bruine huisspin

Huisspin effectief bestrijden, zo doe je dat!

bruine huisspinHeb je last van de huisspin? Dan wordt het tijd om deze effectief te bestrijden. In dit artikel krijg je tips over de huisspin, de voortplanting van het beestje en hoe dat jij de huisspin effectief kunt bestrijden.

De huisspin, algemene informatie

De huisspin is meest donkerbruin van kleur. Zijn uiterlijk schrikt veel mensen af. Maar er zijn ook mensen die dat uiterlijk juist geweldig vinden. En als je eerlijk bent, de natuur is toch wel heel bijzonder, ook als het voor sommigen enge dieren betreft. De huisspin kan bijten, deze beet is pijnlijk maar ongevaarlijk. De huisspin zal zelden overgaan tot agressie. Als de spin zich onveilig voelt zal hij zich wel verdedigen door te bijten. De lengte van de huisspin is bij het vrouwtje 7 tot 11 mm. De lengte van het mannetje is 6 tot 9 mm. Dit is de lengte zonder dat de poten mee zijn gerekend. De huisspin heeft 8 poten en geen vleugels, een insect heeft 6 poten en meestal wel vleugels.

Huisspinnen maken een web, dat groot uit kan pakken als ze daarvoor de kans krijgen, als ze ongestoord hun gang kunnen gaan en kunnen werken aan hun web. Komt er een prooi in het web dan komt de huisspin tevoorschijn om deze prooi aan te vallen. Huisspinnen leven vooral 's nachts en komen overal voor op plaatsen waar voldoende voedsel te vinden is en je ziet ze in elk jaargetijde.

De voortplanting van de huisspin

Om zich voort te planten bezoekt de mannetjes huisspin het web van het vrouwtje. Doordat het mannetje haar web ritmisch te laten bewegen weet het vrouwtje dat er geen prooi in het web zit, maar een mannetje om mee te paren. Soms verlaat het vrouwtje de plek waar het mannetje zich bevindt, soms ook volgt de paring waarvoor het mannetje is gekomen. Na de paring gebeurt het vaak dat de vrouwtjes huisspin het mannetje aanvalt (niet erg aardig van haar!). Het komt soms voor dat het mannetje ongeschonden en rustig het web mag en kan verlaten. Bijna nooit laat de vrouwtjes huisspin het toe dat het mannetje bij haar blijft. Na het rijpen legt de vrouwtjes huisspin honderden eitjes. Vervolgens heeft zij de zware taak om de eitjes te beschermen. De vrouwtjes huisspin wordt ongeveer 5 jaar, als ze niet te maken krijgt met de mens en zijn vliegenmepper of met hongerige dieren als vogels, hagedissen, schorpioenen, duizendpoten enz.

