Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness? Mindfulness, je volledig bewust worden van je huidige ervaring(en). Waar jouw aandacht is, daar ben jij. Je leert met mindfulness te leven in het hier en nu. Intenser en bewuster leven, je kunt je aandacht vaker sturen, je leert afstand nemen van gedachten. Je concentratie wordt beter en je kunt je gemakkelijker ontspannen. Lees nu meer over mindfulness!

Mindfulness

We leven in een wereld waarin we gewend zijn om te jagen. Het moet snel, beter en efficiënter. Dit zorgt er voor dat we steeds hogere eisen aan onszelf gaan stellen. Dit heeft ook te maken met de grote hoeveelheid prikkels om ons heen, tv, mobiele telefoon, iPad, computer, etc. Samen met mindfulness kun je weer tot jezelf komen.

Sommige mensen hebben last van stress en anderen nemen hun werk mee naar huis. Maar hoe laat je het los? Het kan ook zijn dat je niets uit en alles opneemt en voor jezelf blijft houden, dit is ook niet goed. Op een gegeven moment zit je vol en wat dan? Leer loslaten en daar kan mindfulness je bij helpen.

Wanneer mindfulness inzetten?

Samen met mindfulness kun je er achter komen wat je echt wilt. Je leert open staan voor wat er echt speelt, ook wat er in jezelf speelt. Het wordt steeds vaker toegepast voor mensen die herstellen van een burn-out of depressie. Het kan ook ingezet worden bij mensen die om moeten leren gaan met fysieke of psychische klachten. Ook stressmanagement op de werkvloer en leiderschapsontwikkeling vragen soms extra aandacht en daarin kan mindfulness een oplossing bieden.

Mindfulness training

Tijdens een mindfulness training leer je bewust keuzes te maken, in plaats van automatisch te reageren. Je leert hierdoor beter om te gaan met stressprikkels en deze kun je ook eerder opvangen. Het gaat er om dat je daar beter mee om leert gaan en je gaat ook anders om met je gedachtenpatronen welke niet behulpzaam zijn. Je wordt je meer bewust en daardoor kun je ook je grenzen beter bewaken en aangeven.

Mindfulness oefeningen

Mindfulness wordt gezien als een vaardigheid die je kunt oefenen. Dit kun je doen tijdens de mindfulness oefeningen die je bijvoorbeeld worden aangereikt tijdens een training. We hebben vaak de gewoonte om ervaringen steeds te beoordelen en/of te veroordelen. Soms moet je stoppen met denken bij alles wat je overkomt en commentaar en oordelen achterwege laten. Het gaat er om dat je leert te reageren op wat er nu gebeurt. Er zijn een aantal oefeningen waarvoor je dan kunt kiezen en die je helpen. Ademen met aandacht wordt tijdens een mindfulness cursus behandeld. Je leert hierdoor waarnemen zonder daarbij gedachten te vormen. Je kunt ook leren waarnemen zonder daarbij meteen te oordelen. Misschien denk je wel dat gaat me nooit lukken, maar iedereen kan dit leren. Je kunt de waarneming leren scheiden van interpretaties en gevoelens. Leren waarnemen en interpreteren hoort hier ook bij, je wordt je dan bewust van je oordeel of je interpretatie. Observeren hoort er ook bij, maar je kunt ook op een neutrale manier observeren zonder meteen een oordeel klaar te hebben of een mening te geven.

Sommige mensen zijn erg ongeduldig, ook met zichzelf. Ook dit kun je tijdens de mindfulness lessen leren om te veranderen. Onze hersenen zijn er vaak op gericht dat we alles wat om ons heen gebeurt snel opgelost moet worden. Dit wil je vaak ook inzetten om je innerlijke problemen op te lossen, alleen gaat dat tegen je werken. Gedachten en gevoelens die in je opkomen, doen zich voor in je hoofd, maar bestaan ze ook echt? Vaak niet. Gedachten veranderen continu en leer daarom te genieten van een moment, zonder meteen te oordelen en hierbij na te denken, zonder gedachten te hebben die gaan malen.

