Studentenwerk, welke mogelijkheden zijn er?

Studentenwerk, welke mogelijkheden zijn er?

Studentenwerk, welke mogelijkheden zijn er? Als student wil je graag aan het werk. Je wilt een zakcentje bij verdienen voor gezellige activiteiten of om een deel van je studie te financieren, maar welke mogelijkheden zijn er met studentenwerk? In dit artikel geven we je verschillende mogelijkheden van studentenwerk.

Studentenwerk

De naam studentenwerk zegt het al, werk geschikt voor studenten. Als student breng je veel uren door in de collegebanken, dat levert je veel kennis op, maar je wilt ook wat extra geld verdienen. Misschien wel om een deel van je studie te betalen, je boeken of gewoon om naast je studie leuk te kunnen leven.

Studentenwerk mogelijkheden

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat over studentenwerk. Maar welke opties je hebt, hangt ook een beetje af van je ervaring en waar je naar op zoek bent.

  • Je kunt oppassen bij kinderen in de buurt.
  • In de avonduren in de horeca werken en klanten bedienen.
  • Schoonmaakwerkzaamheden.
  • Werk zoeken gericht op je opleiding, zodat je ervaring op kunt doen.
  • Andere mensen helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen.
  • Huiswerkbegeleiding. 

Studentenwerk en CV

Als je als student aan het werk wilt gaan, dan kan het zijn dat men naar je CV vraagt. Misschien heb je nog niet zoveel ervaring, maar het kan zijn dat je al ergens anders hebt gewerkt (hangt ook van je leeftijd af). Een bedrijf kan ook naar je CV vragen, omdat ze benieuwd zijn naar de opleiding die je volgt om te bekijken wat zij je kan bieden. Waarom is een CV belangrijk als je op zoek bent naar studentenwerk?

  • Je kunt je CV zien als je visitekaartje. Je bent op zoek naar werk en dan stuur je een brief of een e-mail naar een  bedrijf, school, onderneming, gemeente enz., die een vacature hebben. Er wordt vaak bij de vacature gezet dat je een CV mee kunt sturen (doe dit dan ook en wordt er niet naar gevraagd dan stuur jij je CV toch mee).
  • Bij een CV is het belangrijk dat je zorgt dat je contactgegevens kloppen, zodat men meteen contact met je op kan nemen als er interesse is en men studentenwerk voor je heeft.
  • Je kunt ook een LinkedIn profiel aanmaken waar je je ervaringen zichtbaar maakt en de nieuwe werkgever kan bekijken welke ervaringen je op hebt gedaan.
  • Je CV geeft in een overzicht aan wie je bent en wat je hebt gedaan.

Aan het werk als student

Wanneer je student bent, is het goed om je studie met werken te combineren. Je doet werkervaring op en verdient wat geld. Gelukkig zijn daarin diverse opties:

  • Werken en studeren combineren. Soms is het mogelijk om het studeren met werken te combineren, bijvoorbeeld in de vorm van stage. Het kan dan een betaalde stage zijn en dan ben je dus aan het werk, maar ook aan het studeren. Je doet meteen ervaring op, wat je toekomst alleen maar ten goede komt.
  • Studeren en werken in dezelfde richting. Als je bijvoorbeeld voor kok aan het leren bent en je kunt naast je studie in de keuken werken bij een restaurant, dan kun je in de praktijk veel ervaring op doen. Het is mooi dat alles dan op één lijn zit en je theorie en praktijk met elkaar kunt combineren.
  • Studeren en een geheel andere baan. Het kan ook zijn dat je perse een heel andere baan wilt dan waar je nu voor studeert. Misschien wel voor de afwisseling. Als je als kok studeert kun je ook in de avonduren drankjes serveren of ergens schoonmaken. Het ligt er uiteraard ook aan wat voor studentenwerk er in je regio wordt aangeboden en of je kieskeurig bent of niet.
  • Studeren en meerdere baantjes. Sommige studenten doen er alles aan om geld te verdienen en combineren de studie met meerdere baantjes. In de ochtend de krant rondbrengen, dan studeren en in de avonduren oppassen of schoonmaken. Ook in de horeca worden vaak studenten gevraagd. Zo zie je maar dat je veel met elkaar kunt combineren om wat geld te verdienen.

Studentenwerk zoeken

Als je als student aan het werk wilt, dan is de kans er nu om studentenwerk te zoeken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Navragen bij familie en vrienden of zij weten of er ergens werk wordt aangeboden.
  • Online zoeken naar vacatures. Je kunt gericht zoeken in een bepaalde branche of voor een vast aantal uren.
  • In de krant advertenties bekijken op zoek naar werk. Je kunt daarbij gericht zoeken en je weet dan vaak ook al wat er van je wordt gevraagd (wat zijn de eisen?), dit staat namelijk beschreven in de functie eisen.
  • Bedrijven contacteren (ook als er geen vacature is en er geen advertentie is geplaatst) en vragen of zij iemand zoeken. Hierdoor laat je zien dat je zelf initiatief neemt en wilt werken.
  • Inschrijven bij een uitzendbureau, daardoor krijg je regelmatig berichten waar ze studenten zoeken en daar kun je dan op reageren.

Studentenwerk vacatures bekijken

Bedrijven zijn vaak op zoek naar studenten die bij hen willen werken. Het kan daarbij om een vast aantal uren per week gaan, maar het kan ook wisselend zijn of op oproepbasis. Vraag van te voren goed na wat de mogelijkheden zijn en wat de eisen zijn, die zij aan je stellen. Laat alle afspraken vastleggen in een overeenkomst, zodat je weet waar je recht op hebt en precies weet waar je aan toe bent. Tips voor het bekijken van vacatures:

  • Bekijk goed wat voor iemand een bedrijf, gemeente enz. zoekt.
  • Bekijk de functie eisen.
  • Kun jij dit werk aan en beschik je over de juiste vaardigheden?
  • Is het in de regio?
  • Wat is de vergoeding/het salaris?
  • Hoeveel uur per week?

Wees goed voorbereid als je vacatures gaat bekijken. Soms zie je ineens erg veel vacatures, dan is het fijn als je op de belangrijkste onderdelen kunt zoeken en de vacatures kunt scannen. Op welke vacatures is het zinvol om te reageren? Nu is het niet altijd in te schatten, dus niet geschoten is altijd mis. Reageer als jij mogelijkheden ziet. Reageer gerust op meer dan één vacature, dit vergroot je kans op studentenwerk.

Studentenwerk gevonden

Als je studentenwerk hebt gevonden, is het belangrijk dat je het werk leuk vindt en dat je er wat mee kunt verdienen. Je salaris hangt af van een aantal factoren, zoals je leeftijd, ervaring, de sector maar ook je opleidingsniveau. Als iemand al meer ervaring heeft zal diegene ook meer verdienen. Als je nu studentenwerk aanneemt heb jij straks ook ervaring. Dus solliciteer op studentenwerk en elke werkervaring zal straks prima op je CV staan en meehelpen om leuk studentenwerk te vinden. Leren en werken heeft zo zijn voordelen: je studie loopt door, je verdient wat geld dus je kunt meedoen aan het uitgaansleven of je kunt een deel van je studie ermee betalen, je doet werkervaring op, ook van elk sollicitatiegesprek leer je veel (ook al word je niet aangenomen), je wereld wordt groter dan de collegebanken.   






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5116x
Toegevoegd: 30-08-2015 11:40
Gewijzigd: 23-09-2015 15:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!