zilvervisje

Wat zijn zilvervisjes en hoe bestrijd je ze?

zilvervisjeHet zilvervisje is een vrij onschuldig 'insect' waarvan het lichaam is bedekt met zilverachtige schubben. Hij is vliegensvlug en voelt zich thuis in vochtige hoeken, met name in badkamers en keukens. Echt veel goede manieren om ze te bestrijden zijn er niet. Toch proberen we een aantal methoden hier met je te bespreken.

Lepisma saccharina of suikergast

Frappant is dat het zilvervisje, ook wel lepisma saccharina of suikergast genoemd, volgens deskundigen niet echt tot de insecten behoort. Hij behoort wel tot de orde van de zogenoemde Zygentoma, dit zijn in feite primitieve insecten. Zijn naam verwijst in elk geval naar zijn zilverachtige schubben en is misschien gebaseerd op het feit dat hij zich razendsnel uit de voeten kan maken. Dit beestje wordt in België 'suikergast' genoemd. En dat is misschien ook wel een treffende benaming, aangezien deze primitieve insecten zich met materiaal voeden die uit koolhydraten bestaan, zoals zetmeel, stijfsels maar ook gewone suikers.

Hoe kan je zilvervisjes herkennen?

De vraag is hoe je zilvervisjes kan herkennen? Dat is meestal niet lastig, al zal je wel het onderscheid moeten kunnen maken tussen zilvervisjes en papiervisjes. Papiervisjes in huis kunnen daadwerkelijk schade toebrengen. Zilvervisjes niet echt, maar daarover later in dit artikel meer informatie. Het zilvervisje heeft een lang en enigszins plat lichaam en hij wordt tot maximaal 30 mm lang. De kop is rond van vorm terwijl het lijf van dit beestje eindigt in een punt. Het zilvervisje is zilverkleurig (of beter gezegd: glanzend grijs). Aan de kop zitten 2 lange voelsprieten, ook wel veelledige sprieten genoemd, en aan de achterkant twee cerci, dat zijn aanhangsels. Daartussen zit een lange 'staart' (caudaal filament). Zilvervisjes hebben geen lichaamshaartjes.

Eitjes van de vrouwtjes

Wist je dat vrouwelijke zilvervisjes in hun hele leven gemiddeld 100 eitjes leggen? Op zich is dat niet zoveel als jij je bedenkt dat deze beestjes tot wel acht jaar oud kunnen worden. Een eitje komt ongeveer uit na 6 weken. Net uitgekropen zilvervisjes zijn nog wat wit van kleur. Binnen anderhalve maand hebben ze echter de kleur aangenomen van een volwassen zilvervis. Vanaf 3 maanden kunnen zilvervisjes zich voortplanten. Sommigen hebben wat meer tijd nodig om geslachtsrijp te worden. Deze insecten vervellen hun hele leven. De velletjes van deze beestjes kan je dan ook overal in je huis tegenkomen.

Het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes

In een ander artikel besteden we uitgebreid aandacht aan papiervisjes. Op deze pagina gaan we in het kort even in op de verschillen tussen zilvervisjes en papiervisjes. Deze twee lijken namelijk nogal veel op elkaar. Papiervisjes veroorzaken in je woning echt schade, terwijl zilvervisjes in feite gewoon onschuldige beestjes zijn die je niettemin gewoon liever niet in je huis wilt hebben. Qua anatomie verschillen de twee diertjes nauwelijks van elkaar. Zo beschikken beide insecten over glanzende schubben, twee antennes en drie stuks draadachtige staarten. Het zilvervisje is echter iets donkerder en zilver van kleur. Het papiervisje heeft een grijsachtige kleur en is iets groter met zijn 15 mm (maximaal) tegenover de 12 mm (maximaal) van het zilvervisje.

Zilvervisjes zijn redelijk onschuldig maar veroorzaken wel overlast

Waar papiervisjes echt schade kunnen aanbrengen aan bijvoorbeeld je fotoalbums en boeken, daar zijn zilvervisjes vrij onschuldige insecten. Dat wil echter niet zeggen dat men van zilvervisjes geen hinder kan ondervinden. Het wordt namelijk echt hinderlijk wanneer je ze overal tegenkomt. Het is gewoonweg niet prettig wanneer je eerst je kleren uit de kledingkast moet uitschudden voordat je ze aantrekt, of je bed moet controleren voordat je gaat slapen... Mensen schamen zich soms ook voor het bezoek in huis.