Mindfulness cursus

Er zijn verschillende redenen om voor een mindfulness cursus te kiezen. De een is herstellende van een burn-out of depressie en de ander heeft last van stress. Het kan ook zijn dat je (meer en/of opnieuw) vertrouwen wilt leren krijgen in jezelf. Acceptatie en loslaten horen bij mindfulness en kun je leren tijdens een mindfulness cursus.

Tijdens de mindfulness cursus leer je je bewust te worden en niet meer alles op de automatische piloot te doen. Dit doen we vaak wel en daardoor worden we ons minder bewust van bepaalde situaties. Je leert bewust te reageren op een situatie en doet het niet meer automatisch. Je kunt ook om leren gaan met hindernissen. Het is belangrijk dat je gaat beseffen dat je niets hoeft te veranderen. Het gaat er om dat je gaat waarnemen wat er in je gebeurt en dit kunt ervaren/plaatsen.

Met een paar handige oefeningen kun je tijdens je dagelijkse leven mindfulness inzetten en zorgen dat je de dag fijner door kunt komen zonder zorgen en stress. Je leert alles bewust een plekje te geven en je leert ook dingen los te laten. Vaak wil je alles begrijpen, alles voor anderen doen en geef je geen grenzen aan. Mindfulness kan je daarbij echt helpen en nogmaals je wordt er echt geen ander persoon van, alleen je gedachten krijg je met behulp van mindfulness onder controle. Je leert ze namelijk loslaten wanneer ze niets toevoegen, wanneer deze gedachten malen en je tot ballast zijn. Je leven kan door mindfulness een stuk aangenamer worden.

Er is een grens en die kun je tijdens mindfulness ontdekken. Durf toe te geven aan je grenzen en je gevoelens. Mindfulness geeft inzicht in je eigen gedrag en je gaat ook nadenken over jezelf. Je leert ontspannen en ontdekken wat er in je gebeurt tijdens bepaalde situaties. Neem daarom de tijd voor een mindfulness cursus. Vaak duren de sessies een uur tot anderhalf uur. Deze kunnen in een groep plaatsvinden maar ook één op één. Het is het investeren meer dan waard!

Als je aan de mindfulness cursus gaat beginnen is het belangrijk dat je je daar voor open stelt en informatie in gaat winnen over wat het voor je kan betekenen. Je kunt ook op internet een paar oefeningen vinden en bekijken wat deze met je doen. Als je echt aan jezelf wilt werken met mindfulness is het goed om een professional in te schakelen, zodat je samen het probleem in kaart kunt brengen en kunt kijken wat mindfulness daarin voor je kan betekenen.

Mindfulness voor kinderen

Kinderen kunnen ook een mindfulness cursus volgen. Kinderen kunnen ook last hebben van stress en onzekerheid. Zij kunnen dan op een speelse manier mindfulness oefeningen doen en leren omgaan met onverwachte situaties.

Mindfulness voor iedereen

Iedereen kan eraan meedoen, ongeacht leeftijd, lichamelijke klachten, denk aan gewrichtsklachten en of andere beperkingen. Je hoeft namelijk geen gevaarlijke of moeilijke fysieke oefenen te doen. Ook wanneer je last hebt van slapeloze nachten, waardoor je chronisch vermoeid bent geraakt, kan mindfulness je helpen. Er is niets wat je ervan weerhoudt om mindfulness in te zetten voor een meer ontspannen en daardoor fijner leven. Geen vervelende ingrepen, geen medicatie enz., maar leren om meer tot jezelf te komen in een veilige omgeving in een prettige groep of individueel. Wat past er het beste bij jou? Wacht niet langer! Het is nu van belang, want nu is de eerste dag van de rest van je leven.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 5727x
Toegevoegd: 03-04-2015 05:53
Gewijzigd: 21-08-2015 14:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!