man verbaasd laptop

Wat is een BKR registratie?

man verbaasd laptopAls je een lening of krediet afsluit, dan krijg je een registratie bij het BKR. Dit kan een positieve of negatieve registratie zijn. Ondanks dat een groot deel van de Nederlanders een BKR registratie heeft weten we er niet veel van. In dit artikel lees je wat een BKR registratie is en wat dit voor jouw kan betekenen.

Wat is een BKR register?

Een BKR register is een overzicht met alle leningen die zijn afgesloten. Als er een betalingsachterstand is dan staat dit genoteerd in dit register. Als je een nieuwe lening wil afsluiten, dan kan er in het BKR gekeken worden of dit verantwoord is. De kredietverstrekker wil weten of je altijd netjes je leningen betaalt. Daarnaast wil de financieringsmaatschappij weten of je niet teveel leningen afsluit. Je maandlasten kunnen hierdoor te hoog worden, waardoor het niet verstandig is een nieuwe lening af te sluiten.

Wanneer krijg je een BKR registratie?

Je krijgt in Nederland al snel een BKR registratie. We denken helaas vaak dat dit negatief is en we deze niet mogen hebben. Echter kan een BKR registratie ook positief zijn. Bijvoorbeeld als je een lening hebt en deze netjes altijd betaalt. Je krijgt een BKR registratie eigenlijk altijd bij een lening of krediet. Dit kan tijdelijk zijn of voor vast. Je krijgt bijvoorbeeld ook een registratie bij het bezit van een Creditcard of als je iets uitgesteld betaalt. Je krijgt ook een registratie bij een private lease regeling. Als je altijd netjes op tijd je lening betaalt, dan krijg je een positieve BKR registratie. Er is maar één lening waar je geen BKR registratie voor krijgt en dat is een hypotheek. Je krijgt hierbij alleen een melding als je een achterstand hebt met betalen. Een andere reden voor een melding is dat er een restschuld over is gebleven bij de verkoop van je woning. Deze restschuld staat genoteerd als negatief BKR. Als deze voldaan is dan krijg je een vijfjarige aantekening in het BKR register. Als de schuld voldaan is dan hoeft dit geen invloed te hebben op de aanvraag van een hypotheek. In sommige situaties kan deze restschuld mee gefinancierd worden.

Wanneer is een BKR registratie negatief?

Als je altijd op tijd betaalt, dan is je BKR registratie eigenlijk nooit negatief. Het is belangrijk dat je een lening altijd netje op tijd betaalt binnen het termijn. Zolang je geen betalingsachterstand hebt blijft je BKR registratie positief. Een betalingsachterstand van een maand hoeft soms ook nog geen negatieve registratie op te leveren. Bij de meeste financieringen wordt er gekeken naar een betalingsachterstand van maximaal 120 dagen. Pas als er een betalingsachterstand is van 120 dagen krijg je een officiële registratie in het BKR register. Meestal ontvang je een vooraankondiging waarin gemeld wordt dat als je nu je schuld niet voldoet je een negatieve BKR registratie krijgt. Je weet hierdoor zelf vaak wel of je een negatief BKR hebt.

Hoe lang blijft een negatieve BKR registratie zichtbaar?

Als je eenmaal je schuld afbetaalt hebt blijf je helaas nog wel een negatieve BKR houden. Kredietverstrekkers willen graag de historie kunnen zien. Dit is de reden dat een negatief BKR zelfs na aflossing nog 5 jaar zichtbaar blijft. Aan de hand van je historie kunnen kredietverstrekkers beoordelen of ze je wel een lening willen geven. Bij je negatieve BKR registratie staat wel een einddatum waarop de betaling is voldaan.

Wat voor een invloed heeft een BKR registratie?

Een BKR registratie kan vooral invloed hebben als je een lening of krediet wil afsluiten. Het kan voorkomen dat een BKR registratie kan zorgen voor het afwijzen van een financiering. Dit is de reden dat consumenten vaak schrikken als ze horen dat ze een BKR notitie hebben. Voor het behandelen van je financieringsaanvraag vraagt de kredietverstrekker een overzicht op. Op dit overzicht staan al je leningen en BKR registraties. Een negatief BKR registratie betekend helaas dat je geen lening kan afsluiten. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen waarbij een BKR geen probleem hoeft te zijn. Je kan het beste informatie inwinnen over je BKR registratie en wat de kredietverstrekker hiervan vind. Afhankelijk van het soort registratie hoeft een negatief BKR geen probleem te zijn.

Hoe kom je van een BKR registratie af?

Het is niet zo gek dat je graag van je BKR registratie af wil. Vooral als je een woning wil kopen en je een hypotheek nodig hebt. Een financiering is eenvoudiger te regelen door de BKR notitie weg te halen. Alleen hoe kom je van deze notitie af? De eerste manier om van de notitie af te komen is door je betalingsachterstand weg te werken. Als je een betalingsachterstand van 4 maanden of langer hebt dan krijg je een negatieve BKR registratie. Door je betalingsachterstand in te lopen en weg te werken kan je van de BKR registratie afkomen. Helaas blijft je naam wel in het register staan. Er staat dat je een negatief BKR had, maar je achterstand is ingelopen. De datum dat je weer bij bent met betalen staat genoteerd. Na 5 jaar verdwijnt je naam uit het register en heb je weer een positief BKR. Het is dus niet zo dat je levenslang een negatief BKR hebt. Tenzij je natuurlijk je betalingsachterstand niet meer inloopt.

Verschillende BKR coderingen.

Negen miljoen Nederlanders staan ongeveer met hun naam in het BKR register. De kans dat je ertussen staat is dus groot, maar uiteraard kan dit ook positief zijn. Je hebt misschien wel een lening, maar je betaalt deze elke maand netjes op tijd. In dit geval heb je een positieve BKR codering. Bij een betalingsachterstand van 2 tot 4 maanden krijg je een BKR notering. Officieel wordt zo’n melding pas een achterstandsmelding genoemd en geen negatief BKR. Achter je naam komt de letter A te staan. Dit betekent dat de kredietverstrekker officieel een melding heeft gedaan van een achterstand. Er kan ook een letter H achter je naam staan deze kan wel 5 jaar blijven staan. Dit betekent dat je een negatief BKR had, maar je inmiddels de achterstand hebt ingelopen of de schuld hebt afbetaalt. Er kan ook een 1 achter je naam staan. Je hebt een achterstand, maar een betalingsregeling getroffen met de schuldeisers. Bij 2 is de openstaande schuld overgedragen aan een incassobureau. Het incassobureau moet proberen de schuld te verhalen. Bij een 3 is er 250 euro of meer afgeboekt. Bij 4 is er een betalingsachterstand, maar is degene die de lening is aangegaan niet meer
bereikbaar. De verschillende coderingen zijn vooral voor bedrijven handig om te weten. Ze weten zo precies met wie ze te maken hebben en of ze aan iemand een lening willen verstrekken. Na 5 jaar verdwijnt de BKR codering achter je naam.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2662x
Toegevoegd: 19-10-2016 12:23
Gewijzigd: 15-11-2016 23:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!