papiervisje

Wat kan je doen tegen papiervisjes?

papiervisjeWat kan je tegen papiervisjes doen? Die vraag wordt nogal vaak gesteld op het internet. Je komt na een kleine zoektocht veel vragen tegen van mensen die geen raad weten met papierbeestjes in huis en op den duur zo radeloos zijn dat ze professionele hulp van ongediertebestrijders inschakelen. En dat laatste is zo gek nog niet, want papiervisjes kunnen wel degelijk veel schade in huis veroorzaken!

Wat zijn papiervisjes

Papiervisjes behoren tot de geleedpotige insecten en zijn van het soort Ctenolepisma longicaudata. Dit beestje wordt door sommigen ook wel het boekenvisje genoemd, omdat het zo dol is op papier. Papiervisjes kunnen oud worden in vergelijking met andere soorten insecten, namelijk tot zo'n 8 jaar oud en tot maximaal 1,5 centimeter lang.

Wat eten ze?

Deze beestjes zijn voornamelijk verzot op koolhydraten die je in bijvoorbeeld zetmeel, cellulose maar ook in suikers vindt. Tevens eten ze schimmels en doen zij zich tegoed aan dode insecten. Het zijn dus niet alleen maar schadelijke beesten die je liever niet in huis wilt hebben, ze ruimen ook de boel voor je op. Want schadelijk zijn ze. Zo doen ze zich tegoed aan oude boeken, schilderijen en zelfs aan behang! Op het internet vind je voldoende verhalen van mensen die dit aan den lijve hebben ondervonden. Zelfs textiel (van plantaardige materiaal) en synthetische kleding is voor dit ongedierte niet veilig.

Maak onderscheid tussen papiervisje en zilvervisje

Het papiervisje heeft schubben die het complete lichaam bedekken. Die schubben hebben een zilverachtige glans. Deze beestjes zijn razendsnel en daarom moeilijk te vangen. Anders dan het zilvervisje houd het papiervisje juist wel van een droge omgeving. Terwijl zilvervisjes juist houden van een vochtige omgeving. Die zie je daarom ook eerder in douches, toiletten of andere vochtige omgevingen.

Papiervisjes zijn niet makkelijk te bestrijden!

Papiervisjes bestrijden is erg lastig. Het probleem is dat ze overal en echt overal in huis kunnen zitten. Tussen de boeken in de boekenkast, achter schilderijen, tussen fotoalbums, achter het behang, tussen plinten en openingen in de vloer, in dozen... Het vervelende is dat ze veel schade toebrengen.

Luchtvochtigheid omhoog brengen

Wat meestal al goed werkt is de temperatuur flink omlaag brengen en de luchtvochtigheid omhoog. Natuurlijk werkt dit niet al na een dag. Je zal de temperatuur gedurende meerdere weken overal in huis omlaag moeten brengen naar 16 graden. Niet alleen komen dan de eitjes niet meer uit maar ze nemen bij die temperatuur ook geen eten meer op. Breng juist wel de luchtvochtigheid omhoog. Dat laatste kan je doen door middel van een luchtbevochtiger maar je kan ook meer planten in huis halen.

En het liefst op elke kamer één. De plekken in huis waar het erg warm kan worden kun je het beste isoleren. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld tussen verwarmingsbuizen in de muur geen openingen zitten. Maar dicht ook zoveel mogelijk andere kieren, gaten en spleten in je woning! Je zolder, waar je Cv-ketel staat, is ook een geliefde plek om te leven, zich te verstoppen en te vermenigvuldigen. Met name als daar papier of boeken te vinden zijn.

Ze voelen zich als een vis in het water in nieuwbouwwoningen

Helaas zijn bewoners van nieuwbouwwoningen nogal vaak de dupe van dit vervelende ongedierte. Woon je in een nieuwe woning of is deze redelijk recent gebouwd? Wees dan wat alerter! Waarschijnlijk worden ze op de een of andere manier aangetrokken door geur of nieuwe materialen.

