Cleopatra

Wie was Cleopatra?

CleopatraCleopatra is geboren in januari 69 voor Christus. Ze overleed op 12 augustus 30 voor Christus. Ze was de vorstin van het Egyptische Rijk. Voor vele was zij één van de belangrijkste vrouwen uit dit tijdperk. Ze werd ook beschouwd als één van de mooiste vrouwen uit die tijd. In dit artikel lees je alles over wie Cleopatra was en wat voor een persoon ze was in haar tijd.

De jeugd van Cleopatra

Cleopatra wordt geboren in Ra-Cadet ze is de dochter van farao Ptolemius de twaalfde. Ze groeit haar jeugd op in het koninklijke vrouwenverblijf. Tijdens haar jeugd krijgt ze een standaard opleiding. Ze leert bijvoorbeeld zingen, de lier bespelen en tekenen. Ze leert ook lichamelijke opvoeding en paardrijden. Ze staat erom bekend dat ze heel goed kan paardrijden. In 51 voor Christus gaat haar vader de farao dood. In het testament staat dat zowel haar broertje als Cleopatra de nieuwe opvolger moet worden van Egypte. Cleopatra wordt automatisch koningin en is pas 18 jaar oud. Zoals gebruikelijk was in die tijd trouwt ze met haar broertje zodat ze samen koning en koningin zijn. Haar broertje is op dat moment slechts 10 jaar oud. Cleopatra regeert niet alleen, maar krijgt hulp van decreten. Ze krijgt bijvoorbeeld bevelen en aanwijzingen hoe ze het rijk moet regeren. Hierbij wordt ze ook ondersteund door hovelingen, vrienden en familieleden. Egypte was in die tijd één van de weinige landen die niet tot het Romeinse Rijk behoorde. De Egyptenaren hadden een deal gesloten met de Romeinen. In ruil voor een deel van de graanoogst zouden de Romeinen het land niet binnenvallen. De Egyptenaren keken wel toe hoe de Romeinen hun land leiden.

Cleopatra op de vlucht

In het jaar 50 en 49 voor Christus breekt de hongersnood uit in Egypte. De boeren zijn woest dat ze zo’n groot deel van hun oogst aan de Romeinen moeten afstaan. Vooral omdat ze hierdoor zelf geen eten meer hebben. De boeren komen in opstand en de situatie wordt voor de koningin gevaarlijk. Ze besluit om te gaan vluchten uit haar eigen land richting Syrië. In Syrië besluit ze zelf een nieuw leger op te bouwen. Terwijl ze met een nieuw leger terugkeert wordt ze tegengehouden door het leger van haar broertje Ptolemeius. Ptolemeius is het niet eens met Cleopatra om de arme boeren aan te vallen. Beide legers willen met elkaar in gevecht gaan, maar Ptolemeius besluit toch om niet aan te vallen. Z’n leger was namelijk net verslagen door het leger van Julius Caesar. Caesar besluit tijdens dit voorval Egypte aan te vallen en verovert het land ondanks de afspraken. Cleopatra heeft er een hekel aan dat haar macht over het land hierdoor kleiner wordt.

Cleopatra verleid Julus Caesar

Cleopatra zou één van de mooiste koninginnen van Egypte geweest zijn. Ze gebruikt haar schoonheid regelmatig om bepaalde wensen voor elkaar te krijgen. Eén van de wensen was om haar macht terug te winnen in Egypte. Ze besluit Julius Caesar te verleiden en met succes. De dictator valt als een blok voor de Egyptische koningin. Caesar heeft haar dan ook haar land terug zodra ze erom vraagt.

De bevolking komt in opstand

De bevolking is het absoluut niet eens met de keuzes die Cleopatra maakt. Als eerste geeft ze hun graan weg en ten tweede hult ze ook nog eens met de vijand. De bevolking besluit 48 jaar voor Christus officieel in opstand te komen. Gebouwen worden aangevallen en door de bevolking in brand gestoken. De graanschuur wordt ook volledig in brand gestoken zodat dit niet meer naar de Romeinen kan. Caesar zet zijn soldaten in om de bevolking tegen te gaan. Verschillende Romeinse soldaten komen tijdens de opstand om het leven. Toch weet Caesar stand te houden en het land terug te veroveren voor zijn Cleopatra.


