De term ‘ICT’ komt van informatie- en communicatietechnologie en heeft alles te maken met computers, telecommunicatie en verschillende informatiesystemen. Het vormt de verbinding tussen communicatie, elektrotechniek en informatica. Voornamelijk bedrijven die zich richten op hardware en software bestaan uit IT-specialisten en zijn dagelijks bezig hun producten te verbeteren. Het gaat dus veel verder dan ‘alleen met computers’ werken, want het vergt een apart opleidingsniveau waar mensen écht specialist in kunnen worden.
Heb je enig idee waar een ICT-specialist zich de hele dag mee bezighoudt? Je weet waarschijnlijk dat het met computers, technologie en communicatie te maken heeft, maar wat is exact de taakomschrijving? Een ICT-specialist richt zich voornamelijk op alle verbetermogelijkheden binnen een bepaald bedrijf. Dit kan per functie en organisatie verschillen wat daar bij komt kijken. Het gaat voornamelijk om de infrastructuuromgevingen herinrichten, technische problemen oplossen en het geven van advies op dit gebied. Voor mensen met weinig verstand van ICT klinkt dit erg warrig, maar het gaat erom dat systemen, applicaties, technische omgevingen als een geoliede machine draaien. En daar is een ICT-specialist verantwoordelijk voor.
Als je van de één op de andere dag besluit om de ICT in te gaan, moet je goed onderzoeken of dit daadwerkelijk bij je past. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, je moet aan bepaalde eisen voldoen om uiteindelijk te slagen binnen deze sector. Tegenwoordig zijn er verschillen ICT-opleidingen die zich specifiek richten op het vakgebied. Deze opleidingen worden op HBO of academisch niveau aangeboden waarbij van A tot Z wordt uitgelegd wat het inhoudt en wat je ermee kan bereiken.
Om te gaan werken in de ICT heb je dus een sterke affiniteit nodig met computertechnologie, informatiesystemen en communicatie. Mensen die werkzaam zijn binnen deze branche vinden het leuk om hiermee te werken of hebben speciale vaardigheden om te slagen.
Net als in veel andere branches leer je ICT-vaardigheden onder de knie te krijgen door er dagelijks in de praktijk ermee bezig te zijn. De veranderingen binnen de ICT-branche gaan namelijk als een trein en als je niet tijdig op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen, wordt het een hele opgave om te slagen in deze branche. Vandaar dat veel bedrijven dan ook veelal ICT-specialisten zoeken die zich continu blijven verdiepen in de stof en innoveren in hun vakgebied.
In dat kader kiest iedereen dan ook voor een ander pad binnen de ICT om zich verder in te ontwikkelen. De meesten zijn misschien tevreden als allround medewerker binnen de ICT, terwijl de ander juist een specialistische functie wil bekleden. Zo kan je er bijvoorbeeld kiezen om systeembeheerder, netwerkbeheerder of informatietechnicus te worden. Creatieve personen zie je vaak terug in een softwaregespecialiseerde functie waar ze hun creativiteit en ideeën kwijt kunnen. Kortom, binnen de ICT-sector zijn er meerdere paden die je kunt bewandelen. Je moet maar net even bij jezelf nagaan wat jou het beste ligt en waar jij jezelf over enkele jaren nog steeds ziet werken.
Aangezien veel bedrijven baat hebben bij goede ICT-specialisten, kan je vrijwel in elke branche actief zijn. Vaak zie je dat organisaties enkel en alleen uit vakmensen binnen de ICT bestaat, maar grote firma’s hebben vaak hun eigen ICT-afdeling waar ook specialisten actief zijn. En deze ondernemingen kunnen verschillen van webshops over elektronica tot aan platformen die uitjes aanbieden. Ieder bedrijf heeft bepaalde technische kwaliteiten nodig en daar horen nou eenmaal goede ICT-specialisten bij.
Een ICT-specialist is slechts een globaal begrip binnen deze sterk ontwikkelde markt. Binnen de ICT kan je namelijk ontzettend snel doorgroeien naar bijvoorbeeld specialistische functies, maar ook managementfuncties behoren tot deze mogelijkheden. Afhankelijk van welke richting je op wil gaan, horen daar ook speciale vaardigheden. Zonder bepaalde competenties, skills en vaardigheden ga je het niet redden in de ICT-sector. Je dient namelijk enkele eigenschappen te bezitten die nodig zijn om je werk als ICT-specialist uit te voeren. Daarbij kan je denken aan de volgende eigenschappen:
Een beginnend ICT-specialist begint ongeveer op een salarisschaal van tweeduizend euro. Dit is voor veel starters het beginsalaris. Een ervaren ICT-specialist kan al gauw tegen de vijfduizend euro per maand verdienen als die bepaalde ontwikkelingen heeft doorgemaakt of binnen bepaalde organisaties werkzaam is. Dit verschilt uiteraard per persoon en per bedrijf.
Heb je oren naar een baan in de ICT? Dan moet je jezelf een aantal vragen stellen:
Misschien heb je wel de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen binnen de ICT. In de praktijk zie je vaak dat ondernemers voor zichzelf beginnen als ze precies weten wat ze willen en als ze al enkele jaren ervaring hebben opgedaan. Dat wil niet zeggen dat het ook lukt zonder ervaring. Wellicht heb je al een heel ondernemingsplan gemaakt dat zeker kans van slagen heeft. In dat geval kan je er natuurlijk ook voor kiezen om te beginnen en te zien waar het schip strand. Raadzaam is wel om nooit een eigen ICT bedrijf op te zetten zonder concreet plan. Daarmee is de kans dat het mislukt erg groot en loop je bovendien ook imagoschade op. Overweeg je dus om voor jezelf te beginnen, breng dan eerst de kansen en risico’s in kaart en werk vanuit daar een concreet plan uit.
Nu Nederland weer uit het economische dal is geklommen, stijgt het aantal vacatures enorm. Binnen bepaalde sectoren is de vraag naar specialisten gigantisch en zoek bedrijven snel nieuwe mensen. Hoe groot deze vraag precies is verschilt per branche. Eén van de vakgebieden waar organisaties staan te springen om vers bloed is de ICT. Waarom is dat zo en waarom zou jij voor baan in deze sector moeten gaan?