Het wordt vooral enorm hinderlijk voor je wanneer je allergisch voor muggenbeten bent. In dit artikel leggen we je uit hoe je lastige muggen kunt bestrijden of kan voorkomen dat je geprikt wordt. Maar waarom steekt een mug nou eigenlijk? Je zou denken dat het een doel heeft en dat is ook zo. Tijdens de periode dat steekmuggen niet steken leven ze van plantensap. Ze hebben een steeksnuit (ja, dezelfde waarmee ze ons lastigvallen...) waarmee ze de planten aanboren. Steekmuggen zijn dus eigenlijk vegetariërs. Pas wanneer de vrouwtjes onder de muggen bevrucht zijn, veranderen ze in kleine vampiers. De reden? De eitjes van de vrouwtjes mug hebben veel extra eiwitten nodig, anders komen ze niet uit.
Onder andere uit het mensenbloed halen de muggen daarom deze broodnodige eiwitten. Ze halen met dit, voor de mens, irritante gedrag niet alleen het bloed onder onze nagels vandaan maar ook uit onze huid.
Sommige muggenbeten kunnen inderdaad gevaarlijk zijn, omdat ze met hun snuit gevaarlijke virussen aan mensen kunnen overdragen. In Nederland hoeven we echter niet zo bang te zijn dat we ziek worden door muggenbeten. Het meeste gevaar loop je in de tropische gebieden maar ook in veel subtropische gebieden. Malaria is misschien wel de bekendste en gevaarlijkste ziekte die door muggen in de tropen wordt overgedragen op de mens. Deze ziekte wordt vrijwel alleen door de malariamug overgedragen.
Recent komt de zogenoemde 'Zika mug' veel in het nieuws. Het Zika virus zorgt vooral in Latijns-Amerika voor veel problemen bij zwangere vrouwen. Je kan het Zika virus oplopen door een beet van een Tijgermug die besmet is met dit virus.
Muggen zijn eigenlijk best sluwe insecten. Ze zijn zo geprogrammeerd dat ze het liefst een stille prooi verkiezen boven een beweeglijke prooi. De kans om te worden doodgeslagen proberen ze zo klein mogelijk te maken. Elk mens scheidt (ook in zijn slaap) bepaalde stoffen uit. Steekmugjes kunnen o.a. ruiken of een slapend persoon stress heeft of niet.
Gestreste mensen worden sneller wakker dan mensen die ontspannen zijn. De kans dat een mug dus door gespannen personen wordt doodgemept is groter en daarom kiest hij eerder voor mensen die vaster slapen. Ook potentiële prooien die bepaalde ziektes bij zich dragen (die ook gevaar voor de mug zelf kunnen opleveren) worden met rust gelaten.
Maar muggen kunnen ook ruiken of mensenbloed aantrekkelijk voor ze is of niet, via het zweet. Het verschilt vaak per mug of bloed als aantrekkelijk wordt bevonden.
Als je gestoken wordt door een mug verschijnt er een jeukende muggenbult. Als je hieraan krabt zorg je er alleen maar voor dat de jeuk wordt verergert. Probeer daarom nooit te krabben, ook al heb je nog zoveel jeuk. Steekmuggen laten een stofje achter op je huid, nadat je bent gestoken, waardoor je huid plaatselijk licht wordt verdoofd. Deze stof verdunt ook direct het bloed in je huid op de plek waar je gestoken bent. Het bloed is dan makkelijker op te zuigen.
Wij mensen zijn allergisch voor dit stofje en de huid maakt een soort van tegengif aan. Dit tegengif zorgt voor jeuk, net zoals overigens het stofje die de mug uitscheidt. Krab je een muggenbult open? Dan verspreid je de stof van de mug, waardoor je nog meer jeuk krijgt en het lichaam nog meer tegengiffen moet aanmaken.
Soms kan een muggenbult zo erg jeuken dat het handig is om producten te gebruiken die de ergste jeuk wegnemen. Er zijn diverse goede anti-jeuk producten op de markt waar we een daarvan hieronder met je bespreken. Dit middeltje is geschikt voor iedereen, ook voor baby's.
Een zeer goed middel tegen jeukende muggenbulten is DEET. Je gebruikt DEET preventief, dat wil zeggen dat je met dit product voorkomt dat je gestoken wordt. In dit antimuggen middel zitten stofjes waar muggen enorm veel hekel aan hebben. Tot dusver is er nog geen ander middel op de markt die even goed werkt als DEET. Gebruik deze 'muggen verjager' wel met mate en vermijd bij het smeren of spuiten het gebied rondom je ogen, neus en mond. Was je handen goed met zeep na het insmeren.
We schreven hiervoor dat DEET ook geschikt is ter voorkoming van muggenbeten bij baby's. Dat is ook zo maar bij baby's jonger dan 2 maanden wordt het gebruik ten zeerste afgeraden! Bij baby's van 2 maanden of ouder gebruik je lage concentraties DEET tot maximaal 10%. Middeltjes waarin ongeveer 30% DEET in is verwerkt, werken ongeveer 5 tot 5,5 uur lang.
Een muskietennet is dan misschien geen manier om muggen mee te bestrijden, wel voorkom je hiermee dat je wordt geprikt tijdens je slaap. Het is een van de meest probate manieren om muggenbeten te voorkomen. Online kan je kiezen uit diverse soorten en maten muskietennetten en/of klamboes. Let er wel op dat je voor het slapengaan deze netten op een goede manier sluit. Anders kunnen de muggen alsnog steken. Overnacht je in de tropen of subtropen? Dan is het aan te raden om een muskietennet aan te schaffen die is behandeld met een mugwerend middeltje. Daarmee wordt voorkomen dat de muggen alsnog door het muskietennet heen kunnen prikken.
Last van muggen en ander gevleugeld ongedierte in je kamer? Koop dan een muggenlamp! Deze lampen worden door velen aangeprezen als het beste middel tegen lastige steekmuggen. Muggenlampen worden ook wel insectenlampen genoemd en werken over het algemeen meer dan goed. Een bekend merk muggenlamp is bijvoorbeeld de Eurozap. Hij werkt net zoals de meeste muggenlampen, namelijk met blauw UV- licht. De muggen komen af op dit licht en worden, zodra zij zich ook meer enigszins in de buurt van het rooster bevinden, geëlektrocuteerd. Zet de lamp aan voordat je gaat slapen en zet hem bijvoorbeeld bij een openstaand raam of deur en geen mug komt bij jou in de buurt.
Hiermee bestrijd je geen muggen maar je voorkomt wel dat je lek gestoken wordt: Eet 's avonds een maaltijd met daarin veel knoflook en uien verwerkt. Een enkele muggensteek voorkom je hiermee niet maar je bent wél een minder gewilde prooi voor muggen.
Onderstaande tips zou je eventueel nog kunnen toepassen wanneer je geen DEET, muskietennet of muggenlamp in huis hebt. Van de onderstaande tips is niet met zekerheid te zeggen dat ze werken. Echter, sommige mensen zweren erbij: