Pissebed

Pissebedden in je woning, wat nu?

PissebedWat zou je doen als er ineens pissebedden in je woning aanwezig zijn? Sommige mensen vinden het niet erg, anderen zouden schrikken. Het is belangrijk om te weten wat pissebedden doen en hoe jij ze kunt bestrijden. In dit artikel lees je er meer over.

Pissebedden, algemeen

Als je niet graag pissebedden in je woning wilt (en wie wil dat wel?), dan moet je eerst meer over deze kleine diertjes weten en je moet hun leefomstandigheden kennen. Je kunt de omstandigheden voor de pissebedden vervolgens zo onaangenaam mogelijk maken. Zij zullen dan de voorkeur aan een andere plek geven en jouw huis of tuin verlaten. In Nederland kun je op het land 36 verschillende soorten pissebedden tegenkomen. Van oorsprong is een pissebed een zeedier. Ze komen oorspronkelijk uit Europa, maar je kunt ze nu ook in Nieuw-Zeeland tegenkomen. Pissebedden zijn wat leefomstandigheden betreft niet veeleisend. Wat ze nodig hebben om te leven is een vochtige omgeving, voedsel (bladeren, rottend hout) en een donkere, vochtige plaats om te kunnen schuilen.

Een pissebed heeft namelijk veel vijanden, vogels, kikkers, padden, muizen enz. Pissebedden bevinden zich op veel plaatsen, in de bossen, in het gras, in de tuinen. In huis vind je pissebedden op vochtige plaatsen, denk aan kelders, onder bloempotten en bloembakken (donkere plek en vaak ook wat vochtig). Een pissebed eet blad en rottend hout. Hij is zijn leven niet zeker in de buurt van insecten, vogels en spinnen. De roodwitte celspin heeft de pissebed graag op zijn menu, het is zijn lievelingseten. Voor de mens is de pissebed ongevaarlijk en toch wil je ze liever niet in huis!

Pissebedden door vocht?

De een heeft veel last van pissebedden in huis, de ander ziet er nooit een! Dat heeft te maken met vocht. Pissebedden hebben namelijk een hekel aan droogte en kunnen daarin niet overleven, daarom zoeken zij vochtige plaatsen om te overleven. Dus heb je een vochtig huis, dan krijg je zeer waarschijnlijk met de aanwezigheid van pissebedden te maken. Je weet dat ze ongevaarlijk en onschadelijk zijn, toch wil je ze liever niet in jouw woning. En dat is eigenlijk zo met alle diertjes, klein en wat groter, denk aan mieren, muizen enz., behalve dan onze huisdieren, die nemen een heel belangrijke plaats in. Ze liggen vaak bij je op de bank of op een andere fijne en speciale plek in huis.

Pissebedden overleven, zoals al is vermeld, alleen onder vochtige omstandigheden. Hun grootste probleem is uitdroging. Ze leven meestal in grote groepen. Heb je een donkere en vochtige kelder of kruipruimte dan is de kans groot dat zich daar pissebedden bevinden. Heb je bloempotten, die water doorlaten (de terra cotta potten), dan kunnen zich daaronder ook pissebedden schuil houden. Als jij de voorwaarden waaronder de pissebedden kunnen overleven wegneemt: donkere schuilplaats, vocht, afval (dode bladeren), dode dieren (muggen en vliegen bijvoorbeeld), dan zul je weinig pissebedden in je woning tegenkomen.

Soorten pissebedden

Zoals bij alle diersoorten kun je ook bij de pissebedden diverse soorten onderscheiden.

  • De gewone of ruwe pissebed, deze bevindt zich onder een hoop stenen of afval, op vochtige plekken. Hij eet blad en dood hout. De pissebed is goed voor de afbraak van organisch materiaal. Kenmerk van de gewone pissebed zijn de kleine bobbeltjes op de bovenkant.
  • De kelderpissebed heeft een grijze bovenkant met lichte vlekken aan de rand en een geel tot bruine rij met vlekken op de bovenkant.
  • De oprolpissebed verandert in een knikkerachtig bolletje als er gevaar dreigt.
  • De mospissebed is hoger en boller dan de andere pissebedden.
  • De mierenpissebed is wit en leeft onder de grond, hij is enkele millimeters lang.

