hypotheek

Wat is een hypotheek?

hypotheekAls je meer over een hypotheek wil weten, dan kun je maar beter snel dit artikel lezen. Hier vind je meer informatie over wat een hypotheek is.

Hypotheek

Een hypotheek is een recht dat je aan iemand geeft om jouw onroerend goed te verkopen als jij in gebreke blijft met het betalen van rente en aflossing, zodat men op die manier het geld (rente en aflossing) alsnog krijgt uit de opbrengst van de verkoop. Nu zal een hypotheeknemer niet meteen tot verkoop van een onroerend goed overgaan als je een keer de rente en aflossing niet op tijd betaalt, daarvoor moet het probleem wat groter zijn. De hypotheeknemer (dit is de geldgever) loopt geen risico als hij geld uitleent met als onderpand een huis of een bedrijf.

Als het goed is, is het bedrag van de hypotheek namelijk niet hoger dan de waarde van het onroerend goed. Tegenwoordig wordt er veel voorzichtiger omgegaan met het verstrekken van hypotheken, omdat er veel huizen onder water staan, waardoor veel mensen in financiële problemen zijn gekomen. De volledige naam voor hypotheek is hypothecair krediet of hypothecaire lening, een lening met een onroerend goed als onderpand. Het woord 'hypotheek' wordt het meest gebruikt. Er zijn diverse hypotheken die je kunt afsluiten onder andere de lineaire hypotheek, de annuïteiten hypotheek, de spaarhypotheek, de beleggingshypotheek enz. Je kunt zelf de maximale hoogte van je hypotheek berekenen, dat kan online, maar je kunt ook een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur. Hij kan je advies op maat geven. Er wordt in elke situatie gekeken naar de draagkracht. Er worden minder risico's genomen met het verstrekken van hypotheken door problemen in het verleden.  

Wat is een hypotheeknemer?

De hypotheeknemer (de geldgever) is degene die het recht op het onderpand (onroerend goed) heeft als de geldnemer in gebreke blijft. Het onderpand is de waarborg.

Wat is een hypotheekgever?

De hypotheekgever (de geldnemer) is degene die het recht op het onderpand (onroerend goed) geeft aan degene die hem of haar geld leent. Zijn huis of bedrijf is de waarborg voor de hypotheeknemer.



Hypotheek naar draagkracht

Koop je een huis of een bedrijf dan heb je veel geld nodig. Bijna niemand kan dit contant betalen. De meesten moeten voor de aankoop van een huis of bedrijf een hypotheek afsluiten bij een geldverstrekker. De geldverstrekker sluit met jou een overeenkomst. Jij krijgt het geld dat je nodig hebt voor de aankoop van onroerend goed en daarvoor betaal je rente en aflossing. Je betaalt de lening binnen de afgesproken termijn terug aan de geldverstrekker. Voordat een geldverstrekker overgaat tot het geven van geld voor de aankoop van onroerend goed gaan er berekeningen aan vooraf. De geldverstrekker wil er zeker van zijn dat jij aan je verplichtingen kunt voldoen. Jij bent er ook mee gebaat dat jij de rente en aflossing op tijd kunt betalen. Je zult daarom ook niet meer kunnen lenen dan jouw inkomen toestaat. Er zijn regels die gebruikt worden om te bepalen wat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek.

Huis onder water wat betekent dat?

Jaren geleden werd er veel geld geleend voor de aankoop van een huis, er werd bijvoorbeeld ook een verbouwing meegeteld en het bedrag van de lening werd behoorlijk hoog. Na een aantal jaren werd er besloten of men moest noodgedwongen het huis verkopen. De waarde van de huizen stegen alsmaar, maar er kwam een periode dat de huizenprijzen sterk daalden en maar bleven dalen. Als de aankoop van het huis bijvoorbeeld 225.000 euro was, met een hypotheek van 235.000 euro (aankoop plus verbouwing) en een verkoopprijs van 200.000 euro het maximale was, dan begrijp je dat er een groot gat zit tussen de bedragen. Bij verkoop van het huis wordt eerst het bedrag van de hypotheek aan de geldverstrekker terug betaald en wat blijft erover? Een negatief bedrag, want 200.000 euro ontvangen bij verkoop minus 235.000 euro terugbetalen aan de geldverstrekker is 35.000 euro tekort om terug te betalen. Er blijft dus een restschuld staan bij de geldverstrekker van 35.000 euro. Het huis staat onder water! Je kunt dus niet verkopen, want dan heeft de geldverstrekker geen onderpand (waarborg) meer voor die 35.000 euro restschuld. Je zult met elkaar in gesprek moeten hoe je dit moet oplossen.

Wie verstrekt een hypotheek?

Veel mensen gaan naar hun 'eigen' bank om daar een hypotheek af te sluiten. Banken verstrekken hypotheken, maar ook bij hypotheekondernemingen en tussenpersonen als verzekeringsagenten en makelaars kun je een hypotheek aanvragen. Je kunt een hypotheek afsluiten tegen bepaalde voorwaarden.

  • Een paar belangrijke voorwaarden zijn de vaste of variabele rente en de looptijd van de hypotheek. Je sluit niet in enkele minuten een hypotheek af.
  • Je vraagt eerst een adviesgesprek aan en je vertelt wat je plannen zijn: aankoop bedrijf, woning (onroerend goed), het zelf bouwen van een woning of bedrijf.
  • De medewerker van de bank, de financieel adviseur zal alle facetten met je bespreken en je goed advies geven. Er zal naar je inkomen worden gevraagd. Er zullen berekeningen worden gemaakt hoeveel geld je nodig hebt en wat je maximaal kunt lenen. Is het bedrag bekend dan kan er verder gekeken worden naar de voorwaarden en welke soort hypotheek jouw voorkeur heeft, lineaire hypotheek, annuïteiten hypotheek, spaarhypotheek.
  • Wil jij een vaste rente voor je hypotheek, of een variabele? Binnen welke termijn, meestal tussen de 10 en maximaal 30 jaar betaal jij de lening terug?  Alle mogelijkheden kunnen voor je worden berekend.
  • Je kunt ook zelf online aan de slag om mogelijkheden te zoeken en berekeningen te maken. Toch is het in het geval van een hypotheek belangrijk dat je de juiste informatie en informatie op maat krijgt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Een adviseur zal het je vertellen als je bijna geen geld overhoudt om te leven als je een te hoog bedrag leent en zal je passend advies geven.
  • De hoogte van een hypotheek bepaalt mede hoe je kunt leven en dat voor veel jaren vaak tot wel 30 jaar. Het is dan prettig dat je de afspraak die je aangaat met de geldverstrekker goed kunt nakomen zonder dat je in financiële moeilijkheden komt. Zolang je een baan hebt, zal het allemaal wel lukken, maar kijk ook eens verder.
  • Stop jij je spaargeld in de aankoop van het huis of bewaar je het spaargeld voor calamiteiten? Allemaal vragen waarop jezelf antwoord moet geven.
  • Er valt veel te overwegen voordat je een hypothecaire lening afsluit, dat doe je niet even, maar vaak voor een groot deel van je leven.     





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3481x
Toegevoegd: 21-10-2016 15:51
Gewijzigd: 21-11-2016 22:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!