Hardlopers kopen vaak verkeerde hardloopschoenen

Hardlopers kopen vaak verkeerde hardloopschoenen

Hardlopers kopen vaak verkeerde hardloopschoenenHardlopers blijken vaak de verkeerde hardloopschoenen te kopen wat in vele gevallen lijdt tot rugklachten. Niet alleen de rug maar ook de knieën en voeten krijgen het hard te verduren. In vele gevallen ligt dit aan de loopschoenen. Om jouw keuze tot de beste hardloopschoenen te helpen geven we je hier enkele tips mee.

Voetplaatsing

Om tot de beste hardloopschoenen voor jouw voeten te kopen dien je eerst je voettype te bepalen. Er zijn verschillende voettypes:

  • Overpronatie
  • Neutraal
  • Onderpronatie

Het is uiterst belangrijk dat je weet tot welk voettype je hoort. Aan de hand daarvan kan je de hardloopschoenen gaan filteren. Mensen met een neutrale voet hebben hierbij het meest gelukt aangezien de meeste hardloopschoenen zijn ontwikkeld voor neutrale hardlopers. Mensen met onderpronatie is relatief zeldzaam. Overpronatie is echter iets wat regelmatig bij hardlopers wordt geconstateerd.

Overpronatie

Overpronatie is een afwijking waarbij de voet te veel overhelt naar de binnenkant wanneer deze op de grond wordt gezet. Iemand met overpronatie zal dan ook merken dat bij zijn/haar hardloopschoenen vooral de binnenkant van de schoenen het meest verslijten. Hierdoor gaan mensen met overpronatie het best op zoek naar hardloopschoenen die extra stabiliteit bieden. Een hardloopschoen met extra demping is in dit geval niet de beste optie.

Neutraal

Neutrale lopers hebben het gemakkelijkste bij de keuze van hun sportschoenen. Zij kunnen uit bijna alle schoenen kiezen. Echter bestaan er ook hardloopschoenen die specifiek voor neutrale lopers zijn bedoeld. Deze bieden zowel stabiliteit als demping.

Onderpronatie

Hardlopers met onderpronatie komen het minst frequent voor. Onderpronatie is een beetje het tegenovergestelde van overpronatie. Hierbij zullen de voeten niet naar de binnenkant maar wel naar de buitenkant hellen. Het meeste druk wordt dus op de buitenkant geplaatst. Onderpronerende hardlopers kiezen best voor een schoen dat extra demping voorziet. Extra stabiliteit is voor deze hardlopers niet de beste keuze!


Voetboog

Naast het feit dat je moet weten of je een neutrale loper bent of last hebt van onder- of overpronatie, is ook je voetboog iets wat je best meeneemt bij je keuze hardloopschoenen. Ook bij de voetboog kunnen we 3 types onderscheiden.

  1. Normaal
  2. Platvoet
  3. Holvoet

Hoewel het moeilijker is om met je voetboog rekening te houden bij je schoenkeuze, is het iets wat je kan meenemen om de inlegzolen voor je schoenen te kiezen. Met schoenzolen kunnen je voeten optimaal ondersteund worden in je favoriete loopschoenen. Ga hier dus niet te licht over en durf te investeren in degelijke schoenzolen. Het zal niet alleen aangenamer voelen tijdens het hardlopen, ook de kans op blessures en pijnklachten vermindert gevoelig.

Mensen met platvoet zullen bijvoorbeeld veel baat hebben bij schoenzolen die extra ondersteuning bieden. In vele gevallen hebben mensen met platvoet ook last van een onderpronerende loop. Kies in dat geval dus ook voor schoenen die voldoende ondersteuning en stabiliteit garanderen.
Hardlopers met holvoet daarentegen hebben vaak een overpronerende voet. Zij gaan dus beter voor een loopschoen dat veel demping voorziet. Daarbovenop kunnen er ook inlegzolen in de schoenen geplaatst worden die extra demping geven. Zo komen er minder schokken door naar de knie en rug en zullen pijnklachten verminderen.

