iphone bij water

Wat te doen bij waterschade aan je iPhone

iphone bij waterHet kan iedereen gebeuren, waterschade aan je iPhone. Waterschade kan ontstaan op heel veel manieren. Door te bellen in de regen, door de telefoon per ongeluk in de wc-pot te laten vallen of door ‘m in je broekzak te laten zitten in de wasmachine. Voor een grotere kans op herstel is het erg belangrijk om direct actie te ondernemen nadat het gebeurd is. Er zijn een aantal methoden om je telefoon nog te redden.

De eerste stappen: uitzetten, vocht verwijderen

Op het moment dat je de waterschade ontdekt kan je de telefoon het beste direct uitzetten. En, let op: zet de telefoon nooit weer áán zolang er nog water in de telefoon zit. Wanneer je dat namelijk wel zou doen, is de kans op kortsluiting groot. Wanneer kortsluiting ontstaat beschadigd de hardware binnen de iPhone en dan ben je nog verder van huis! Ook het opladen met waterschade is sterk af te raden, dit kan zorgen voor onherstelbare schade aan de telefoon.

Staat je telefoon uit? Dan is de volgende stap om eventueel je beschermhoesje en de simkaart te verwijderen. Door vervolgens de iPhone ondersteboven te houden, kan het overtollige vocht eruit geschut worden. Wanneer er geen vocht meer uit komt, kan de telefoon voorzichtig worden drooggewreven met bijvoorbeeld een handdoek, theedoek of met een stuk keukenrol. Een zachte absorberende doek kan ook erg goed werken. Is het gelukt? Ga dan door naar de volgende stap.

De telefoon verder drogen

Veel vocht is al weg, hiermee is het waterschade probleem alleen nog niet opgelost. De telefoon lijkt misschien droog, maar is dit nog niet. Zelfs wanneer de telefoon het nu weer zou doen, kunnen er later nog vervelende gevolgen optreden. Om dit te voorkomen moet de telefoon nog zorgvuldiger gedroogd worden. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden met verschillende producten:

  • Ongekookte rijst

Rijst neemt vocht op, daarom kan rijst erg goed werken bij het drogen van een telefoon. De eerste optie is dan ook om een grote hoeveelheid (ongekookte) rijst in een afgesloten bakje of zakje te doen samen met de telefoon met waterschade. Let op: sluit de verschillende openingen van de telefoon zo goed mogelijk af, rijst kan anders vast komen te zitten in de openingen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het vocht wat nog in te telefoon zit zal hierdoor in de ongekookte rijst trekken. Wees niet te ongeduldig! Door de telefoon minimaal 24 uur in de rijst te laten liggen is de kans op succes het grootst. Aan te raden is zelfs om de telefoon 72 uur, 3 dagen, in de rijst te laten liggen in de afgesloten verpakking.

Voordelen: Veel mensen hebben rijst in huis, de rijst is goedkoop en ongekookte rijst heeft bij veel mensen al successen opgeleverd.
Nadelen: Er kunnen vlekjes ontstaan door de rijst op en binnen de iPhone, rijst kan vast komen te zitten in de telefoon.

  • Silicagel

Geen rijst in huis? Of liever iets ander proberen? Silicagel kan erg goed werken bij het zorgvuldig drogen van de telefoon. Silicagel kennen veel mensen als de kleine zakjes met korreltjes die regelmatig in de verpakkingen van producten zitten. Bijvoorbeeld bij elektronica, in schoenendozen of bij in plastic verpakte kleding. Dit heeft natuurlijk niet iedereen in huis, zeker niet in de benodigde hoeveelheid. Heb je het wel? Waarom zou je dit dan gebruiken in plaats van rijst? Silicagel neemt veel sneller dan rijst vocht op en ook laten deze korreltjes geen vlekjes achter. Bij deze korreltjes gaat het verder hetzelfde als bij rijst. Samen met de telefoon in een afgesloten bakje of zakje stoppen en minimaal 24 uur wachten tot het eruit halen. Hierbij geld ook dat de telefoon helemaal bedekt moet zijn. Heb je maar een aantal zakjes in huis? Gebruik het dan in combinatie met rijst!

