Behandeling insectenbeten
In de lente en de zomer worden veel mensen gebeten of geprikt door insecten. Wat kun je doen tegen insectenbeten en welke behandelingen horen daar bij? In dit artikel staat de behandeling van insectenbeten centraal en daar kun jij nu snel meer over te weten komen.
Overlast door insectenbeten
De nieuwsberichten over de ziektes die muggen kunnen overbrengen zijn alarmerend. Het is dus helemaal niet raar als dit ervoor zorgt dat jij bang wordt van alles wat er rondvliegt. Omdat angst altijd een slechte raadgever is, kun je er beter voor zorgen dat jij je goed voorbereidt op de seizoenen, wanneer deze hinderlijke insecten actief zijn, om beten en steken te voorkomen. Tref voorzorgsmaatregelen en weet wat je moet doen als je toch wordt gebeten of gestoken en dat geldt niet alleen voor muggen. Kwallen kunnen ook voor veel ongemak zorgen en tekenbeten kunnen zelfs gevaarlijk zijn en zorgen voor blijvende schade. De lente en de zomer, mooie seizoenen om naar buiten te gaan, er op uit de buitenlucht in, de winter heeft je lang genoeg binnen gehouden. Laat vervelende insecten geen roet in het eten gooien. Heb je kinderen en huisdieren ook die moet je beschermen tegen insectenbeten.
Wat doe je als je gebeten of gestoken bent door een insect?
- Kun jij insectenbeten voorkomen? Dan heeft dat uiteraard de voorkeur. Soms werkt dat echter niet bij iedereen of onvoldoende, soms ben je gewoon te laat. Gelukkig zijn er in dat geval middeltjes verkrijgbaar om insectenbeten te verzachten. Je kunt te maken krijgen met een giftige steek of beet en met een niet giftige. Bij een giftige steek brengt het insect gif in de huid van mens of dier om zich te verdedigen. Denk dan aan insecten als wesp, bij, hommel, horzel, mieren enz.
- Er is kans op een allergische reactie. Bij een niet giftige steek prikt het insect om zich te kunnen voeden met het bloed van zijn gastheer of gastvrouw. Er ontstaat huidirritatie, jeuk en pijn, je krijgt bulten en blaren en soms een allergische reactie. Denk daarbij aan insecten als vlo, mug, luis. Het leed is dan weliswaar geschied, maar aan de pijn en/of jeuk is wel wat te doen. Een koude natte doek leggen op de plaats waar je bent gestoken geeft verlichting.
- Er zijn bij de apotheek en drogist middeltjes verkrijgbaar als menthol strooipoeder en diverse crèmes om de pijn en jeuk te verzachten.
- Bij een insectenbeet in mond, op de tong of in de keel (als er bijvoorbeeld een wesp in je glas is gekropen) is het aan te raden een huisarts te raadplegen.
- Let op als kinderen buiten drinken! Bezoek ook de arts als je een allergische reactie krijgt (of vermoedt), wanneer je het na een insectenbeet benauwd krijgt en wanneer er op andere plaatsen uitslag ontstaat dan waar je bent gestoken.
- Is na een wespensteek de angel blijven zitten, haal deze dan weg met je nagel of een pincet en ontsmet daarna het wondje. Ook een vastzittende teek moet je meteen verwijderen en het wondje ontsmetten. Houd dit wondje in de gaten. Bij jeuk kun je een zalf proberen: corticosteroïd zalf.
- Soms zijn antihistaminica nodig, ontstekingsremmers en in bepaalde gevallen zelfs prednison of een antibioticakuur, voorgeschreven door een arts. Dit waren tips die je op kunt volgen als je bent gestoken.
Hoe kun je proberen om te voorkomen dat je wordt gestoken of wordt gebeten door een insect?
Er staat proberen in de kop van dit artikel, want er zijn mensen die altijd gestoken worden, wat ze ook doen.
- Muggen komen op lichaamswarmte en geur af, dat ze op licht afkomen is een fabel.
- Producten waar Deet in is verwerkt houdt de muggen van je weg, maar doodt ze niet. Deet is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: spray, lotion, milk, verstuiver. Gebruik wat jij het meest prettig vindt. Let wel op met Deet, want een hoge concentratie irriteert de slijmvliezen. Er zijn nog meer tips: de citronella kaars, horren voor alle ramen en deuren, een klamboe boven je bed, een vliegenmepper, je lichaam bedekt houden met kleding (lange mouwen, lange broek, hoofddeksel), een muggenspiraal (voor gebruik buitenshuis, geen last van prikkende muggen op je terras), eucalyptusolie (let op, want dit product kan zoals Deet voor irritatie zorgen), zorg voor tocht door het huis, daar houden muggen niet van, stekkers die een citroengeur verspreiden.
- Vaak wordt de citroen geranium gekocht om muggen te weren. De muggen blijven inderdaad uit de buurt van de plant, maar dat is het dan ook!
Muggenspiraal voor buiten
Wanneer jij tijdens jouw gezellige avond op je terras, op de boot, of tijdens de watersport telkens wordt geplaagd door prikkende insecten probeer dan de muggenspiraal. De reacties van gebruikers zijn zeer positief. De muggenspiraal is voor het gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld op je terras, op de boot, op de camping, zodat jij rustig kunt blijven zitten en niet bang hoeft te zijn voor stekende muggen, die jouw avond vreselijk kunnen verpesten. Het gebruik is eenvoudig, het lijkt of je wierrook opstookt. Door de geur die vrijkomt blijven de muggen weg, hoera! Dit middel tegen overlast door muggen kun je eenvoudig online kopen. Het is niet duur, dus waarom zou je het niet proberen? Soms heb je thuis op je terras (bijna) nooit last van muggen, maar ga je op vakantie dan zou dat zomaar anders kunnen zijn. Dus schrijf op je vakantie inpaklijstje een muggenspiraal, zodat muggen jouw vakantie niet zullen verpesten.
Baby's, kleine kinderen, huisdieren en insecten
Als volwassene heb je de zorg voor je kinderen en huisdieren. Wanneer je er op uitgaat, de natuur in, met de baby, kind en/of huisdier kun je maken krijgen met vervelende insectenbeten, maar ook thuis in de tuin. Een baby in de wandelwagen (het insect kan niet snel onder de kap van de wandelwagen uit en zal steken), een kind achterop de fiets, maar ook wanneer je kind thuis ranja drinkt waar een wesp op de rand van het glas zit, loopt de kans op een insectenbeet. Let op, dit kan gevaarlijk zijn! Neem voorzorgsmaatregelen door kinderen in te smeren, door de wandelwagen te voorzien van een "hor". Probeer ook je huisdier, meestal een hond af te leren om insecten te vangen. Een insect dat gevaar voelt, zal snel steken. Raak niet in paniek als je kind of hond wordt gestoken, zij nemen dit gedrag over. Weet wat je moet doen en bij een allergische reactie raadpleeg je uiteraard een huisarts of dierenarts.