Beweegbaarheidstest

Elke hardloopschoen moet je aan enkele testen onderwerpen. Uiteraard moet je er zelf gewoon eens in wandelen om te kijken of je er  wel comfortabel in loopt. Is dat niet het geval dan koop je de schoenen beter niet. Als je online hebt gekocht stuur je de schoenen in dat geval best retour.
Een andere test is de beweegbaarheidstest. Elke hardloopschoen moet een zeker vorm van flexibilteit voorzien. Maar die flexibiliteit mag uiteraard niet overdreven zijn. Het is belangrijk dat je de schoen tot een bepaald niveau kunt buigen.

Een schoen met een goede soepelheid zal terugbuigen tot net voor de tenen wanneer er druk op de punt wordt uitgeoefend. Een loopschoen met overdreven soepelheid zal zodanig terugbuigen dat de volledige voorkant van de hardloopschoen terugbuigt. Dit laatste is niet de bedoeling. In dat geval is de kans groot dat je een paar (goedekope) slechte hardloopschoenen in handen hebt.

Bepaal lengte en breedte

Ook de lengte en de breedte van je voet speelt een rol bij de keuze van je loopschoenen. Een schoen dat niet breed of lang genoeg is zal knellen wat een erg onaangenaam gevoel kan geven. Bovendien vergroot je zo de kans op blaren, blauwe teennagels,... wat uiteraard niet de bedoeling is. Een goede tip om de ideale lengte te bepalen is een duimbreed speling te hebben wanneer je de hardloopschoenen aan hebt. Ook in de breedte hou je beter een klein beetje speling over zodat je voet niet geïrriteerd raakt. Ga echter ook niet overdrijven door schoenen te kopen die echt te groot zijn.

Nog enkele tips

  • Koop een goed paar compressiekousen of andere loopsokken. Loopsokken (al dan niet met compressie) voorzien extra demping. Hierdoor ga je comfortabeler hardlopen. De bloeddoorstroming is beter en afvalstoffen worden zo sneller afgevoerd. Dit resulteert in minder snel vermoeide voeten waardoor je meer kilometers kunt hardlopen.
  • Vergeet geen inlegzolen. Niet iedereen heeft nood aan inlegzolen maar wanneer je pijn hebt aan je voeten, knieën of rug tijdens het hardlopen is dit zeker een optie. De juiste inlegzolen kunnen heel je loopervaring veranderen. De pijn zal drastisch gereduceerd worden waardoor je langer en meer kunt gaan hardlopen. Hoewel inlegzooltjes soms erg duur kunnen zijn is het zeker de moeite je hierover te informeren wanneer je te kampen hebt met pijn tijdens het hardlopen.
  • Vervang je hardloopschoenen regelmatig. Het is zeker niet zo dat je hardloopschoenen voor onbeperkte tijd kunt dragen. Nadat je een kleine 1000 km hebt gelopen met de schoenen zijn deze aan vervanging toe. De demping en ondersteuning is na die afstand namelijk erg verminderd. Om maximale comfort te voorzien koop je dus best na 750 à 900 km nieuwe hardloopschoenen.
  • Onderhoud je schoenen goed. Het onderhoud van je hardloopschoenen is zeer belangrijk. In tegenstelling tot wat velen denken betekent dit dat je ze niet in de wasmachine mag doen. Hierdoor gaat de demping van je schoen kapot. Ook je schoenen laten drogen op een verwarmingstoestel is geen goed idee. Beter steek je wat krantenpapier in de schoen en laat je deze drogen op kamertemperatuur. Zo blijft de demping van de schoen optimaal behouden.
  • Informeer je goed vooraleer je hardloopschoenen gaat kopen. Deze informatie kan je gemakkelijk online terugvinden. Denk daarbij aan reviews van hardloopschoenen maar vooral aan advies hoe je je voettype kan bepalen, welke inlegzolen geschikt zijn voor jouw voettype enz. Zo koop je zeker het juiste type schoenen, inlegzolen en kousen ongeacht je online koopt of naar een fysieke winkel gaat





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Chesney
Aantal keer gelezen: 3674x
Toegevoegd: 15-02-2018 15:36
Gewijzigd: 22-02-2018 14:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!