huisvlieg

Wat te doen tegen vliegen in huis?

huisvliegIn het voorjaar, zomer en soms ook najaar kan je veel last hebben van vliegen in je huis. Niet alleen zijn ze super irritant, ook kunnen ze ziektes overbrengen. Misschien dat die vlieg op je bord met eten even daarvoor wel op een hondendrol heeft gezeten! Op deze pagina lees je wat je zoal kan doen om vliegen in huis te bestrijden en óók hoe je voorkomt dat ze überhaupt je huis binnenvliegen.

Vliegen voelen zich thuis in huis

Heb jij óók al zo vaak last van veel vliegen in huis? Je bent niet de enige. Toch is de kans groot dat je het vliegenprobleem helemaal aan jezelf te wijten hebt. Je zal het misschien niet gemakkelijk toegeven maar meestal zijn etensresten (ook hele kleine restjes) de oorzaak, of een slechte hygiëne. Ruim jij je afval dagelijks op? Of puilt je vuilnisbak uit. Vliegen komen ook af op licht en warmte. Lees hieronder meer daarover.

Waarom je vliegen in huis krijgt

De bestrijding van vliegen is soms een lastige opgave en je moet er op tijd bij zijn. Want heb je eenmaal een vlieg in huis, dan trekt dit weer andere vliegen aan. Deze gevleugelde insecten scheiden feromonen uit (dit zijn geur- en lokstoffen) waartoe nieuwe vliegen zich aangetrokken voelen. Vliegen voelen zich sterk aangetrokken tot licht, warmte, voedsel(resten) en droogte. Dus is het in je woning warmer, droger of lichter dan buiten? Geheid dat vliegen je huis binnenvliegen. Vooral als er ook voedsel te vinden is. Maar zelfs alleen al etensgeurtjes kunnen vliegen aantrekken.

Vliegen kunnen ziektes overbrengen

Maar weinig mensen beseffen dat vliegen in huis hebben minder onschuldig is dan het lijkt. Vliegen kunnen ziektes overbrengen en zijn niet alleen smerig maar kunnen ook zeker gevaarlijk zijn! De meeste vliegen die je in huizen tegenkomt leven op en van rottend afval en voedsel. Je staat er misschien niet direct bij stil maar ook vliegen poepen en daarmee kunnen ze ziektes overbrengen.

De vleesvlieg is de gevaarlijkste vlieg

Wat ons betreft is de vleesvlieg echt de gevaarlijkste vlieg die er in je huis kan rondvliegen. Het zijn dan ook de meest smerige vliegen. Vleesvliegen worden ook wel strontvliegen genoemd, omdat ze onder meer graag op uitwerpselen van dieren afkomen en zich daaraan tegoed doen. In Nederland zijn de blauwe, groene en grauwe vleesvlieg veel voorkomende vliegen. De eitjes van deze vliegen worden in zowel levende als dode dieren gelegd. Hun voedsel bestaat uit mest/stront en bij voorkeur rottend vlees. Leg een vleesvlieg onder de microscoop. Dan ontdek je dat deze smerige beestjes drager zijn van talloze virussen, schadelijke bacteriën en zelfs parasieten zoals wormpjes.

Deze vliegen moeten dan ook zeker niet op of in je voedsel landen! Via dit eten kunnen allerlei ziekteverwekkers in je lichaam terechtkomen. Het lichaam kan de wat meer onschuldige ziekteverwekkers vaak zelf wel onschadelijk maken maar soms ook niet! Gevaarlijke infectieziekten zoals cholera, dysenterie en antrax kunnen zij namelijk ook op de mens overdragen en in dat geval kan je heel erg ziek worden.

Allerlei manieren om vliegen in huis te bestrijden

Er zijn best veel manieren om vliegen in je huis te bestrijden. Zo zijn vliegenlampen, kleeflinten maar ook vleesetende planten effectief in de bestrijding. We bespreken hieronder enkele van de meest succesvolle bestrijdingsmethoden met jou. Daarna geven we je ook tips hoe je kunt voorkomen dat ze je woning binnenvliegen.

Vliegenlamp

Een succesvolle en bewezen methode om vliegen te vangen en te doden is met een UV-lamp. We hebben je al verteld dat vliegen onder meer afkomen op warmte en licht. Met een dergelijke lamp sla je in feite twee vliegen in één klap! Zet bij voorkeur de lamp voor het raam. Ze gaan op het rooster van de lamp zitten en worden geëlektrocuteerd. Let wel op de kwaliteit (= de sterkte) van de UV-lamp. De goedkopere insectenlampen werken soms onvoldoende. Geef liever wat extra geld uit zodat je er direct plezier van hebt en uiteraard de vliegen niet...