Eitjes komen onder de 20 graden niet uit

De beestjes overleven temperaturen onder de 20 graden gemakkelijk. Wel komen de eitjes dan niet meer uit, wat een enorm papiervisjes plaag kan voorkomen. Pas onder de 18 graden kunnen deze beestjes zich wat minder goed ontwikkelen. Met name op de zolder is het gemakkelijk om de temperatuur altijd laag te houden. Bij 16 graden of lager neemt het papiervisje pas geen eten meer op. Pas nadat ze 100 dagen niet hebben kunnen eten gaan ze dood.

Is het te voorkomen dat ze in huis komen mogelijk?

Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat deze vraatzuchtige insecten in je woning komen. Je komt ze namelijk overal tegen en je neemt ze gemakkelijk mee naar je huis, bijvoorbeeld in je kleding, tassen of tussen je boeken. De verspreiding door je huis kan je in eerste instantie wel gemakkelijk tegengaan. Dicht alle kieren en naden in je woning. Gebruik daarvoor kit, cement of een ander vulmiddel.

Daarnaast breng je zo gauw je een papiervisje ontdekt de temperatuur in je huis drastisch omlaag gedurende enkele weken. Tegelijk breng je de luchtvochtigheid omhoog. Gebruik eventueel een hygrometer. Bewaar al je boeken en papierwerk in goed afgesloten plastic zakken of kunststof bakken. Let extra op je hygiëne: Houd je keuken en vloer schoon.

Professioneel papiervisjes bestrijden

We raden je aan om echt een professionele bestrijder van insecten in te schakelen indien het een ware plaag wordt. Een plaag is het wanneer je veel van deze visjes ziet. En reken er maar op dat er dan vele honderden en misschien wel duizenden van deze beestjes in je huis zitten. Ga nooit zelf in de weer met chemische bestrijdingsmiddelen....

Het beste bestrijdingsmiddel bestaat uit pyrethroïden en die mag een gewone consument niet gebruiken. Woon je in een ouder huis? Dan hebben je buren er waarschijnlijk ook last van. Want geheid zitten er kieren of naden in beide woningen zodat ze zich tussen de woningen kunnen verplaatsen. Eventueel kunnen jullie de kosten van een ongediertebestrijder delen. Meer over bestrijdingsmiddelen lees je hieronder.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Een chemische bestrijding van papiervisjes maar ook van zilvervisjes raden we aan over te laten aan een echte professional. Zij werken veilig en weten welke middelen ze mogen gebruiken en ook welke middelen effectief zijn. De ongedierteverdelgers werken vaak met middelen op basis van chloorpyrifos. Weer andere werken met de zogenoemde (en voor de particulier verboden) pyrethroïden en wel om precies te zijn propoxur. We vinden het belangrijk dat je toch meer over dit stofje weet als het wellicht straks in je huis gebruikt wordt.

Propoxur, wat is het?

We noemen propoxur ook wel een carbamaat. Dit stofje werkt in op het zenuwstelsel van ongedierte. Zij overlijden uiteindelijk aan een verlamming. Ongevaarlijk is dit middel voor mens en huisdier niet! Is je woning hiermee behandeld? Dan moet je na afloop je gehele huis door en door ventileren. Toch is het minder gevaarlijk voor mens en dier dan voor insecten. Overigens kan het voor vogels wel gevaarlijk zijn. Dit carbamaat wordt gemakkelijk via de huid en longen opgenomen.

Met welk middel mag je wel zelf bestrijden?

Voor de particulier zijn er enkele middeltjes tegen papiervisjes, maar ook tegen insecten in zijn algemeen, die je kunt gebruiken. Een bekend middel is o.a. een product op basis van kiezelgoer. Dit is een poeder en het beschadigt de waslaag van insecten, waardoor ze na niet al te lange tijd doodgaan. Een paar papiervisjes in je huis maakt nog niet zoveel uit, zolang je er maar op tijd bij bent en voorzorgsmaatregelen neemt zodat het ook bij een paar van die beestjes blijft. Worden het er al gauw meer? Schakel dan zeker de hulp in van een deskundige bestrijder voordat het uit de hand loopt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 5731x
Toegevoegd: 13-10-2016 14:15
Gewijzigd: 06-11-2016 00:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!