Een lening aangaan is dan ook een prima manier om jezelf financieel wat respijt te geven, althans tijdelijk. Heb je eenmaal een lening, of meerdere, afgesloten en moet je deze aflossen? Dan kun je er uiteindelijk ook voor kiezen om deze over te sluiten. Wat de term ‘oversluiten’ precies inhoudt en welke mogelijkheden er zijn, lees je in dit artikel.
Als je een lening oversluit, dan wil dat eigenlijk zeggen dat je een bestaande lening gaat aflossen met een nieuwe lening. Deze manier van aflossen kan het veel eenvoudiger maken om je financiën te beheren, en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om te besparen op je rente of op de algemene kosten van de lening. Op die manier ben je dus sneller van je maandelijkse last verlost, en heb je minder geldzorgen.
Het oversluiten van een of meerderen leningen kan zorgen voor een besparing. Dit doordat de rente lager is bij een andere bank. Ook kan het de looptijd verkorten, wat een besparing op kan leveren. En heb je meerdere leningen lopen? Dan kun je deze allemaal oversluiten naar een lening, zo heb je meer overzicht.
Eerst en vooral is het belangrijk om leningen te vergelijken, zodat je weet of je een lagere maandlast of rente kunt krijgen. Als dat zo is, dan vraag je gewoon verschillende leningen aan en vergelijk je verschillende offertes. Op die manier krijg je eenvoudiger te zien welke lening het best bij je past, zodat je daar nog meer voordeel uit kunt halen.
Vervolgens krijg je een overeenkomst van de kredietverstrekker, die je ofwel per post, ofwel per e-mail terug moet sturen. Vaak zullen dergelijke kredietverstrekkers de bestaande lening gaan aflossen en het overblijvende bedrag op jouw rekening storten. Lost de kredietverstrekker de lening niet voor jou af, dan wordt het volledige bedrag op je rekening gezet en gebruik je dit om de bestaande lening zelf af te lossen.
Eigenlijk kan elke leenvorm – persoonlijke lening of doorlopend krediet – overgesloten worden, maar ook openstaande schulden op een creditcard of het rood op een betaalrekening kunnen naar een voordeligere rekening overgesloten worden. Het is wel belangrijk te weten dat als het gaat om een roodstand, doorlopend krediet of een credit card, er altijd sprake moet zijn van een boetevrije situatie.
Het is echter wel belangrijk te beseffen dat een persoonlijke lening niet altijd zonder boete afgelost kan worden. Natuurlijk verschilt dit hoe dan ook per kredietverstrekker. Als die bijvoorbeeld kosten verrekent voor de oversluiting van de reeds bestaande rekening, dan moet dat in de overeenkomst vermeld staan. Het is dus belangrijk om te weten te komen of dit het geval is, zodat je onaangename verrassingen en onverwachte kosten in de toekomst of tijdens het oversluiten kunt vermijden.
Als je kredietverstrekker kosten in rekening brengt, is het eveneens belangrijk te weten dat deze som maximaal 1 procent van het bedrag dat afgelost moet worden, mag bedragen. Als je dus bijvoorbeeld 10.000 euro aflost, dan is de boete die daarbij komt kijken maximaal 100 euro. Over het algemeen kunnen deze kosten op enkele maanden tijd terugverdiend worden, aangezien bij een oversluiting van een lening een lagere rente van toepassing is.
Het spreekt voor zich dat de kredietverstrekker eerst zal proberen te testen of je in aanmerking komt voor het oversluiten van een nieuwe lening. Dit gebeurt normaal gezien door te kijken naar de lasten en inkomsten van de persoon in kwestie. Daarnaast houdt men ook rekening met een aantal andere factoren, zoals:
Wil je enkel je bestaande lening oversluiten zonder een extra som te lenen, dan is de kans groot dat je oversluiting geaccepteerd wordt. In dat geval worden immers over het algemeen dezelfde criteria gehanteerd.
Een rekening oversluiten is in veel gevallen een slimme zet, maar de volgende tips kunnen je helpen om daar nog meer uit te halen.
Zoals vermeld, betaal je voor het oversluiten van een persoonlijke lening soms een boete, maar dat is niet het geval bij een doorlopend krediet. Deze lening kun je immers meteen aflossen en oversluiten. Dat geldt trouwens ook voor schulden op je creditcard of als je in het rood staat bij de bank. Het is wel belangrijk om te controleren of de kredietverstrekker geen tijdelijke rente afsluit, aangezien je in dat geval evenveel moet betalen.
Meestal kan een persoonlijke lening niet zonder boete afgelost worden. Er werd immers een afspraak gemaakt met de kredietverstrekker, en deze zal inkomsten mislopen als de persoon in kwestie de lening aflost. Het is dus belangrijk om de voorwaarden te controleren, te kijken of er kosten zijn verbonden aan de oversluiting en of deze wel voordeel oplevert. Als je een lening wilt overspuiten, dan is geld lenen een goede manier om je oude lening te betalen. Het kan natuurlijk zijn dat de nieuwe lening tegen een lagere rente komt en iets voordeligere voorwaarden biedt.
Een lening oversluiten heeft daarbij ook het voordeel dat de looptijd korter gemaakt kan worden. Hierdoor betaal je rente over een minder lange periode, waardoor je sneller kunt aflossen en het bedrag waar je rente over betaalt dus ook sneller daalt. Een langere looptijd brengt dan weer een lager maandelijks te betalen bedrag met zich mee, maar het kost je uiteindelijk toch meer omdat je veel langer moet betalen.
Als je een lening wil oversluiten, dan maakt de kredietverstrekker vooral uit of je die lening wel kunt krijgen. Hiervoor houdt hij rekening met je betalingsgedrag en geeft dit door aan het Bureau Krediet Registratie (BKR), waar een aanvraag wordt gedaan. Als je exact hetzelfde bedrag wilt lenen, dan is de kans dat je aanvraag geaccepteerd wordt erg groot.
Tenslotte is het belangrijk om te weten dat aan een kleinere lening vaak een hogere rente vastzit. Als je verschillende kleinere leningen aangaat dan kun je deze echter goedkoper maken door ze samen te brengen. Zo kun je een doorlopend krediet, creditcardschuld, roodstand bij de bank en persoonlijke lening in één grote lening samenvoegen. Het gevolg is dat je dan ook één grote som krijgt om de leningen af te lossen, waardoor je maandlast lager is, niet verspreid is over de maand en je dus meer overzicht hebt op je schulden.