Wat is trailrunning en hoe begin je hier het beste mee?

Wat is trailrunning en hoe begin je hier het beste mee?

Wat is trailrunning en hoe begin je hier het beste mee?Trailrunning is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is een vorm van hardlopen waarbij je niet over verharde wegen rent, maar juist over onverharde paden, door bossen, over heuvels en soms zelfs door bergen. Deze tak van sport combineert het plezier van hardlopen met het genot van het buitenleven en het ontdekken van nieuwe, uitdagende paden. Maar wat maakt trailrunning nu zo bijzonder en hoe begin je hier het beste mee?

De voordelen van trailrunning

Trailrunning biedt vele voordelen ten opzichte van regulier hardlopen. Enkele voordelen zijn:

 • Een betere, gevarieerde training: Door het onverharde terrein en de wisselende ondergrond worden je spieren op een andere manier belast dan bij regulier hardlopen. Hierdoor train je je spieren beter en efficiënter.
 • Minder blessures: Het onverharde terrein zorgt voor een lagere impact op je gewrichten, waardoor de kans op blessures afneemt.
 • Verbeterde balans en coördinatie: Doordat je constant moet aanpassen aan het terrein, verbetert je balans en coördinatie.
 • Genieten van de natuur: Trailrunning brengt je op de mooiste plekken in de natuur, wat zorgt voor een extra dimensie aan je hardloopervaring.

Trailrunning uitrusting: wat heb je nodig?

Voordat je begint met trailrunning, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Hierbij enkele essentiële items:

 • Trailschoenen: Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor trailrunning en bieden meer grip, stabiliteit en bescherming dan reguliere hardloopschoenen.
 • Ademende en sneldrogende kleding: Kies voor kleding die vocht goed afvoert en snel droogt. Dit zorgt voor meer comfort tijdens het lopen.
 • Rugzak of heuptas: Hierin kun je water, voeding en eventuele extra kleding meenemen tijdens langere tochten.
 • EHBO-kit: Het is altijd verstandig om een kleine EHBO-kit mee te nemen voor het geval dat.

Hoe begin je met trailrunning?

Nu je de voordelen kent en de juiste uitrusting hebt, is het tijd om te beginnen met trailrunning. Hier enkele tips om goed van start te gaan:

 • Zoek geschikte routes: Begin met het zoeken naar onverharde paden en routes bij jou in de buurt. Er zijn vaak genoeg natuurgebieden waar je prachtige routes kunt vinden.
 • Start rustig: Als je nog nooit aan trailrunning hebt gedaan, is het belangrijk om rustig te beginnen. Kies voor kortere afstanden en eenvoudigere paden om je lichaam te laten wennen aan de nieuwe belasting.
 • Loop op gevoel: Bij trailrunning is het belangrijk om op je gevoel te lopen. Laat je niet te veel leiden door snelheid of tempo, maar luister naar je lichaam en pas je snelheid aan op basis van het terrein.
 • Train op techniek: Omdat trailrunning een andere techniek vereist dan regulier hardlopen, is het verstandig om te oefenen op zaken als hellingen op- en aflopen, het navigeren door bochten en het aanpassen van je paslengte op basis van het terrein.
 • Bouw langzaam op: Verhoog geleidelijk de afstand en intensiteit van je trailruns. Dit helpt je lichaam om zich aan te passen en verkleint de kans op blessures.


Meedoen aan trailrunning evenementen en wedstrijden

Als je eenmaal vertrouwd bent geraakt met trailrunning en je vaardigheden hebt verbeterd, kan het interessant zijn om deel te nemen aan georganiseerde evenementen en wedstrijden. Dit biedt je de kans om jezelf uit te dagen, andere trailrunners te ontmoeten en nieuwe, uitdagende routes te ontdekken.

