Verschillende soorten coaching

Verschillende soorten coaching

Verschillende soorten coachingIedereen heeft wel eens een moment in zijn of haar leven dat het wat minder gaat. Vaak komen mensen er zelf uit. Maar op sommige momenten is het fijn om met iemand te praten die buiten de situatie staat. In deze gevallen kan een coach een geschikt persoon zijn om mee te praten.

Niet alleen kan gebruik gemaakt worden van een coach op het moment dat het minder gaat met een persoon. Ook kan een coach helpen mensen inzicht te geven in welke beslissingen het beste voor iemand zijn. Door vragen te stellen en een spiegel voor te houden kan een coach zijn cliënten inzicht verschaffen in de situatie. Een coach kan op meerdere vlakken worden ingezet.

Personal en Life coaching

Deze vorm van coaching wordt, zoals de naam al zegt gebruikt om mensen in hun persoonlijke leven vooruit te helpen. De focus ligt op het verhogen van de kwaliteit en zingeving van het leven van mensen. Een personal en life coach wordt ingezet op de volgende momenten:

 • Mensen die niet weten welke kan zij met hun leven op willen.
 • Mensen die gewoontes in hun leven willen veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoppen met roken of afvallen.
 • Mensen die problemen hebben in hun relatie. Dit is niet te verwarren met relatietherapie.
 • Vergroten van zelfvertrouwen. Een personal coach kan mensen die weinig zelfvertrouwen hebben helpen dit te vergroten.

De afgelopen jaren is de populariteit van life coaches toegenomen. Dit heeft te maken dat steeds meer mensen zich afvragen wat de zin van het leven is. De vraag “Is dit nu alles?” wordt vaak gesteld en daardoor ervaren mensen innerlijke onrust. Een personal coach helpt mensen in te zien waar zij gelukkig van worden en weer innerlijke rust terug te vinden. Afhankelijk van de reden waarom mensen gebruik maken van een personal en life coach kan de duur van het coaching traject worden afgestemd.

Meta coaching

Meta coaching of mental coaching gaat er vanuit dat je de juiste mindset moet hebben voor het bereiken van je doelen. Deze vorm van coaching kan voor mensen zowel in hun zakelijke als in hun privé leven toegepast worden. Door het toepassen van mental coaching zorg je ervoor dat je gedachtenpatronen en overtuigen zo aangepast worden dat je je hoogste doelen kan bereiken. Een aantal voorbeelden van verbeteringen die plaats kunnen vinden door mental coaching zijn:

 • Om leren gaan met prestatiedruk
 • Positief leren denken
 • Focus leren behouden
 • Doelen willen bereiken

 

HSP coaching

HSP coaching is een vorm van coaching die geschikt is voor mensen die hooggevoelig of hoogsensitief zijn. Iemand is hooggevoelig wanneer hij bovengemiddeld gevoelig is voor prikkels en signalen van buitenaf. Dus een hoogsensitief persoon voelt sneller wanneer ergens spanning heerst. Dit kan een nadelig effect hebben op iemand zijn prestaties. Aan de anderen kant kan iemand die hooggevoelig is het aanvoelen wanneer het met een vriend niet zo goed gaat. HSP coaching gaat uit van de positieve kanten van hooggevoeligheid en brengt mensen daarmee in hun kracht. Tegelijkertijd leert iemand die hooggevoelig is, om te kunnen gaan met spanningen in de omgeving.Business coaching

Het coachen van eigenaren van een onderneming of leidinggevenden in (grote) bedrijven wordt ook wel business coaching genoemd. Business coaching kan zich op verschillende onderdelen richten.

 • Loopbaancoaching. Met een loopbaancoach heb je iemand die jou op professionele wijze ondersteund op je ontwikkeling in je loopbaan. Vaak krijgen werknemers bij een bedrijf iemand aangewezen die hen begeleidt in hun loopbaan. Het verschil tussen een loopbaancoach binnen het bedrijf en een externe loopbaancoach is dat een loopbaancoach binnen het bedrijf vaak gericht is op het vergroten van expertise binnen het vakgebied. Terwijl een externe loopbaancoach gericht is op de motivatie, interesses en loopbaanmogelijkheden van de coachee.
 • Executive coaching: Deze vorm van coaching komt veelal voor bij managers in (grote) bedrijven. Bij executive coaching staat de ontwikkeling van leiderschap centraal. Een executive coach helpt je om het beste uit jezelf, je personeel en de organisatie te halen.
 • Prestatie coaching: Bij prestatie coaching zijn de coaching sessies voornamelijk gericht op het ontwikkelen van competenties van de coachee.
 • Werk-privé balans coaching: Vaak hebben mensen moeite om de juiste balans tussen werk en privé te vinden. Een coach kan helpen om werk en privé goed van elkaar te kunnen scheiden en de balans terug te brengen.

Burn-out coaching

De afgelopen jaren zijn het aantal mensen met een burn-out sterk gegroeid. Oorzaken van een burn-out zijn hoge prestatiedruk in organisaties, druk van de maatschappij en de overmatige prikkels. Mensen die en burn-out hebben zijn vaak uitgeput, energieloos en prikkelbaar. Ook kunnen ze bepaalde symptomen van depressiviteit vertonen. Een Burn-Out coach helpt om tot inzicht te komen wat het fundament van de Burn-out is. Het vergroten van het omgaan met tegenslagen of de weerbaarheid van de coachee vergroten zijn mogelijke behandeling om te zorgen dat de coachee zijn of haar burn-out de baas wordt.

Team-coaching

Een team bestaat uit allemaal losse individuen. Wanneer deze individuen niet op elkaar ingespeeld zijn kunnen er spanningen binnen het team ontstaan. Ook is het vormen van eilanden binnen het team een gevaar dat op de loer ligt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er niet het maximale uit het team gehaald wordt. Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslagen liggen aan het niet maximaal presteren van een team. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Slechte onderlinge communicatie
 • Gevoel van onveiligheid
 • Botsende karakters
 • Slecht nakomen van afspraken
 • Er hebben conflicten plaats gevonden tussen enkele teamleden

In al deze situaties kan een teamcoach uitkomst bieden. Deze kan zowel met de individuele leden van het team in gesprek gaan als met het hele team. Ook kan het in gesprek gaan met kleinere groepen binnen het team ten grondslag liggen aan verbetering binnen het team. Door de teamleden naar elkaar te laten luisteren en met elkaar in gesprek te laten gaan kunnen deze conflicten opgelost worden en kan de teamcoach de negatieve gevolgen van de conflicten benoemen.
Problemen of conflicten binnen een team hoeven niet per sé een reden te zijn om een teamcoach in te zetten. Een teamcoach kan ook ingezet worden wanneer er door een team een uitzonderlijke prestatie neergezet dient te worden. Denk hierbij aan een nationaal team op een sport evenement.

Soorten coaching

We hebben verschillende vormen van coaching benoemd. Veel coaches zijn gespecialiseerd in een of enkele deelgebieden. Er zijn ook coaches te vinden die een breed spectrum van coachingstrajecten aanbieden. Daarbij is het eerder regel dan uitzondering dat in specifieke coachingstrajecten ook verwant vorming van coaching worden toegepast. Uiteindelijk staat er maar 1 doel voorop en dat is dat de coachee maximaal geholpen is bij het aangeboden coachingstraject.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: ronald13101991
Aantal keer gelezen: 1751x
Toegevoegd: 20-05-2019 11:59
Gewijzigd: 22-05-2019 17:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!