Fruitvliegjes bestrijden doe je zo

Fruitvliegjes bestrijden doe je zo

Fruitvliegjes bestrijden doe je zoHet bestrijden van fruitvliegjes is eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. Heb je te maken met deze insecten? Ontdek op deze pagina hoe je fruitvliegjes kunt bestrijden. De vliegjes geven een vies gevoel en zeker wanneer ze op je eten of drinken zitten.

Fruitvliegjes lijken niet alleen liefhebbers te zijn van fruit, maar ook van dranken als koffie, wijn, bier en melk. Met name wanneer iets over de datum is lijken de fruitvliegjes geïnteresseerd. Is er eten aan het verrotten in de afvalemmer? Ook dan zijn fruitvliegjes vaak snel aanwezig. Eerst gaan we in op de afkomst van fruitvliegjes en later besteden we aandacht aan het verdrijven van deze vliegjes.

Afkomst fruitvliegjes

Ineens zijn er fruitvliegjes en je hebt geen idee waar deze vandaan komen. Fruitvliegjes zijn goed instaat om tijdens de zomer te overleven en vrijwel alle vliegjes gaan in de winter weer dood. Ze leven vooral op suikers uit fruit en zeker in de zomer is dit goed te verkrijgen. Wanneer het warm is zijn de beestjes zich continu aan het voortplanten en lijkt de hoeveelheid van deze beestjes steeds verder uit te breiden. Hoe warmer een zomer is en hoe langer een zomer duurt, hoe meer fruitvliegjes er uiteindelijk zijn. Het lijkt bijna onmogelijk om fruitvliegjes te vermijden en zeker wanneer je beseft dat fruitvliegjes letterlijk door de kleinste kieren en gaten komen. Het sluiten van ramen en deuren heeft nauwelijks zin en er zijn dan ook andere oplossingen nodig om met fruitvliegjes af te rekenen.

Aantrekkingskracht van fruitvliegjes

Fruitvliegjes voelen zich tot allerlei verschillende soorten voeding en dranken aangetrokken. Over het algemeen komt een fruitvliegje op fruit af, maar fruit is zeker niet het enige dat een fruitvliegje aantrekt. Zo komen fruitvliegjes ook af op:

 • Fruit dat aan het rotten is.
 • Koffie en koffieresten.
 • Bosjes bloemen die al een tijdje staan.
 • Planten die aan het rotten zijn.
 • Theezakjes die je al gebruikt hebt.
 • Kunstmest of tuinaarde.

Alleen wanneer je de bron wegneemt is het mogelijk om fruitvliegjes uit te roeien. Wanneer je niets doet aan de kern van het probleem blijven de fruitvliegjes zich vermeerderen en zullen er steeds meer fruitvliegjes komen. Fritvliegjes zijn er alleen als er een bepaalde bron van voeding is. Soms is het goed zoeken om deze te vinden, maar over het algemeen kun je erop  rekenen dat een zwerm fruitvliegjes niet voor niets komt.

Fruitvliegjes verdrijven en bestrijden

Het is soms moeilijk om een treffende methode te vinden voor het bestrijden van fruitvliegjes. Onder dit kopje bespreken we een aantal mogelijkheden om afscheid van fruitvliegjes te nemen. Allereerst moet gezegd worden dat het verstandig is om eerst de bron van fruitvliegjes weg te nemen. Heb je geen idee waar de fruitvliegjes van eten of lukt het niet om de bron weg te nemen? Dan zijn er wellicht andere mogelijkheden interessant.

Een val maken met bakje: je kunt fruitvliegjes vangen door een val te maken. Pak een bakje van plastic en doe hier een laagje jam in. Prik gaatjes in het bakje en zorg dat er een kleine toegang voor de fruitvliegjes is. De fruitvliegjes gaan in het bakje en vervolgens kunnen ze niet meer terug. De fruitvliegjes zullen in het bakje sterven en vervolgens is de bestrijding geslaagd.
Een val maken met fles: gebruik een plastic fles en laat het laatste laagje frisdrank achter. Snijd de bovenkant van de fles af en draai de bovenkant van de fles vervolgens om in de rest van de fles. De fruitvliegjes kunnen op deze manier gemakkelijker in de val vliegen en er is geen uitweg.
Een val met glas: gebruik een glas en vul dit met iets zoets. Vervolgens doe je een laagje doorzichtige folie over het glas en prik je een aantal gaatjes in het plastic. De vliegjes kunnen op deze manier in het glas vliegen en zullen van het zoete lekkernij genieten. Helaas kunnen de fruitvliegjes niet meer terug en is de val geslaagd.
Een val met glas en papier: eigenlijk is deze methode hetzelfde als de voorgaande. De ingang van de val is echter gemaakt van een papieren toeter en niet van plastic. Zorg dat de toeter met de dunne kant in de bodem van het glas hangt.

Andere tips om fruitvliegjes te bestrijden

Je hebt op deze pagina ontdekt hoe je fruitvliegjes kunt bestrijden. Wanneer je behoefte hebt aan meer tips voor de bestrijding van fruitvliegjes is het slim om het ook eens van de andere kant te bekijken. Hoe vermijd je fruitvliegjes? Denk aan de volgende zaken om fruitvliegjes te vermijden:

 • Vervang dagelijks de zak uit een afvalemmer. Wanneer voeding verrot trekt dit fruitvliegjes aan. Geef voedsel geen kans om te verrotten en voorkom zowel een vervelende lucht als fruitvliegjes.
 • Verpak al het eten en drinken dat je gebruikt.
 • Zorg dat de koelkast en keukenkastjes zo goed mogelijk zijn afgesloten. Op deze manier kunnen fruitvliegjes nog steeds bij de bron, maar zal de lucht zich minder snel verspreiden.
 • Houd de keuken en locaties waar je eet zo schoon mogelijk. Fruitvliegjes zijn gek op voeding die aan het rotten is en komt op deze lucht af.
 • Laat bloemen niet te lang staan. Wanneer bloemen beginnen te ruiken is het tijd om deze weg te gooien.
 • Maak de magnetron en oven regelmatig schoon. Er blijven altijd etensresten in achter en uiteraard trekt dit fruitvliegjes aan.
 • Wanneer fruit rijp wordt komen er steeds meer fruitvliegjes op het fruit af. Bij warm weer kun je fruit het best in de koelkast bewaren om fruitvliegjes te verdrijven.

Heb je last van fruitvliegjes? Dan heb je op deze pagina opgemerkt dat het verdrijven van fruitvliegjes helemaal niet lastig hoeft te zijn. Lukt het nog steeds niet om de fruitvliegjes met al deze tips te verdrijven? In dat geval kun je eventueel overgaan tot vernietiging van de gehele zwerm. Een elektrische vliegenmepper is het meest geschikt om een zwerm direct uit te schakelen. Ben je echt fanatiek? Dan kun je fruitvliegjes uiteraard ook met een ouderwetse vliegenmepper te lijf gaan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 6704x
Toegevoegd: 17-06-2015 14:59
Gewijzigd: 22-08-2015 12:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!