geld lenen contract tekenen

Hoeveel kan ik lenen?

geld lenen contract tekenenWil je geld lenen? Dan vraag je je af hoeveel kan ik lenen, wat kost me dat aan rente, op welke termijn moet ik alles aflossen? Deze vragen kunnen niet door één antwoord opgelost worden. Het hangt af van je persoonlijke situatie, maar ook waarvoor je het geld wilt lenen. Lees dit artikel door en dan krijg je een beeld waar je rekening mee moet houden als je geld wil lenen.

Hoeveel geld lenen?

Hoeveel geld je zou kunnen lenen hangt af van je persoonlijke situatie. Ook kan het veel uitmaken waarvoor je het geleende geld nodig hebt. Als je van te voren niet weet hoeveel geld je zou kunnen lenen omdat je bijvoorbeeld je huis zou willen verbouwen zou je kunnen kiezen voor een doorlopend krediet. Als je kiest voor dit soort lening kun je tussentijds altijd geld opnemen en aflossen. Bij deze lening betaal je alleen rente over het bedrag dat je gebruikt, dat je opgenomen hebt. Als je kiest voor een doorlopend krediet als je geld wil lenen is de rente in de meeste gevallen lager dan wanneer je kiest voor een persoonlijke lening. Als je geld wil lenen moet je eerst goed nadenken hoeveel geld je nodig hebt, je bent namelijk snel in de verleiding om wat meer te lenen dan je nodig hebt.

Hoeveel geld kan ik lenen?

De vraag 'hoeveel geld zou ik kunnen lenen' wordt bij een bank vaak gesteld. Er zijn genoeg mensen die willen weten hoeveel geld je kunt lenen als je bijvoorbeeld een nieuwe auto zou willen kopen. Als je geld wil lenen moet je altijd rekening houden met de wet van Financieel Toezicht. Deze wet geeft aan dat je nooit een grotere lening mag krijgen dan verantwoord is. Deze wet voorkomt in ieder geval dat je teveel leent. Als je van een bank meer hebt geleend dan dat verantwoord is dan is deze bank strafbaar.

Bank geld lenen

Als je naar een bank gaat om geld te lenen zal deze eerst kijken naar de basisvorm die nodig is voor de normale levensbehoefte. Deze basisvorm is het bedrag dat je iedere maand normaal gesproken nodig hebt om van te leven. De basisvorm kan per gezin verschillen, het maakt wel uit of je bijvoorbeeld alleenstaand bent, of dat je kinderen hebt, ben je gehuwd of woon je samen of ben je gehuwd en heb je kinderen. Als je geld wil lenen en je wil weten hoeveel je kunt lenen wordt er ook gekeken naar je vaste maandelijkse lasten.

Geld lenen, voldoende inkomen

Wil je weten hoeveel geld je zou kunnen lenen dan zul je ook over voldoende inkomen moeten beschikken. Je moet rekening houden met de vaste maandelijkse lasten en de lasten voor levensonderhoud. Als je dit alles bij elkaar optelt en je hebt dan nog inkomsten over zou je dit kunnen gebruiken voor een eventuele lening. Wat een bank erg belangrijk vindt als je wil weten hoeveel geld je wil lenen is of dat je een vast inkomen hebt.

Geld lenen vaste lasten

Hoeveel geld je kunt lenen ligt meestal aan de vaste lasten die je hebt, dit zijn de lasten voor levensonderhoud. Voor een bank is het gemakkelijk uit te rekenen hoeveel je zou kunnen lenen. Ze trekken de vaste lasten van het inkomen af en wat er overblijft zou je kunnen gebruiken om een lening af te sluiten. De meeste banken maken een maximale leenberekening voor je, hierin heb je ook het gewenste leenbedrag ingevuld. Als het gewenste leenbedrag binnen het maximaal te lenen bedrag blijft is het goed mogelijk dat je een lening af kunt sluiten. Je moet minstens 21 jaar zijn om te kunnen lenen. Als je wil weten hoeveel geld je zou kunnen lenen dan is dat voor iedereen verschillend. Bijna iedere bank heeft een leenberekening. Als je hier je persoonlijke gegevens invult wordt er meteen bepaald hoeveel je zou kunnen lenen. Als je geld wil lenen doe je er verstandig aan om op verschillende plaatsen een offerte aan te vragen.

Lenen berekenen

Hoeveel je kunt lenen, kan berekend worden. Je zou online de maximale lening kunnen berekenen. Daarvoor zijn persoonlijke gegevens nodig zoals de burgerlijke staat, je woonsituatie, je netto inkomen per maand (en wanneer van toepassing het netto inkomen per maand van je partner), ook je uitgaven zijn van belang, zoals huur van het huis, kamers, inwonend, het gaat hierbij over de netto woonlasten per maand. Als je de gegevens in hebt gevoerd dan kan berekend worden hoeveel je kunt lenen. Dit kan per aanbieder anders zijn en hangt ook van ieders situatie af.

