesspinazie eten de kikkervisjes graag. Kortom: de jonge kikkers houden wel van een gezonde maaltijd.

Insecten

Op een gegeven moment werpen de goede zorg en het juiste voedsel zijn vruchten af. De kikkervisjes ontwikkelen zich in enkele weken tot een kikker. Ten eerste valt het op dat ze dan pootjes krijgen. Eerst groeien de achterpoten en vervolgens de voorpoten. Die hebben er bij de kikkervisjes ook altijd al gezeten, maar zaten verborgen onder de huid.

De voeding van de kikkervisjes verandert meteen, als ze uitgroeien tot kikkers. De kikkervisjes hebben meer eten nodig en kunnen bij het gebrek eraan zelfs elkaar opeten. Voer ze daarom insecten, bijvoorbeeld rode muggenlarven.

Een kikker heeft bovendien ook longen, net als de mens. Het is dan ook noodzakelijk om ze af en toe uit de waterbak te plaatsen. Door teveel water kunnen de kikkers namelijk verdrinken, omdat ze geen zuurstof meer krijgen. Bovendien willen de opgroeiende kikkervisjes niets liever dan de buitenwereld verkennen. Je kunt de kikkers zelf uit het water laten kruipen door bijvoorbeeld een plankje neer te leggen. Ook een stukje schors wordt vaak voor dit doeleinde gebruikt.

Vliegjes

Langzamerhand ontwikkelt het kikkervisje zich van een plantaardige eter naar een vleeseter. Qua voedsel geven de kikkers vanaf nu voornamelijk de voorkeur aan insecten en ongewervelde dieren. Op een gegeven moment zul je zien dat ze het liefst fruitvliegjes willen eten. Een tip is om in de zomer fruit buiten te leggen in het bakje van de kikkers. De fruitvliegjes komen dan op dit fruit af. Hierdoor zorg je ervoor voor dat de kikkers voldoende te eten hebben.

Overigens dien je de volwassen geworden kikkervisjes op een gegeven moment uit te zetten in de natuur. De kikker is namelijk een beschermde diersoort in Nederland en mag om die reden niet in een aquarium worden gehouden. Natuurlijk is het jammer dat je de kikkers moet uitzetten, maar het is wel heel leuk om de ontwikkeling van de kikkervisjes van dichtbij te zien.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 58302x
Toegevoegd: 01-02-2016 15:28
Gewijzigd: 15-02-2016 00:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!