Voordelen: Het neemt sneller vocht op dan rijst, geen kans op vlekjes.
Nadelen: Er is veel nodig om de telefoon te bedekken, veel mensen zullen dit niet in huis hebben.

  • Overige vochtvreters

Naast rijst en silicagel zijn er nog meer vocht absorberende producten verkrijgbaar. Denk aan speciale vochtvreters of aan kattenbakkorrels. Deze producten kunnen ook gebruikt worden in de afgesloten verpakking. In plaats van het afgesloten bakje of zakje, kan je ook een speciale vocht absorberende zak gebruiken. Dit vergoot de kans op succes weer iets. Zo heeft Kensington de Rescue Pouch op de markt gebracht. Deze Rescue Pouch onttrekt het vocht snel uit de iPhone. Misschien heb je zo’n soort zak nu niet in huis, maar het kan handig zijn voor een eventuele tweede keer.

  • Föhnen

Een ander gebruikt middel is het föhnen van de telefoon (op de koude stand!!). Deze methode neemt echter wel risico’s met zich mee. Door de warmte, zelfs de koude stand kan nog te warm zijn, kan de iPhone onherstelbaar beschadigen. Daarom wordt het drogen met een haarföhn gezien als allerlaatste redmiddel.

  • Vocht absorberende zak

Natuurlijk is de kans op succes het grootst in een vocht absorberende zak met bijvoorbeeld de silicagel. Maar, de kans dat je dit allemaal in huis hebt is klein. Het is dan ook absoluut af te raden om dit eerst nog aan te gaan schaffen wanneer waterschade optreedt. Het is de allerbeste optie om snel te handelen met de producten die jij (of je buurvrouw) in huis hebt.



Telefoon droog? Schakel ‘m weer aan

De telefoon mag pas aan worden gezet op het moment dat het toestel weer helemaal droog is. Alleen, wanneer is dit nou? Aan de buitenkant is het niet direct te zien of de binnenkant ook droog is. Daarom is geduld hebben erg belangrijk, geduld kan het verschil zijn tussen een goed werkende of niet werkende telefoon.

We raden aan om minimaal 2 dagen te wachten met het inschakelen van het toestel. Heb je nog een ander toestel in huis liggen? Dan is het zelfs aan te raden om daar voor een week je simkaart in te plaatsen en die telefoon tijdelijk te gebruiken. Na een aantal dagen/weekje kan je dan weer gaan proberen het toestel in te schakelen.

Wanneer het toestel weer helemaal werkt zoals voorheen, dan heb je geluk gehad. Bij veel mensen gaat dit echter niet op en is er toch schade ontstaan. Zijn alleen bepaalde onderdelen nog beschadigd, zoals de speakers of de connectoren? Dan kan je overwegen om de losse onderdelen te vervangen. Dat kan je zelf doen, door losse onderdelen te bestellen en zelf te gaan sleutelen aan de telefoon, maar je kan het ook laten doen door een reparateur.

Toch kapot..

Toch kapot? Dat is pech hebben. Controleer vooral even of je verzekerd bent tegen waterschade. Wanneer dat niet zo is kan je je nog beroepen op de iPhone garantie. Deze garantie is één jaar. Waterschade valt niet onder de garantie, maar wanneer er andere mankementen worden ontdekt kan je alsnog geluk hebben dat alles wordt vergoed. Levert dit niets op, dan kan je nog langs een reparatie service om te kijken of die nog wat voor je kunnen betekenen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: suzannejanssen072
Aantal keer gelezen: 5145x
Toegevoegd: 27-10-2016 13:00
Gewijzigd: 28-10-2016 00:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!