Hypotheekrenteaftrek berekenen

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Hypotheekrenteaftrek berekenenWil je graag weten hoe je de hypotheekrenteaftrek kunt berekenen? In dit artikel geven we je daar een antwoord op en krijg je tips hoe je hypotheekrenteaftrek online kunt berekenen.

Wat is hypotheekrenteaftrek en wie krijgen dit?

Voor hypotheekrenteaftrek kom je in aanmerking als je bijvoorbeeld een huis koopt, dat dient als hoofdverblijf en waarvoor je een hypotheek afsluit. Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel. De rente die je betaalt voor je hypotheek mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen. Enkele van de voorwaarden zijn: alleen de rente is aftrekbaar, NIET het bedrag dat je elke maand aflost; de renteaftrek geldt voor maximaal 30 jaar; de hypotheek waarover je rente betaalt moet betrekking hebben op een huis waarin je woont (hoofdverblijf), de aankoop, verbouwing. De Belastingdienst berekent achteraf het bedrag van de hypotheekrenteaftrek, dus na het invullen van je belastingpapieren. Je betaalt dus elke maand een hoog bedrag aan rente en aflossing. De aftrek wordt later verrekend. Veel mensen met een hypotheek willen hun maandlasten wat lager hebben, daarvoor is een voorlopige teruggaaf in het leven geroepen. Je ontvangt elke maand een bedrag van Belastingdienst, voorlopig dat betekent dus een voorschot. Nadat het jaar is verstreken komt er een definitieve afrekening, nadat je de jaarlijkse belastingpapieren hebt ingevuld. 

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Als je de hoogte van de hypotheekrenteaftrek wilt weten, dan kun je die eenvoudig online berekenen. De hypotheekrenteaftrek hangt af van de rente die je betaalt voor je hypotheek en het hangt af van de hoogte van de hypotheeklening. Ook hangt de hypotheekrenteaftrek af van je inkomen en de belastingtarieven in box 1.

Factoren hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

  • Je inkomen
  • De WOZ waarde van de woning
  • Hoogte van de hypotheek
  • De hypotheekrente

Hypotheekrenteaftrek belastingstelsel

In Nederland betalen we allemaal inkomstenbelasting, dit bedrag wordt vastgesteld aan de hand van de hoogte van je inkomen. Hoe hoger je inkomen is, hoe hoger het percentage is dat je aan belastinggeld betaalt. Deze berekening gaat met behulp van vier belastingschijven. Als iemand een eigen woning aanschaft als zijnde hoofdverblijf en dan een hypotheek afsluit, dan is de rente over de hypotheek aftrekbaar voor de te betalen inkomstenbelasting. Maar let goed op:

  • De hypotheekrenteaftrek wordt pas achteraf verrekend.
  • Bij een lineaire of een annuïteiten hypotheek zijn er aflossingen en daardoor neemt de restschuld iedere maand af. Bij aflossen daalt iedere maand de hypotheekrente die je moet betalen, ook de hypotheekrenteaftrek daalt dan.

Zelf hypotheekrenteaftrek berekenen

Als je zelf de hypotheekrenteaftrek wilt berekenen, dan kan dat. Je kunt deze bijvoorbeeld berekenen in euro’s per maand. De gegevens die je daarbij nodig hebt gaan over de hypotheek, je woning en over je inkomen. Als je een hypotheek hebt afgesloten voor je eigen woning dan mag je onder bepaalde voorwaarden de betaalde rente aftrekken van de inkomstenbelasting. De gegevens die vaak worden gevraagd als je je hypotheekrenteaftrek wilt berekenen:

  • De eigen woning schuld, het rentepercentage. 
  • De WOZ waarde van je eigen woning.
  • Je bruto jaarinkomen.
  • Wanneer je samen een huis gaat kopen en een hypotheek af gaat sluiten is het bruto jaarinkomen van je partner ook van belang.

Bij het berekenen van de hypotheekrenteaftrek dien je deze gegevens bij de hand te houden dan kun je de cijfers zo invoeren en dan wordt er een berekening voor je gedaan. Je krijgt dan jouw hypotheekrenteaftrek online te zien. Je kunt het bij diverse aanbieders uit laten rekenen en dan weet je ongeveer wat de hoogte is van je hypotheekrenteaftrek.

Online hypotheekrenteaftrek berekenen

Je kunt online heel gemakkelijk de hypotheekrenteaftrek berekenen. Dit is echt heel eenvoudig, een invulopdracht. Zorg dat je de gegevens van je hypotheek, de woning en je inkomen bij de hand hebt en dan heb je binnen een paar minuten een beeld van de hoogte van je hypotheekrenteaftrek. Het voordeel van online je hypotheekrenteaftrek berekenen is dat je dit kunt doen wanneer je maar wilt.

Het is uiteraard erg fijn dat je een bepaald bedrag, de hypotheekrenteaftrek, van je inkomen mag aftrekken zodat je belastbaar inkomen lager wordt en je daardoor minder belasting gaat betalen. Toen je een hypotheek af wilde sluiten heb jij je rente berekend die je voor je hypotheek moet betalen dat is het bruto bedrag, daarvan kun je omgerekend per maand een bedrag in mindering brengen (voorlopige teruggaaf belastingen), je houdt dan een netto bedrag over en dat zijn de maandelijkse kosten voor je hypotheek. Hoelang dit belastingvoordeel nog stand houdt is onzeker, maar nu kun je er nog van profiteren en dat scheelt een mooi bedrag aan vaste lasten.

Kun jij je maandelijkse lasten gemakkelijk betalen, dan kun je de hypotheekrenteaftrek achteraf uit laten betalen door de Belastingdienst, je vraagt dan geen voorlopige teruggaaf aan. Zie het als een spaarpotje nu het nog mogelijk is. De politiek is druk bezig met de voordelen en nadelen van hypotheekrenteaftrek. Voor- en tegenstanders zijn daarover al geruime tijd en nu nog steeds in gesprek. Hoe zou dat aflopen: afschaffen, hervormen of zo laten?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5984x
Toegevoegd: 14-08-2015 06:14
Gewijzigd: 23-08-2015 19:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3261 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!