 • Zoek lokale evenementen en wedstrijden: In veel regio's worden trailrunning evenementen en wedstrijden georganiseerd. Zoek online of informeer bij lokale hardloopwinkels en clubs naar de mogelijkheden in jouw omgeving.
 • Kies een geschikte afstand en moeilijkheidsgraad: Er zijn trailrunning wedstrijden met verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden, van korte en eenvoudige parcoursen tot uitdagende ultramarathons. Kies een evenement dat past bij jouw ervaring en conditie.
 • Train specifiek voor het evenement: Als je je inschrijft voor een trailrunning evenement of wedstrijd, zorg dan dat je je training hierop afstemt. Houd rekening met de afstand, het terrein en eventuele hoogteverschillen tijdens je trainingen.
 • Geniet van de ervaring: Het deelnemen aan een trailrunning evenement of wedstrijd is een unieke ervaring die je sportieve prestaties naar een hoger niveau tilt. Geniet van de uitdaging, de camaraderie met andere trailrunners en de prachtige omgeving.

Door jezelf uit te dagen en deel te nemen aan trailrunning evenementen en wedstrijden, kun je je passie voor deze sport verder ontwikkelen. Het biedt je de kans om te groeien als trailrunner en onvergetelijke ervaringen op te doen.

Veiligheidstips voor trailrunning

Veiligheid is belangrijk bij trailrunning, zeker als je off-road gaat en het terrein uitdagender wordt. Hier enkele tips om veilig te blijven tijdens het trailrunnen:

 • Plan je route: Zorg dat je voorafgaand aan je trailrun een duidelijk plan hebt van de route die je wilt volgen en deel dit met iemand die niet meegaat.
 • Wees voorbereid op het weer: Houd rekening met het weer en pas je kleding en uitrusting hierop aan. Het weer kan in de natuur plotseling omslaan, dus wees hierop voorbereid.
 • Blijf op de paden: Ga niet off-road, maar blijf op de aangegeven paden. Dit helpt om de natuur te beschermen en verkleint de kans dat je verdwaalt.
 • Neem een mobiele telefoon en GPS mee: Zorg dat je bereikbaar bent en dat je de weg terug kunt vinden, mocht je toch verdwalen.
 • Loop samen: Vooral als je net begint met trailrunning, is het aan te raden om samen met iemand anders te lopen. Dit is niet alleen gezelliger, maar ook veiliger.

Trailrunning en duurzaamheid: respect voor de natuur

Een belangrijk aspect van trailrunning is het respect voor de natuur en het milieu waarin je loopt. Als trailrunner is het belangrijk om bewust om te gaan met de natuur en een positieve bijdrage te leveren aan het behoud ervan. Hier zijn enkele tips om duurzaam te trailrunnen:

 • Laat geen afval achter: Neem al je afval, zoals verpakkingen van energierepen of lege drinkflessen, mee en gooi ze weg op daarvoor bestemde plaatsen. Zo zorg je ervoor dat het natuurgebied schoon blijft voor anderen en voorkom je schade aan het milieu.
 • Blijf op de paden: Hoewel het verleidelijk kan zijn om je eigen route te creëren, is het belangrijk om op de aangegeven paden te blijven. Dit beschermt de flora en fauna en helpt erosie van het landschap te voorkomen.
 • Wees respectvol naar dieren: Als je dieren tegenkomt tijdens het trailrunnen, houd dan afstand en probeer ze niet te verstoren. Respecteer hun leefgebied en geef ze de ruimte.
 • Kies voor duurzame uitrusting: Bij de aanschaf van trailrunning uitrusting, kun je kiezen voor merken en producten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Denk hierbij aan het gebruik van gerecyclede materialen of het steunen van milieuvriendelijke initiatieven.

De wereld van trailrunning ligt aan je voeten

Trailrunning is een geweldige manier om in vorm te blijven, te genieten van de natuur en je hardloopervaring naar een hoger niveau te tillen. Door de juiste uitrusting aan te schaffen, rustig te beginnen en jezelf geleidelijk uit te dagen, zul je al snel merken dat trailrunning een verrijking is voor je sportieve leven. Dus trek je trailschoenen aan, verken de prachtige paden die de natuur te bieden heeft en ontdek de wereld van trailrunning!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 101x
Toegevoegd: 24-04-2023 10:09
Gewijzigd: 26-04-2023 12:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3417 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!