Huisspinnen bestrijden

Het bestrijden van de huisspinnen doe je uiteraard op de milieuvriendelijke en spinvriendelijke manier. Een huisspin is een nuttig dier, dat de insecten in huis voor je vangt, ze doodt en opeet. De huisspin dient als bestrijdingsmiddel tegen insecten, denk daar aan, als je de huisspin wilt vernietigen. Ondanks het feit dat je weet dat de huisspin een nuttig dier is, wil je niet dat hij in jouw huis zit en je telkens opnieuw de stuipen op het lijf jaagt. Wil je de huisspin niet in huis zorg er dan voor dat de huisspin geen enkele reden heeft om in jouw huis te blijven, zorg ervoor dat hij daar niet kan overleven omdat er geen voedsel (insecten) voor hem te vinden is. Huisspinnen bestrijden kan met de hand. Als je heel stoer bent pak je de huisspin op zet je hem buiten. Omdat niet iedereen zo stoer is kun je ook een spinnenvanger gebruiken 'LuxeBugAway'. Dit artikel lijkt op een omgekeerde kelk met een handvat, of een omgekeerd glas met een voet. Je zet de kelk of het glas over de spin heen, zonder de spin te verwonden. Je draait aan het handvat, waardoor de kelk zich sluit. De spin zit tijdelijk opgesloten. Jij kunt vervolgens de spin buiten zetten, waar hij dankbaar zijn vrijheid tegemoet loopt.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Je wilt geen spinnen in huis. Wat moet je doen om dat voor elkaar te krijgen? Wees gerust, het zal je niet lukken om je huis spinvrij te krijgen. Huisspinnen zitten in hoeken, kieren en spleten waar jij nooit bij kunt komen met een stofzuiger of iets dergelijks om ze te verwijderen. Van sommige plekken weet je echter dat huisspinnen daar graag verblijven. Maak er dan een gewoonte van om juist die plekken extra goed en vaak schoon te maken en schoon te houden, zodat er geen enkele gelegenheid wordt geboden om een web te maken. Een huisspin zit graag op een rustige plek, een plek waar mensen niet vaak komen. Denk daarbij aan een plaats achter de kast, of achter de plinten, op de zolder of in de kelder. De huisspin zoekt die plekken op en daar zul je ze vaak vinden en kunnen verjagen. Zorg dat er geen voedsel voor de huisspin in huis is, vang insecten, ruim dode insecten op. Een apparaat, dat hoge geluidsgolven afgeeft, houdt huisspinnen op afstand, dus ook dat is een vriendelijk manier om huisspinnen uit huis te houden.

Spinnenangst of arachnofobie

Er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn waarvan de vakantie wordt verpest door hun angst voor spinnen als je gaat kamperen of op de hotelkamer enorme grote spinnen tegenkomt. Jammer! Die angst hoeft in de toekomst echter niet meer voor te komen. De angst kun je wegnemen, de aanwezigheid van spinnen niet helemaal. De aanwezigheid van spinnen zal er altijd in meer of mindere mate zijn.

De aanpak om van je spinnenangst af te komen is als volgt: iemand die panisch is als hij een spin ziet wordt geconfronteerd met een vogelspin, die hij moet gaan benaderen. Daardoor staat het geheugen helemaal open om vervolgens opnieuw geprogrammeerd te worden.

Hij moet vervolgens een pil innemen, een bètablokker, propranolol. Dit middel zorgt ervoor dat angst van vroeger, de angst voor spinnen, wordt vergeten. De benadering van de spin alleen, helpt niet, ook de pil alleen werkt niet. Het is de combinatie die de arachnofobie aanpakt, aldus hoogleraar Merel Kindt. Online is er veel te vinden over spinnen en angsten. Ook verhalen van mensen die lijden aan arachnofobie komen er aan het woord en vertellen hoe zij van hun spinnenangst zijn bevrijd.

De glas en papier truc om huisspinnen te vangen

Je kunt met een glas en een stuk papier een huisspin vangen zonder hem te verwonden en je kunt hem buiten vrij laten. Je zet een glas over de spin en schuift er voorzichtig een stuk papier onder. Je hoeft op deze manier niet met je handen aan de spin te komen. Vind je echter dat je met je handen te dicht bij de spin komt dan kun je andere apparaten gebruiken: de LuxeBugAway, de SpiderCatcher of de Spinnenvanger van Ecosect.

Met behulp van deze apparaten kun je huisspinnen op een eenvoudige manier buiten zetten zonder dat je de spin aan hoeft te raken. Je hoeft er niet eens dichtbij in de buurt te komen, want de handvatten zijn lang genoeg om ook op afstand een huisspin te kunnen vangen. De LuxeBugAway en de SpiderCatcher zijn de luxe uitvoering van het glas en het stuk papier. De Spinnenvanger van Ecosect werkt op zuigkracht en het handvat kun je langer maken, dus ook niet eng om te gebruiken. Je hoeft namelijk niet dichtbij de spin te komen om hem te kunnen vangen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 7601x
Toegevoegd: 25-05-2016 17:44
Gewijzigd: 16-06-2016 00:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!