Een aantal goede vliegenlampen en elektrische vliegenmeppers op bol.com

FB Pro 253 Vliegenlamp

Vliegenmepper FB947

Vliegenvanger FB991

Vliegenmepper FB958

 

Vleesetende plantjes

Vleesetende planten kan je tegenwoordig bij de meeste tuincentra wel kopen. Het zijn niet alleen interessante planten om in huis te hebben, het zijn ook nog eens erg nuttige vliegenvangers! Het plantje scheidt nectar uit waardoor vliegen worden aangetrokken. Ze gaan op het plantje zitten en vervolgens klappen de bloemen dicht waardoor het insect gevangen zit. Daarna wordt het beest verteert. Heb je vaak en veel last van vliegen in je woning? Koop dan een 'venusvliegenval'. Dit vleesetende plantje komt 'als beste uit de test'.

Kleeflint

Sommige mensen willen liever geen kleeflint tegen vliegen in hun huis hebben, omdat het gewoon niet zo schoon overkomt, vooral niet als er veel vliegen op vastgeplakt zitten. Kleeflint (wordt ook wel plaklint of vliegenlint genoemd) is echter wel zeer effectief. Het zijn meestal kokertjes met daarin een klevend lint die je eruit trekt waarna het vervolgens zichzelf uitrolt. Je hangt het bij voorkeur op aan het plafond. De vlieg wordt aangetrokken door een 'lekker' geurtje, gaat op het lint zitten (of vliegt ertegenaan) en blijft vastzitten en kan er nooit meer vanaf komen. Kleeflinten zijn goedkoper dan insectenlampen of vleesetende planten en daarom een prima alternatief.

Vliegen vangen

Met eenvoudige middelen kan je zelf ook makkelijk vliegen vangen. Snijd bijvoorbeeld een frisdrankfles doormidden. Stop daarin een stukje vleeswaren zoals ham of leverworst maar het mag ook ander vlees zijn. Plaats vervolgens de bovenkant van de fles omgekeerd in de onderkant. Zo kunnen alle vliegen wel in de fles komen maar er niet meer uit. Aangezien het vlees op den duur gaat rotten, raden we je aan om deze vliegenvanger niet in je woning te plaatsen maar ergens in de tuin waar je overlast hebt.

Voorkomen

Door een aantal simpele maatregelen te nemen is het vaak gemakkelijk om te voorkomen dat (veel) vliegen in je huis belanden. Alles staat of valt bij hygiëne. Zorg dus voor een schone keuken en bewaar eten in de koelkast. Plaats andere voedingsmiddelen in keukenkasten. Ook fruit en groenten berg je goed op en als je geen goede opbergplekken hebt, dek je het goed af.

De afwas

Nadat je gegeten of gekookt hebt, doe je direct de afwas. Een niet goed opgeruimde keuken trekt altijd vliegen aan. Zorg ervoor dat je alles kruimels eten opveegt of opzuigt.

Horren

De vlieg komt meestal je huis binnen via ramen of deuren die openstaan. Een beetje frisse lucht is echter ook fijn en op warmere dagen (vooral in de avonden) lukt het vaak niet om je huis potdicht te houden. Een eenvoudige oplossing om vliegen en andere insecten toch uit je huis te houden is het plaatsen van horren. Met name fijnmazige horren van gaas doen het goed. Eventuele ventilatiekanalen kan je afdekken met speciale ventilatieroosters.

Afvalbak sluiten

Eigenlijk spreekt het voor zich maar men vergeet nogal eens om afvalbakken gesloten te houden. Afval in afvalbakken gaat snel stinken. Dit trekt veel vliegen aan. Houd de deksel van je afvalbak daarom altijd gesloten! Maar nog beter is het om je afval gewoon meteen in de afvalcontainer buiten te deponeren. Maak je afvalbak in huis ook met regelmaat schoon, bij voorkeur met chloor of een ander sterk reinigingsmiddel.

Knoflook

De sterke geur van knoflook blijkt goed te werken als middel om vliegen buiten de deur te houden. Hoe pak je dit aan? Koop verse knoflook in de winkel en stop grote hoeveelheden in een pan met kokend water. Kook de knoflook ongeveer 15 minuten. Dat is lang genoeg om oplosbare delen los te weken. Vervolgens zeef je alle onderdelen eruit en plaats je het afkooksel bij voorkeur voor een raam. De vliegen worden door de knoflookgeur afgestoten. Het werkt echt!

Basilicum

Een middel wat afstotend werkt op vliegen is basilicum. Koop een aantal van deze planten en plaats ze op bepaalde plekken in je huis. Basilicum heeft voor de mens een lekkere geur maar vliegen houden er niet van. Het stoot ze af. Je slaat hiermee weer twee vliegen in een klap, aangezien je dit kruid ook in je gerechten kan verwerken.

Diervoer

Je kan wel heel veel moeite doen om voedsel goed op te bergen maar doe hetzelfde bij het voer voor je huisdieren. Zelfs droogvoer kan vliegen aantrekken. Zorg ervoor dat ook de voederbakjes schoon blijven en probeer je hond of kat zover te krijgen dat het altijd al het voer opeet.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4112x
Toegevoegd: 12-10-2016 16:48
Gewijzigd: 09-07-2024 12:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!