rijtjeshuizen

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

rijtjeshuizenDe Nationale Hypotheek Garantie is opgericht om de financiële risico’s bij koopwoningen beperkt te houden. De afgelopen jaren is de NHG veel in het nieuws geweest. Woningeigenaren konden de oude woning door de NHG de woning tegen een lagere prijs verkopen zonder risico. In dit artikel leggen we uit wat NHG precies is.

NHG is een betaalbare hypotheek.

Je kan alleen een NHG garantie krijgen als je een betaalbare hypotheek afsluit zonder risico’s op basis van jouw inkomen. De hypotheek die je afsluit valt altijd onder de normen van het NIBUD. Je loopt dus geen risico dat je de hypotheek op een later moment niet meer kan betalen. Je betaalt bij een hypotheek met NHG nooit teveel. Je hebt altijd nog geld over voor je boodschappen en leuke dingen. Dit is tenslotte één van de doelstellingen als je een eigen huis hebt. Je leent met een NHG nooit teveel geld. Dit is wel een prettig idee. Als je een woning koopt dan is het slim om te informeren naar de mogelijkheden voor een hypotheek met NHG.

Vangnet met de NHG garantie.

Helaas kan er altijd iets in je leven veranderen, waardoor je de hypotheek niet meer kan betalen. Het is wel zo prettig als je tijdens deze periode je hypotheek nog wel kan betalen. Het NHG heeft speciaal voor deze situaties een vangnet. De NHG denkt met je mee en komt met tijdelijke oplossingen, waardoor je lasten verlaagd worden en je de woning kan behouden. NHG kan ook ingezet worden als je een woning moet verkopen die onder water staat. Je weet van te voren al dat er een restschuld overblijft. Je hebt alleen geen andere keuze dan de woning verkopen vanwege de situatie waarin je zit. In zo’n situatie kan de NHG een vangnet bieden. Als de woning tegen een lagere prijs verkocht wordt dan kan de restschuld eventueel door de Nationale Hypotheek Garantie opgevangen worden. De restschuld kan door de NHG worden kwijtgescholden, waardoor er niets meer overblijft en je weer een nieuwe start kan maken.

Verkoop is niet altijd noodzakelijk met NHG.

In sommige gevallen zie je geen uitweg meer alleen een gedwongen verkoop lijkt nog een oplossing te zijn. Natuurlijk is dit even schrikken want je wil helemaal niet je huis verkopen. Je hebt ook geen flauw idee waar je heen kan als je huis eenmaal verkocht is. Als verkoop de enige oplossing lijkt te zijn is het slim om eens contact op te nemen met de Nationale Hypotheek Garantiefonds. NHG kan je eventueel helpen om een gedwongen verkoop te voorkomen. Zo heb je niet alleen een vangnet bij een restschuld, maar ook bij een situatie waarin je liever niet beland. Bijvoorbeeld dat jullie allebei je baan zijn kwijtgeraakt en je de vaste lasten even niet meer kan betalen. Dit is al een heftige situatie en je wil niet meemaken dat je ook nog je huis verliest. Samen met de hypotheekverstrekker kan NHG kijken naar de mogelijkheden om je woning te behouden. Een gedwongen verkoop is zo niet altijd noodzakelijk.

Voorwaarden kwijtschelding restschuld met NHG.

Als je de restschuld wil kwijtschelden, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Voordat je een woning te koop zet is het slim om te checken wat deze voorwaarden zijn. Als je gebruik wil maken van de kwijtschelding, dan wil je hier wel aan voldoen. Er zijn twee voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je moet eerst aan kunnen tonen dat je altijd te goeder trouw bent geweest. Dit betekent dat je altijd je hypotheek netjes betaalt hebt. Uiteraard zijn hier wel uitzonderingen bij toegestaan. Bijvoorbeeld dat je de laatste maanden je hypotheek niet meer kon betalen omdat je werkeloos bent geworden. Dit is de reden dat de woning in de verkoop gegaan is. Je mag dus niet een betalingsachterstand hebben omdat je te lui was om de hypotheek te betalen. De tweede voorwaarden is dat je volledig meewerkt om je woning te verkopen. Je doet er bijvoorbeeld alles aan om je woning verkoop klaar te maken. Je probeert achterstallig onderhoud of schade aan de woning te voorkomen. Je hebt ook volledig je medewerking verleend om het verlies op de woning zoveel mogelijk te voorkomen. De exacte voorwaarden kan je ook terugvinden in de hypotheekakte. Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan ontvang het NHG een verliesdeclaratie van de bank. De NHG moet vervolgens bepalen of ze dit bedrag willen voldoen.

BKR-registratie bij verkoop woning met verlies.

Als je een woning verkoopt met verlies, dan wordt er een verzoek ingediend bij het BKR om hier een registratie van te maken. De Hypotheekverstrekker dient dit verzoek officieel in en stuurt het verlies naar de NHG. De NHG moet vervolgens beoordelen of je in aanmerking komt voor kwijtschelding. Stel de NHG besluit je kwijtschelding te geven dan wordt dit doorgegeven aan de BKR. Een groot minpunt is dat je op dat moment wel in het register blijft staan. Er komt alleen te staan dat de schuld bijvoorbeeld binnen een maand door het NHG voldaan is. Vanaf dat moment blijft je officiële registratie wel zichtbaar voor 5 jaar. Voor de NHG zou een BKR registratie met aflossing restschuld geen belemmering mogen zijn voor een nieuwe NHG hypotheek. Voor de exacte mogelijkheden kan je het beste even informeren bij de hypotheekverstrekker. Het is slim om te informeren of hun het een probleem vinden om een financiering te geven met een BKR notitie. Hypotheekverstrekkers zijn hier de afgelopen jaren wel soepeler in geworden. Vooral omdat er meer Nederlanders hun woning moesten verkopen terwijl deze onder water stond. Dit mocht geen belemmering vormen voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Wat als je geen kwijtschelding van de restschuld krijgt?

Het kan voorkomen dat het NHG besluit dat je geen kwijtschelding krijgt van de restschuld. In dit geval blijft de BKR registratie gewoon staan. Je moet er zelf voor zorgen dat de restschuld afgelost wordt. Tot die tijd kan het voorkomen dat je geen nieuwe financiering krijgt. Tot die tijd kom je ieder geval niet in aanmerking voor een nieuwe NHG hypotheek. Pas als de registratie verwijderd is mag je weer een nieuwe hypotheek afsluiten. De voorwaarden voor een hypotheek zonder NHG met BKR registratie kunnen per hypotheekverstrekker anders zijn. Het is altijd slim om eens te gaan informeren naar de mogelijkheden om een nieuwe financiering af te sluiten. Soms wordt een hypotheek wel gewoon afgesloten en kan de restschuld mee gefinancierd worden in een nieuwe woning. Je hebt dan geen problemen met de BKR registratie.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2179x
Toegevoegd: 19-10-2016 12:17
Gewijzigd: 15-11-2016 00:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!