Geld lenen rente

Als je geld gaat lenen is het belangrijk om te kijken naar de rente. Er zijn dan verschillende rentevarianten:

  • Vaste rente, hierbij staat de rente vast en weet je dus precies wat de maandlast is van het bedrag dat je hebt geleend. Voor mensen die van zekerheid houden is de vaste rente de beste keuze als zij geld gaan lenen.
  • Variabele rente, zoals de naam al doet vermoeden staat deze rente niet vast. De rente kan per dag wisselen en daardoor kan de maandlast ook variëren. Als je zekerheid wil over de maandlasten dan is deze rente niet aan te raden. Maar als je van de voordelen wilt genieten wanneer de rente daalt, dan kan dit wel een optie zijn. Maar houd er wel rekening mee dat de rente ook kan stijgen. Hierdoor betaal je wel eens per maand meer, maar het kan ook zijn dat de rente vervolgens weer daalt en dan betaal je minder. De rente kan altijd veranderen, dus daar dien je wel op te letten wanneer je geld gaat lenen en voor de variabele rente kiest.

Lening aanvragen

Het aanvragen van de lening kost tijd. Er kan veel papierwerk aan voorafgaan, maar het kan ook zijn dat je naar de bank toe moet voor een gesprek. Als je geld gaat lenen via internet werkt dat anders. Daarom moet je goed kijken waar je geld kunt lenen, wat de voorwaarden zijn om geld te lenen en dan kun je bekijken hoeveel je kunt lenen. Let altijd goed op dat je de afspraken (op tijd terug betalen lening en meestal maandelijks betalen van de rente) na kunt komen.

Geld lenen bij familie

Er zijn verschillende manieren om geld te lenen, zoals online en via de bank. Maar je kunt ook geld lenen bij familie en vrienden. Waarom zou je juist wel geld lenen bij de familie en waarom niet?

  • Geld lenen bij familie kan een snelle oplossing zijn. Familie wil je vaak wel geld lenen, maar let hierbij wel goed op het bedrag dat je wil lenen. Kunnen zij het missen?
  • Het voordeel van geld lenen bij je familie is dat je het geld vaak zonder rente kunt lenen. Je kunt het geld dus meteen krijgen contant of op je rekening en je kunt het gebruiken.
  • Met familie kun je samen afspraken maken over het geld dat je leent en wanneer je dat terug moet betalen. Dit is een voordeel, want je kunt dan bekijken wat voor beide partijen een goede optie is.
  • Als je je afspraken met je familie niet na kunt komen over het geld dat je hebt geleend, dan kan dat erg vervelend zijn en soms voor een ruzie zorgen. Je moet daarom zeker weten dat je je afspraken na kunt komen en anders is het beter om niet bij je familie te lenen. Het zou zonde zijn als je hierdoor je familie niet meer ziet of nauwelijks spreekt omdat je het geld niet op tijd terug kunt betalen.
  • Geld lenen van familie kan soms lastig zijn, als je weet dat zij het zelf ook niet breed hebben. Ze geven aan dat ze je willen helpen, maar dan voel je je vaak achteraf schuldig als je het van hen moet lenen.
  • Een bepaald bedrag kun je aan je familie wel vragen om te lenen, maar grote bedragen leen je vaak niet bij familie, je durft het vaak niet te vragen. Als je weet dat zij het kunnen missen en genoeg geld hebben, dan kun je het wel proberen. Maar maak dan ook meteen duidelijke afspraken, zet ze op papier en zorg dat jij de afspraken na kunt komen.
  • Leen alleen wanneer het echt nodig is. Ook al kun je bij familie geld lenen, als je je afspraken niet na kunt komen kan dat alleen maar voor problemen zorgen en daar zit niemand op te wachten.

Offerte geld lenen

Voordat je geld gaat lenen kun je een offerte aanvragen. Je kunt dan bekijken hoeveel je kunt lenen en tegen welke rente. Lees daarbij de voorwaarden goed door, zodat je weet waar je gaat lenen, aan welke afspraken je je moet houden en wat de maandlast zal zijn om de rente te betalen en de lening af te lossen. Let ook goed op wanneer je het geld krijgt en waar je het voor mag gebruiken. Het beste is het om geld te lenen wanneer het echt niet anders kan en dan zo snel mogelijk het geld terug te betalen. Eerst sparen voordat je iets koopt is altijd nog de beste, de veiligste en goedkoopste oplossing.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 4395x
Toegevoegd: 13-12-2015 09:17
Gewijzigd: 29-03-2016 11:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!