vrouw aan het bellen

Nieuwe baan, tips bij het zoeken

vrouw aan het bellenAls je ontslagen bent, wil je op zoek naar nieuw werk, of je bent net klaar met je studie en je bent op zoek naar werk. In dit artikel krijg je meer informatie over het zoeken van een nieuwe baan.

Eerste nieuwe baan

Je hebt je diploma behaald en zoekt naar werk. Het is geen geheim dat er veel werklozen zijn in Nederland, dus wellicht zal het vinden van een nieuwe baan niet eenvoudig zijn. Je zult je aan het einde van studie al wat voorbereid hebben op het zoeken naar een nieuwe baan.

  • Misschien heb je al wat tips gekregen. Heb je de laatste tijd bij een bedrijf stage gelopen? Wellicht liggen daar voor je kansen. Ook de docenten hebben vaak wat ideeën bij welke bedrijven jij voor je eerste nieuwe baan terecht kunt.
  • Je kunt je bij een uitzendbureau in laten schrijven. Stel vacature alerts in op je computer, zodat je meteen als er een nieuwe vacature komt, jij dit meteen kunt lezen en erop kunt reageren.
  • Zorg er tevens voor dat jouw netwerk weet dat je werk zoekt. Social media kan je daarbij prima helpen.
  • Als eerste echter moet je ervoor zorgen dat je een goede CV (Curriculum Vitae) hebt opgesteld. Richtlijnen daarvoor vind je online als je er zelf niet helemaal uit komt, of bij twijfels.
  • Je CV is jouw visitekaartje. Je CV moet ervoor zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je CV is een opstapje.
  • Maak een goede CV door eerlijk en open te zijn, overdrijf niet en lieg niet in je CV. Je CV mag best positief opvallen, want dat vergroot de kans dat men meer van je wil weten en dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Je CV dient een korte weergave te zijn van wat je in het verleden hebt gedaan, wat je kunt, je vaardigheden.
  • Komt het tot een gesprek dan kun je verder uitleg hierover geven en is de weg naar een nieuwe baan wat dichterbij gekomen.
  • Bereid je goed voor, stel gerust vragen en laat merken dat je zeer geïnteresseerd bent in het bedrijf.
  • Wees jezelf, degene die voor je zit prikt er zo doorheen als jij je anders voordoet dan je bent. Wellicht is deze eerste nieuwe baan niet je droombaan, maar je accepteert het werk graag om werkervaring op te doen, omdat je geld nodig hebt of omdat deze nieuwe baan kan dienen als opstapje naar een volgende baan, als opstapje voor je carrière.

Van oude baan naar nieuwe baan

Je hebt een heerlijke tijd gehad bij je huidige werkgever, maar jij bent niet iemand die tot aan zijn pensioen voor hetzelfde bedrijf zal blijven werken. Het wordt tijd voor nieuwe uitdaging, voor een nieuwe baan. Gooi echter geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt! Zet voor jezelf op een rijtje waarom je weg wilt en wat je zoekt in een nieuwe baan.

Houd rekening met enkele factoren die straks kunnen opspelen als je er niet aan hebt gedacht en "blind" voor een nieuwe baan gaat. Heb je nu een vast contract? Bij een nieuwe werkgever zul je dat niet meteen krijgen. Wil je dat risico nemen? Als je alleen bent kun je meer risico nemen dan wanneer je een gezin en een hypotheek hebt. Kun je nu op de fiets naar je werk en ligt je nieuwe baan 90 km verderop, dan zul je steeds een auto nodig hebben of je moet het geluk hebben dat het openbaar vervoer in jouw dorp of stad goed is geregeld.

Hoeveel uren staan er in de vacature en het salaris? Ga je erop vooruit of achteruit? Sluit deze nieuwe baan beter aan bij jouw opleiding? Allemaal factoren om te overwegen. Natuurlijk is salaris niet het belangrijkste, maar kun je met minder geld rondkomen? Je zult veel vacatures vinden als je online op zoek gaat. Houd het lijstje met belangrijke punten erbij. Ga niet over één nacht ijs, maar reageer wel meteen op de vacature als jij denkt dat de nieuwe baan geschikt voor je is.

Werkloos, op zoek naar een nieuwe baan

Je zit al een poosje thuis en begint de hoop op een nieuwe baan een beetje op te geven. Niet doen! Die nieuwe baan komt als jij erin blijft geloven en je in blijft zetten

  • Het UWV zal je begeleiden en je verder helpen met solliciteren.
  • Blijf hierin zeer actief, ga er op uit! Laat je zien en laat je netwerk weten dat je een nieuwe baan zoekt, schaam je niet.
  • Blijf je binnen zitten, dan komt men je niet halen. Je zult zelf de nieuwe baan moeten zoeken en vinden.
  • Nu zijn er op het moment veel werkzoekenden, dat maakt het niet gemakkelijk. Heb je weleens overwogen een beroepentest te doen.
  • Wellicht kun je op ander gebied, dan waarin je werkzaam was, gemakkelijker aan een nieuwe baan komen.
  • Ook het aanvaarden van een baan in het vrijwilligerswerk kan ertoe bijdragen dat je straks een betaalde nieuwe baan vindt.
  • Krijg je van het UWV een uitkering dan moet je elke stap die je doet bij haar melden, ook als je maar voor een paar uur vrijwilligerswerk gaat doen. In dat geval kom je weer meer onder de mensen, je wordt gezien, je spreekt mensen en komt in contact met bedrijven en mensen. Daar zou te zijner tijd best een leuke nieuwe baan uit kunnen rollen
  •  Misschien kun je voor het vrijwilligerswerk een cursus volgen waar je later bij je nieuwe baan profijt van hebt.
  • Vaak krijg je vanuit het UWV de kans om een opleiding te volgen als dat de kans op de arbeidsmarkt vergroot.

Ontslagen, waar vind ik een nieuwe baan?

Je werkgever heeft geen werk meer voor je. Wat nu? Je moet nog een behoorlijk aantal jaren werken voordat jij je pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ga in elk geval niet bij de pakken neer zitten, daar kom je zeker niet verder mee. Zie het positief. Je gaat weg bij een bedrijf waar je jarenlang fijn hebt gewerkt. Dat is nu voorbij. Je krijgt je ontslag en dat zal een vreselijke teleurstelling zijn, maar tevens een nieuwe kans opleveren.

De kans op ander werk, wat ook erg leuk kan zijn, ook al wil je dat in eerste instantie helemaal niet geloven. Ga ervoor! Laat iedereen weten dat je werkzoekende bent, schrijf je in bij het UWV (gebeurt bij ontslag sowieso), schrijf je in bij één of meer uitzendbureaus, maak vacature alerts aan, fiets eens rond en kijk welke bedrijven er in jouw stad of dorp liggen. Komt er daarvan misschien een in aanmerking. Verricht sollicitaties, ook open sollicitaties en krijg je geen reactie, vraag ernaar. Vraag gerust waarom jij geen kandidaat bent. Daar leer je van voor je volgende sollicitatie op een nieuwe baan.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3966x
Toegevoegd: 13-09-2016 18:14
Gewijzigd: 05-10-2016 00:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!