vrouw aan het werk

Werken bij de overheid, de mogelijkheden

vrouw aan het werkWil je graag werken bij de overheid? In dit artikel kom je meer te weten over de mogelijkheden als je wil werken bij de overheid.

Ambtenaar

Wat is een ambtenaar? Een ambtenaar is een persoon die in dienst is bij de overheid.

  • Werken bij de overheid betekent dat je een baan/functie hebt, waarbij je een deel van een overheidstaak uitvoert soms alleen, soms met collega's.
  • Er staat een leidinggevende "boven" je de overheid! Het verschil met het werken in een bedrijf, anders dan de overheid, is dat de meeste bedrijven als doelstelling hebben om winst te maken.
  • Soms, dat ligt aan de functie, moet een ambtenaar een eed afleggen. Denk bijvoorbeeld aan de trouwambtenaar. Er zijn twee soorten eed te onderscheiden: de zuiveringseed en de ambtseed.
  • De zuiveringseed (eed is belofte) wordt bijvoorbeeld door ministers en hoge ambtenaren afgelegd. Zij beloven onder andere dat ze geen geld aan nemen om hun aanstelling te krijgen en om hun werk te doen (steekpenningen, omkoping).
  • De ambtseed legt bijvoorbeeld een trouwambtenaar af. Je belooft dan trouw aan de grondwet en aan je staatshoofd in Nederland dus aan de koning. Je belooft de wetten en plichten na te leven. Wanneer iemand een eed aflegt begint deze met "Ik zweer (ik verklaar)……". Gekscherend wordt er vaak over ambtenaren gezegd dat ze niets of weinig zouden uitvoeren tijdens hun werk.
  • De ambtenaar werkt in dienst van de overheid en zorgt ervoor dat wetten gehandhaafd worden en dat beleid wordt uitgevoerd. Het werk van de ambtenaar is niet altijd duidelijk zichtbaar, maar in sommige gevallen wel heel duidelijk aanwezig. Denk daarbij aan banen als administratief medewerker bij de gemeente (aanvraag paspoort, rijbewijs enz.), werken bij de reinigingsdienst van de gemeente (let eens op wat een puinhoop het wordt als er één keer geen vuilnis wordt opgehaald), werken bij de politie is een overheidsbaan, bij het ministerie, het leger, bij de Belastingdienst, Rijkswaterstaat enz.
  • Er staat een vacaturebank online speciaal voor mensen die een baan zoeken bij de overheid. Een baan, maar ook een stageplek kun je online zoeken. Tevens zijn banen bij de overheid te vinden bij diverse uitzendbureaus.

Werken bij de overheid

Het is in het verleden heel lang erg populair geweest om bij de overheid te werken. Je kunt namelijk niet zo eenvoudig worden ontslagen, je hebt dus meer zekerheid over je positie en je salaris dan bij een ander bedrijf. Toch heeft de economische crisis ook bij de overheid toegeslagen. Dit heeft geleid tot fusies en bezuinigingen, waardoor er ook bij de overheid minder vacatures zijn. Als je praat over werken bij de overheid dan denk je aan de baliemedewerker van de gemeente, de politieagent, de brandweerman, maar ook aan ICT mensen en receptionisten en bijvoorbeeld mensen van de reinigingsdienst.

Werken bij de overheid is dus helemaal niet saai, zoals dit vaak op die manier wordt voorgesteld. Een slapende ambtenaar met zijn benen op zijn kantoortafel, is dan misschien grappig bedoeld, maar staat haaks op de realiteit. Wil jij werken bij de overheid? In dat geval heb je keuze uit verschillende beroepen. Ga online en bezoek de vacaturebank speciaal voor ambtenaren, of schrijf je in bij een uitzendbureau. De voordelen om bij de overheid te werken zijn naast een prima ontslagregeling (ontslagen worden kan niet zo eenvoudig) en meer zekerheid, de maatschappelijke betrokkenheid (direct of indirect, ligt aan de functie) en de mogelijkheden tot zelfontplooiing door cursussen en opleidingen.

Wat is een traineeship?

Een traineeship is een combinatie van leren, werken en coaching. Je komt in een bedrijf en proeft aan verschillende functies om in een korte tijd veel afdelingen van een bedrijf te leren kennen. Je doet in deze tijd veel ervaring op en je wordt intensief begeleid.

  • Bedrijven maken graag gebruik van trainees. Op die manier halen ze topstudenten en pas afgestudeerden binnen voor het bedrijf om ze klaar te stomen voor een mooie functie binnen het bedrijf.
  • Voor de trainee is het gunstig omdat hij of zij een mooi starters salaris ontvangt. Hij of zij kan proeven aan verschillende functies binnen een bedrijf of kan zelfs bij meer bedrijven werken (ook kansen in het buitenland) en hij of zij kan profiteren van doorgroeimogelijkheden, die  zeker ook voor een trainee zijn weggelegd.
  • Let op, want er worden hoge eisen aan een trainee gesteld, maar dat maakt het ook interessant. Je zit op een bepaalde plek in het bedrijf en het bevalt je goed, dan dient het volgende zich aan en moet je verder. Het bedrijf dat jou aanneemt wil namelijk dat je een bedrijf vanuit alle hoeken leert kennen.

Traineeship bij de overheid

Een mooie start om je carrière te beginnen met een traineeship bij de overheid. Het duurt 2 jaar, waarin je bijvoorbeeld op 3 verschillende plaatsen 2 verschillende soorten werk zult verrichten. Er ontstaat een brede oriëntatie door de diverse werkterreinen en soorten werkzaamheden. Je krijgt na verloop van tijd inzicht in de werkwijze, in de processen en je leert hoe de zaken samenhangen. Je begint met een introductie. Je krijgt een gedegen opleiding in onder andere de vaardigheden die je nodig hebt om goed te functioneren, je gaat mee op werkbezoeken enz. De begeleiding is uitstekend.

Je krijgt functioneringsgesprekken, fijn om regelmatig te horen hoe je ervoor staat en evaluaties die met regelmaat worden gehouden. Omdat je andere trainees ontmoet en ervaringen kunt uitwisselen kun je eenvoudig een netwerk opzetten. Na de eindbeoordeling kun je op interne vacatures solliciteren. De doorgroeimogelijkheden als trainee zijn groot, omdat je breed inzetbaar bent als je het traineeship met goed resultaat afsluit. Traineeship kan een win-win-situatie opleveren en daarvoor is dat ook bedoeld. Jij een prima baan en de overheid een prima kracht, die op meer dan één plaats goed kan functioneren.

Werken bij Rijkswaterstaat

Het klinkt misschien wat zweverig, maar wil jij wat doen voor Nederland? Het leven bestaat voor een groot deel uit leren en werken. Misschien wil jij je leven lang wel blijven leren en dat kan, ook tijdens je werk. Kies je namelijk voor een baan bij Rijkswaterstaat dan zijn er veel mogelijkheden. Grond-,  weg- en waterbouw dat is waar zij zich mee bezighoudt. Rijkswaterstaat biedt je veelzijdig en interessant werk. Begin hier met een traineeship en proef van het bedrijf om vervolgens te weten welke plek voor jou het meest geschikt is. Je werkt voor een salaris (dat doen we allemaal), maar bij Rijkswaterstaat ben je tevens bezig om Nederland op diverse gebieden mooier en nog beter te maken. Dat moet je voldoening geven, toch? Werken bij de overheid is zo gek nog niet.     


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3594x
Toegevoegd: 10-09-2016 18:48
Gewijzigd: 30-09-2016 23:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3519 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!