Een andere naam voor pissebed is keldermot. Als je weet dat de pissebed graag op donkere, vochtige plaatsen verblijft en dat nodig heeft om te overleven begrijp je de naam keldermot. De pissebed is een nuttig dier, want hij verwerkt organisch afval. Ook dient hij als vogelvoer, voedsel voor muizen enz. Hij is niet schadelijk voor de mens, toch willen we de pissebed niet in huis. Buiten kan de pissebed schade veroorzaken aan jonge planten als tomaat, aardbei en komkommer. Ze eten van dode dieren als er niet genoeg ander voedsel is. Binnenshuis kunnen ze je etenswaren aanvreten als ze niets anders kunnen vinden. Dus liever geen pissebedden in huis en etenswaren altijd goed afgedekt of in de koelkast bewaren.

Bestrijden pissebedden buitenshuis

Allereerst een vraag die je voor jezelf mag beantwoorden. Moet je buiten (bijna) onschadelijke dieren wel bestrijden? In de winter lost het probleem met pissebedden zich vanzelf op. Pissebedden hebben namelijk een temperatuur van 14 graden nodig om te overleven. Wil je af van de groepen pissebedden in je tuin dan kun je een kip of kippen kopen. Deze dames smullen van de pissebedden in je tuin. Heb je in je tuin bloempotten staan, of een stapel stenen liggen ook daar zullen de pissebedden zich graag schuil houden. Verwijder deze schuilplekken door de stenen en potten of bakken regelmatig te verplaatsen, waardoor de ondergrond kan drogen en niet meer aantrekkelijk is voor de pissebedden. Wist je dat pissebedden een hekel hebben aan as? Dus rook je nog? Gebruik de inhoud van de asbak, strooi deze uit op een plek waar veel pissebedden zitten om ze buiten te verjagen. Dit kan ook met de as die overblijft na het gebruik van de barbecue of een kachel. De pissebedden zullen graag een andere plek kiezen.

Bestrijden pissebedden binnenshuis

Leven en laten leven, zo kun je denken over de dieren die buiten leven. Maar denk je daar nog steeds zo over als die lieve beestjes zich bij jou binnenshuis thuis gaan voelen, er blijven en aan gezinsuitbreiding doen? Waarschijnlijk niet! Maar om nou meteen chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten kan je ook te ver gaan.

  • Er is een goed alternatief, lees maar verder. Om de pissebedden niet te geven wat ze nodig hebben moet je wat werk verrichten.
  • Pak om te beginnen het vochtprobleem in huis grondig aan, want zonder vocht geen pissebedden.
  • Zorg voor goede ventilatie om condensvorming tegen te gaan.
  • Maak het de pissebedden moeilijk zo niet onmogelijk om een schuilplaats te vinden en verzet bloempotten en bloembakken, waaronder het vochtig is, met enige regelmaat. Dit zal vaker buiten nodig zijn dan binnen, maar het kan voorkomen dat het onder bloempotten (terra cotta potten) nat blijft.
  • Houd spleten en kieren goed schoon door regelmatig te stofzuigen.
  • Je verwijdert niet alleen de pissebedden, maar ook de eitjes ervan en zo voorkom je gezinsuitbreiding.
  • Zorg dat het lichter wordt in een donkere ruimte, ook dan verjaag jij de pissebedden.
  • Verjagen kan, lokken kan ook!
  • Je kunt pissebedden lokken door een bloempot in een donkere, vochtige hoek te plaatsen. Na een tijdje kun je een grote groep pissebedden onder de bloempot vandaan halen.
  • Wist je dat een halve, omgekeerde, holle aardappel pissebedden lokt? Probeer het zelf ook eens. Verwijder de pissebedden en er komt geen chemisch bestrijdingsmiddel aan te pas.

Kinderen en pissebedden

Sommige kinderen zijn dol op insecten. Kinderen kunnen ze vastpakken en ze in een potje willen stoppen. Ben hier als ouder op voorbereid en geef aan dat de diertjes in vrijheid moeten kunnen leven. Ze mogen de diertjes best even bekijken, maar laat ze naderhand samen weer vrij. Wanneer je pissebedden binnen hebt, leer de kinderen dan ook dat zij er voorzichtig mee om moeten gaan. Het zijn nuttige diertjes en je kunt er veel van leren. Praat met de kinderen over de diertjes en leg ook uit waarom ze in de woning kunnen zijn en hoe dat ze weer buiten kunt krijgen. Ze vinden het waarschijnlijk erg interessant en zullen je er ook vragen over stellen. Lees je maar eens in over de pissebedden zodat je ook weet hoe je moet handelen en ook de kinderen hierover kunt vertellen. Het is voor allemaal leerzaam en je weet meteen hoe je de beestjes weer buiten kunt krijgen. Het hoeft niet meteen bestreden te worden, het kan ook op natuurlijke manieren geprobeerd worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 13799x
Toegevoegd: 03-06-2016 11:44
Gewijzigd: 27-06-2016 22:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!