Het zilvervisje is liefhebber van suikers

Zilvervisjes zijn eigenlijk zoetekauwers. Ze worden daarom ook wel suikergasten genoemd. Zij leven voornamelijk van kruimels (brood- en koekkruimels) of ander voedsel waarin suiker of zetmeel is verwerkt. Overlast voorkom je dus door gewoon je huis schoon te houden en voeding en etenswaar afgesloten te bewaren. Houd je vloer en aanrecht schoon en ruim eten dat je morst direct op. Vergeet niet met name de hoekjes, randen en ook kieren in je vloer goed te stofzuigen. Houd ook je badkamer en toilet goed schoon en lucht je woning voldoende. Waarom voldoende ventileren belangrijk is in de bestrijding van zilvervisjes lees je in het kopje hieronder.

Gedijen in vochtige omgevingen

Heb je het te vochtig in huis? Bij een te hoge vochtigheid voelen deze beestjes zich comfortabel. Probeer daarom je luchtvochtigheid op maximaal 70% te houden. In met name badkamers, kelders, toiletten maar ook keukens wordt een hoge luchtvochtigheid meestal door hen aangetroffen. Ventileer met name deze plekken goed en het liefst dagelijks. Een goed moment om deze plekken te ventileren is in de winter. De luchtvochtigheid is in Nederland dan meestal laag. In nieuwbouwhuizen is de kans groter op overlast, omdat deze woningen vaak beter geïsoleerd zijn. Met name bij hele nieuwe woningen bestaat de kans op overlast, aangezien er dan nog veel vocht in de muren en vloeren kan zitten.

's Nachts actief

De meeste zilvervisjes zijn alleen in de avond en nacht actief. Overdag moet je echt zoeken om te kunnen vinden. In de avond kruipen ze weer uit hun holen, kieren en spleten en gaan ze op zoek naar voedsel.

Bestrijding

Deze beestjes zijn klein, plat en watervlug. Ze vluchten daarom snel weg tussen de kleinste spleetjes. Wat weinig mensen weten is dat deze insecten wel een jaar zonder eten kunnen leven. Veel huis,- tuin- en keukenmiddelen blijken niet te werken. Wel kan je de beesten vangen. Zet op plekken waar veel zilvervisjes voorkomen een gekookte aardappel in een emmer en zorg dat ze erin kunnen kruipen. Aangezien deze beesten niet op gladde oppervlakken kunnen klimmen, komen ze er niet meer uit. Bij een flinke zilvervisjes plaag kan je overwegen om de hulp van een ongediertebestrijder in te roepen. Maar de kans is groot dat altijd enkele beestjes het zullen overleven. Toch moeten we er nog wel even bij vermelden dat zilvervisjes in huis geen schade kunnen aanbrengen. Als het er teveel worden kun je ze echter wel als lastig ongedierte gaan beschouwen.

Voorkom teveel zilvervisjes, hanteer de volgende tips:

  1. Omdat zilvervisjes vooral houden van een vochtige en warme omgeving, is het verstandig je woning goed te ventileren. Je brengt daarmee de luchtvochtigheid terug en daar houden deze beesten niet van.
  2. Deze insecten verspreiden zich veel minder gemakkelijk door het huis wanneer je kieren en naden dichtkit. Met name achter plinten van je vloer en tussen kieren in je woning, vinden deze beestjes een goede schuilplaats.
  3. Het blijkt dat deze beesten niet tegen peper kunnen. Strooi op plekken waar veel zilvervisjes voorkomen wat peperkorrels op de grond. Ze zullen er van eten maar het niet overleven.
  4. Leef je in een vochtig huis? Zet dan je meubels niet direct tegen de muren aan maar juist een klein eind van de muren vandaan. Droge lucht in je woning kan zodoende beter circuleren en dit voorkomt al te natte muren.
  5. Belangrijk is dat je de temperatuur in je woning niet laat uitkomen boven de 22 graden Celsius. Het zilvervisje gedijd namelijk het beste in warme (en vochtige) omgevingen. Houd de temperatuur het liefst op maximaal 20 graden (het liefst nog iets daaronder). Dat is ook beter voor je portemonnee en het milieu.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3132x
Toegevoegd: 28-09-2016 00:29
Gewijzigd: 22-10-2016 21:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!