Hypotheek meenemen bij verhuizing

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Hypotheek meenemen bij verhuizingWil je verhuizen en wil je je hypotheek meenemen? Dat kan. We leggen je in dit artikel uit wat het betekent als je je hypotheek mee wilt nemen wanneer je gaat verhuizen.

Hypotheek meenemen bij nieuwe woning

Als je een nieuwe woning gaat kopen, dan kun je in sommige situaties je huidige rentecontract en hypotheekvorm meenemen naar je nieuwe huis. Dit kan voor jou een voordeel zijn als de rente gunstig is of wanneer je deze hypotheekvorm graag wilt behouden.

Regels hypotheek meenemen nieuwe woning

Wanneer je binnen zes maanden na de verkoop van je woning een nieuwe hypotheek af gaat sluiten, kun je je rentecontract meenemen. Daardoor blijft de rente hetzelfde voor de rest van de rentevast periode. Let op, want dat geldt alleen voor het bedrag dat je geleend hebt voor je oude woning. Op het moment dat je rentecontract interessant is, kun je bekijken of je het mee kunt nemen. Dit wordt vaak gedaan en geprobeerd wanneer deze rente aantrekkelijker is dan de huidige hypotheekrente. Een adviseur kan dan berekenen of het meenemen van een rentecontract interessant is.

Rentecontract meenemen na scheiding

Je kunt een rentecontract ook meenemen na een echtscheiding. Daarbij geldt vaak dat je allebei een deel daarvan mee kunt nemen, dit ligt ook aan de hypotheek en waar je deze af hebt gesloten.

Aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek meenemen

Sinds 2013 is de rente bij een nieuwe hypotheek vaak alleen aftrekbaar wanneer je kiest voor de lineaire of een annuïteitenhypotheek. Daarbij gelden de volgende regels:

  • Heb je voor 2013 een aflossingsvrije- of spaarhypotheek afgesloten? Dan kun je onder voorwaarden je oude hypotheek meenemen met behoud van hypotheekrenteaftrek.
  • Let goed op, want dat geldt alleen voor het bedrag dat je hebt geleend voor je oude woning.

Hogere hypotheek nodig?

Het kan zijn dat je een hogere hypotheek nodig hebt voor je nieuwe woning. Dan kun je dus buiten het huidige hypotheekbedrag om een extra hypotheek afsluiten. Daarbij kunnen er diverse situaties aantrekkelijk zijn. Het kan ook interessant zijn voor je om de volledige hypotheek over te sluiten. Dit kan een adviseur het beste bekijken, berekenen en je daarin adviseren. Er kunnen altijd meerdere geldverstrekkers naar kijken zodat je de informatie en tarieven met elkaar kunt vergelijken.

Woning verkopen en hypotheek

Als je je huidige woning gaat verkopen dan is het vaak mogelijk om je hypotheek boetevrij af te lossen. Maar dat ligt ook aan de voorwaarden, neem bijvoorbeeld een budgethypotheek of voordeelhypotheek, bij deze twee hypotheekvormen moet je vaak wel een boeterente betalen.

Hypotheek en verhuizen

Als je een hypotheek hebt afgesloten en je gaat binnenkort verhuizen, dan zijn er twee opties:

  • Je laat de voorwaarden van je oude hypotheek ‘meeverhuizen’ naar de nieuwe woning.
  • Je gaat een nieuwe hypotheek afsluiten.

De keuze die je maakt hangt af van de situatie en het advies is om voor jouw situatie advies in te winnen, zodat je advies op maat krijgt. Hierdoor weet je wat in jouw situatie het beste is. Als je gaat verhuizen dien je naar veel factoren te kijken, maar zeker naar het financiële aspect.

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Je gaat de hypotheek van je oude woning meenemen naar je nieuwe woning. Maar het gaat niet echt over de hypotheek zelf, want deze is verbonden aan je oude woning. Het gaat over de voorwaarden zoals de rente. Wanneer je over een hypotheek beschikt met voor jou gunstige voorwaarden, welke dus aansluiten bij je wensen en mogelijkheden, dan kun je de hypotheek mee laten verhuizen. Een laag rentepercentage is een van die gunstige voorwaarden.

Verhuizen naar duurdere woning

Wanneer je gaat verhuizen naar een duurdere woning, dan is het bedrag van je oude hypotheek te laag. Je kunt daarmee de nieuwe woning niet financieren. Dan heb je dus nog een leningdeel nodig. Dit is dan de tweede hypotheek die je af gaat sluiten. De keuze is dan wel wat beperkter. De meeste hypotheekverstrekkers sluiten niet graag een tweede hypotheek af en zeker niet wanneer de eerste hypotheek bij een andere maatschappij loopt.

Aandachtspunten hypotheek meenemen na verhuizing

Als je gaat verhuizen en je wilt je hypotheek meenemen, dan is het belangrijk goed te bekijken wat voor jou het meest aantrekkelijk is:

  • Als je een nieuwe hypotheek af gaat sluiten dan is dat vaak duurder dan wanneer je je oude hypotheek mee gaat verhuizen. Dit heeft vaak te maken met de hoge afsluitkosten en de notariskosten.
  • Bekijk ook goed wat de maandlasten zijn, worden deze hoger?  
  • Als er een lager rentetarief geldt dan kan dat er voor zorgen dat je op de langere termijn toch goedkoper uit bent.
  • Win advies in bij meerdere adviseurs, zodat je ontdekt wat in jouw situatie het meest aantrekkelijk is.
  • Laat diverse hypotheekverstrekkers een berekening maken, zodat je weet wat de opties zijn en hoe hoog je maandlasten worden.
  • Vergelijk alle gegevens met elkaar en maak van daaruit de keuze wat het beste bij jouw situatie, wensen en mogelijkheden past.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 6649x
Toegevoegd: 13-08-2015 06:39
Gewijzigd: 26-04-2016 15:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3431 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!