Cleopatra’s relatie met Caesar

Ondanks dat Cleopatra Caesar verleiden voor nieuwe macht over haar land trouwen ze wel op 27 maart 47 jaar voor Christus. Tijdens haar reis door het land over de Nijl blijkt ze zwanger te zijn van haar eerste kindje. Het kindje wordt op 23 juni 47 jaar voor Christus geboren. Het is een jongetje en hij krijgt de naam Caesarion. In 46 voor Christus werd Caesar terug geroepen naar Rome. Hij werd hier officieel benoemd tot dictator tot het einde van zijn leven. Cleopatra reisde samen met zijn zoon Caesarion mee naar Rome. Cleopatra was bij Caesar aanwezig toen hij vermoord werd. Ze besloot na zijn dood terug te keren naar Egypte waar tegelijkertijd Ptolemaeus overleed. Cleopatra besloot hierop haar zoon uit te roepen tot haar medeheerser en opvolger.

Cleopatra ontmoet Marcus Antonius

De nieuwe dictator van Rome wordt al snel Marcus Antonius. Hij is benieuwd hoe loyaal Egypte is aan het Romeinse Rijk en hij nodigt haar uit in Rome. Cleopatra arriveert met een groot gevolg in Rome. Haar charme zorgt ervoor dat Marcus Antonius direct verliefd wordt. Hij besluit om de winter bij haar door te brengen in Egypte. Tijdens de winter raakt ze zwanger van Marcus Antonius. Ze blijkt zwanger te zijn van een tweeling Cleopatra Selene en Alexander Helios. De relatie bloeit uiteindelijk dood doordat Marcus Antonius te druk is. Vier jaar later keert hij pas weer terug naar Cleopatra. Hij wil haar hart opnieuw veroveren door aan te kondigen dat hij bij haar komt wonen in Alexandrië. Hij was op dat moment al getrouwd, maar volgens geschifte zou hij een Egyptisch huwelijk aangegaan zijn met Cleopatra. Helemaal zeker is dit echter niet. Samen met Cleopatra krijgt hij nog een kind Ptolemaeus Philadelphus. Nadat Marcus Antonius Armenia verovert wordt Cleopatra en Caesarion gekroond tot medeheersers van zowel Egypte als Cyprus. Alexander wordt gekroond tot koning van Armenië, Medië en Parthië. Cleopatra Selene wordt gekroond tot heerser van Libië. Cleopatra kreeg de titel Koningin der Koningen.

De dood van Marcus Antonius en Cleopatra

Cleopatra overtuigde het senaat om een oorlog te beginnen tegen de Romeinen die Egypte hadden verovert. Ze kwam met haar eigen vloot net als Marcus Antonius. Alleen de vloot van Marcus Antonius was zeer slecht uitgerust. Ze besloten allebei het hazenpad te kiezen toen ze zagen dat ze gingen verliezen. Ze besloten beide om zelfmoord te plegen. De manier waarop is nog steeds een raadsel. Volgens de Egyptische bronnen zou Marcus Antonius zichzelf op z’n zwaard geworpen hebben. Cleopatra zou zichzelf vergiftigd hebben met de hulp van meerdere slangen. Volgens de legende zou ze de Aspisadder gebruikt hebben om zichzelf te doden. Dit soort komt echter niet voor in Egypte. Dit is de reden dat er vooral gedacht wordt aan de Egyptische cobra die ook gebruikt werd om criminelen te executeren. Na hun dood werd de zoon die ze samen had met Caesar geliquideerd. De drie kinderen die ze samen had met Marcus Antonius werden gespaad en opgevoed door de wettelijke vrouw van Antonius. Haar einde heeft gezorgd voor inspiratie door verschillende schrijvers. Er zijn ook diverse verfilmingen gemaakt van het verhaal van Cleopatra. Haar graf is echter nooit gevonden. Mogelijk is ze net als Caesar gecremeerd.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 10041x
Toegevoegd: 01-03-2017 20:12
Gewijzigd: 11-07-2017 11:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!