Wat is beter: gelaagd of gehard glas?

Wat is beter: gelaagd of gehard glas?

Wat is beter: gelaagd of gehard glas?Glas is het soort materiaal dat je bijna overal tegen kunt komen. Zo wordt glas gebruikt voor brillen, beeldschermen en lampen. Daarnaast wordt het ook gebruikt als beschermlaag bij metalen voorwerpen en kan het zelfs op aardewerken worden aangebracht. De meeste van ons komen glas simpelweg in huis tegen. Dit kan gehard glas of gelaagd glas zijn. Wil jij meer weten over deze soorten glas? In dit artikel zullen wij je hier meer over vertellen!

Wat is gehard glas?

glas kun je binnen- en buitenshuis gebruiken. Je hebt dan de mogelijkheid om te kiezen voor gehard glas. Maar wat is gehard glas nu eigenlijk? Gehard glas valt onder de categorie veiligheidsglas. Dit type glas is op een speciale manier geproduceerd. Het wordt met extreme hitte gemaakt en vervolgens wordt het snel afgekoeld. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat het glas niet snel kan breken. Mocht het glas toch breken? Dan zal het glas in hele kleine stukje breken. Dit scheelt natuurlijk heel veel, omdat het de kans op glaswonden aanzienlijk verkleint. Het is ook goed om te weten dat gehard glas tot wel vijf keer sterker is dan normaal glas van dezelfde dikte. Het is dus handig om gehard glas te plaatsen op plekken in het huis waar je glas wilt plaatsen en waar glas makkelijk kan breken. Dit glas is namelijk bestand tegen een slagen met een harde impact. Gehard glas is ook verkrijgbaar met geslepen randen. Dit kun je het beste plaatsen op plekken waar de randen zichtbaar zijn. Je kunt je dan ook niet snijden aan het glas en het ziet er ook nog eens super mooi uit!

Waar kun je gehard glas voor gebruiken?

Nu dat je weet wat gehard glas is en dat het een variant van veiligheidsglas is, is het ook goed om te weten waar je het precies voor kunt inzetten. Zoals we eerder hebben aangegeven kun je dit glas het beste gebruiken op plekken waar glas makkelijk kan breken. Hierbij kun je denken aan de wanden van de douche en douchedeuren. Gehard glas is bestand tegen verschillende temperaturen tot wel 270 graden! Daarnaast kun je het ook gebruiken voor tussenwanden in het interieur. Toch zijn er ook plekken waar het beter is om voor gehard glas met geslepen randen te kiezen. Vooral op plekken waar de randen van het glas zichtbaar zijn. Zo is dit beter inzetbaar bij glazen tafelbladen, schappen, kachel vloerplaten of op een terrasje waar je een glazen windscherm wilt plaatsen. Wat ook goed is om te weten is dat dit glas ook in andere kleuren te koop is. Zo kun je kiezen voor grijs, smoke of brons. Deze kleuren passen heel goed voor als je een industriële interieurstijl hebt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet kunt gebruiken als jouw huis een andere look heeft. Gehard glas kun je ook in satijn matglas aanschaffen. Dit kun je het beste gebruiken op plekken waar je meer privacy wilt hebben. Hierbij kun je denken aan de badkamer, tussendeuren in huis of zelfs de windschermen van het terras.


Wat is gelaagd glas?

Naast gehard glas, kun je ook voor gelaagd glas kiezen. Gelaagd glas valt ook in de categorie van veiligheidsglas. Je kunt van gelaagd glas spreken op het moment dat het glas uit meerdere lagen bestaat. Dit glas is handig om in huis en in kantoren te gebruiken. Mocht er een situatie zijn waardoor het glas breekt, dan zal het glas bijeen blijven en niet uit elkaar vallen. Dit komt doordat het glas met een of meerdere lagen folie verbonden is. Gelaagd glas wordt vooral gebruikt op plekken waar doorvallen en letselschade voorkomen moet worden. Hoe dikker het gelaagde glas is, hoe meer je de kans op ongelukken kunt verkleinen. Afhankelijk van de dikte en de plek waar het glas geplaatst wordt kun je dit glas dus als doorvalveilig-, veiligheids- en inbraakvertragend glas gebruikten. Naast het feit dat gelaagd glas veilig is kan het ook geluiden buiten houden. Dit wordt mogelijk gemaakt door ook geluidwerende folie tussen de platen te plaatsen. Gelaagd glas is daarnaast ook verkrijgbaar in twee andere varianten. De eerste variant heet nevel glas. Dit type glas is voorzien van een laag folie tussen de glasplaten. Hierdoor krijgt het glas een matte look. Bij de tweede variant heeft het glas geslepen randen. Ook dit type glas kun je het beste gebruiken voor wanneer de randen van het glas zichtbaar zijn. Onder normale omstandigheden zijn de hoeken van het glas puntig en met scherpe hoeken, echter kun je dit op aanvraag een rondere afwerking geven.

Waar kun je gelaagd glas voor gebruiken?

Gelaagd glas kun je ook voor specifieke doeleinden gebruiken. Zo kun je dit type glas gebruiken voor tussen deuren in huis. Daarnaast is dit type glas goed te gebruiken voor schuifpuien. Dit zijn glazen wanden die je kunt openschuiven en dient als doorgang tussen je woning en de tuin. Gelaagd glas kun je ook heel goed gebruiken voor balustrades en terrasdeuren. Op dit soort plekken is het namelijk uiterst belangrijk dat je veilig blijft en dat je vallen kunt voorkomen. Vooral bij de balustrade van een trap of balkon. Het is daarom wettelijk verplicht dat hier gelaagd glas gebruikt wordt. Het is ook goed om te weten gelaagd glad in verschillende foliediktes en glassamenstellingen gekocht kan worden. Zo weet je zeker dat het gelaagde glas bij jouw situatie past. Zijn er deuren waar je gelaagd glas wilt plaatsen en waar je behoefte hebt aan privacy? Kies dan voor nevel glas.

Combineer gehard- en gelaagd glas

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het beste van twee werelden door gehard- en gelaagd glas te combineren. In zo een geval worden er twee of meerdere geharde glasplaten gelaagd met folie ertussen. Je kunt dit glas bij een balustrade gebruiken. Echter wordt dit type glas vooral gebruikt voor glas waar je op kunt lopen. Beloopbaar glas kun je het beste gebruiken voor het dak van een veranda of voor uitbouw.

 

Kortom, zijn er twee verschillende veiligheidsglas waar je uit kunt kiezen, namelijk gehard- en gelaagd glas. Gehard glas is op een speciale manier gemaakt. Dit type glas kun je op plekken zetten waar glas makkelijk kan breken. Denk maar aan douchewanden, douchedeuren, glazen tafels, schappen en zelfs windschermen voor op het terras. Gelaagd glas is glas dat uit meerdere lagen glas bestaat waar een speciaal folie tussen geplaatst is. Gelaagd glas kun je het beste gebruiken voor deuren in huis, balustrades en terrasdeuren. Wil je op glas kunnen lopen? Kies dan voor een een combinatie van gehard- en gelaagd glas. Het type glas dat je kiest hangt uiteindelijk van de plek en jouw persoonlijke voorkeuren af.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 519x
Toegevoegd: 12-10-2022 09:56
Gewijzigd: 12-10-2022 12:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3646 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!