Julius Caesar

Wie was Julius Caesar?

Julius CaesarJulius Caesar was een schrijver, generaal en politicus. Hij is vooral bekend als politicus. In de Romeinse tijd was hij de belangrijkste man ter wereld. Vandaag de dag wordt hij nog steeds gezien als één van de grootste mannen ter wereld. Julius Caesar werd geboren op 13 juli 100 voor Christus. Hij overleed op 15 maart 44 voor Christus. Julius Caesar staat vooral bekend om zijn veroveringen binnen het Romeinse Rijk.

Afkomst van Julius Caesar

Julius Caesar was de zoon van Gaius Julius Caesar. Zijn vader schopte het niet zo ver als zijn zoon binnen het Romeinse Rijk. Hij was een Praetor. Een Praetor was in die tijd een soort rechter. De meeste familieleden van Julius Caesar hadden een hogere funcite dan zijn vader. Zijn oom was bijvoorbeeld een Consul in Rome. Een Consul werd door het volk gekozen en moest de senatoren controleren op hun werk. Julius Caesar nam vooral een voorbeeld aan zijn oom Gaius Marius. Hij was in die tijd één van de vooraanstaande mannen en een echt leider figuur.

De jonge Julius Caesar

Julius Caesar werd geboren in Subara dit was één van de dichtstbevolkte wijken van Rome. Het was geen wijk waar mensen met een hoge klasse woonde. Zijn vader was bijna altijd bezig om een hogere functie te krijgen binnen de politiek. Er was hierdoor weinig tijd voor de jonge Caesar. Zijn moeder deed de opvoeding bijna alleen. Vanwege zijn innige band met zijn moeder heeft Caesar altijd een respectvolle houding gehad tegenover vrouwen. Rond zijn tiende kreeg Caesar les van Macus Antonius Gnipho. Hij leerde hem o.a. Grieks en Latijns lezen en schrijven. Hij leerde ook zwemmen, paardrijden en zwaardvechten. Op jonge leeftijd was Caesar al goed in het overtuigen van mensen. Hij bezocht regelmatig opvoeringen waarbij andere redevoeringen afstaken om ervan te leren. Op 15 maart 85 voor Christus ontving de jonge Caesar van zijn vader de toga virilis. Dit was in de Romeinse tijd een teken van volwassenheid. Vanaf dit moment mag een jonge Romein zijn carrière beginnen. Op 16-jarige leeftijd raakt Julius Caesar meteen zijn vader kwijt toen hij zich s’ochtends aankleden. Hierdoor kreeg hij meteen het gezag over de familie ondanks dat hij pas 16 jaar was. Ondanks dat Caesar officieel de leiding kreeg over de familie had zijn moeder nog altijd een grote invloed op hem.

Het begin van zijn carrière

Vanwege zijn overtuigende manier van spreken waren er een hoop mensen ervan overtuigd dat hij de nieuwe Flamen Dialis zou worden. Dit was in die tijd een belangrijk man namelijk de priester van Jupiter. Dit liep anders want hij trouwde met de dochter van Cinna. Cinna was een politiek leider. Met deze keuze liet Caesar al zien dat hij interesse had in een politieke carrière. Cinna was leider van de populares. De populares is een partij die meer macht over het volk wil hebben. De andere partij was de optimates. Deze wilde juist weer meer macht over het senaat. Tussen beide partijen was het regelmatig oorlog met veel geweld. De dictator Sulla was van de optimates en was fel tegen het huwelijk. Hij vond dat Caesar moest scheiden en toen hij dit niet deed kreeg hij de boze menigte achter zich aan. Caesar besloot de stad uit te vluchten. Op zijn 19e besloot hij het leger in te gaan.


Caesars tijd in het leger

Als soldaat werd Caesar naar de provincie Asia gestuurd. Dit is nu Turkije. Hij hoorde hierbij bij het personeel van de baas van de provincie. De stad Mytilini werd later belegerd. Bij deze belegering redde hij het leven van een mede-soldaat. Hij kreeg hiervoor de officiële corona civica uitgereikt oftewel de burgerkroon. Het was in die tijd één van de belangrijkste onderscheidingen voor soldaten in het Romeinse Rijk. Aan deze onderscheiding hing ook de mogelijkheid om in het Senaat te werken. Sulla de man waarvoor Caesar gevlucht was overleed ondertussen, maar zijn aanhangers hadden nog steeds de macht.

Het begin van zijn politieke carrière

Nadat Caesar 12 jaar in het leger gezeten had besloot hij aan zijn politieke carrière te beginnen. Hij was nu oud genoeg. Doordat hij zich in de strijd regelmatig bewezen had was hij ontzettend populair onder de populares. Hij kreeg daarom een aantal belangrijke functies in de komende 9 jaar. Caesar was niet alleen populair binnen zijn eigen politieke partij, maar ook bij het volk. Hij wilde alleen meer zijn dan een praetor net als zijn vader, maar een consul worden.

Eerste triumviraat

De machtigste mannen waren in die tijd Crassus en Pompeius. Zij waren allebei aanhanger van de overleden Sulla. Onder aandringen van Caesar besloten ze een bondgenootschap te starten die vijf jaar mocht duren. In ruil daarvoor moest de dochter van Caesar trouwen met Pompeius. In 59 voor Christus werd Caesar officieel tot Consul gekozen. Dit mocht je echter slechts 1 jaar zijn. Daarna werd hij de baas van Gallië en Illyrië. Dit was Zuid-Frankrijk en de Balkan. Hij kreeg daarbij de macht over 20.000 soldaten. De soldaten waren hem trouw omdat ze hem kende uit zijn legertijd. Hij besloot met zijn manschappen de Gallische Oorlog te starten. Binnen 4 jaar tijd wist hij heel Gallië in te nemen waaronder een stuk van Nederland behoorde. In 55 voor Christus besloot hij Groot-Brittannië aan te vallen, maar dit was minder succesvol. Hij keert terug naar Gallië, maar hier was inmiddels een opstand begonnen die twee jaar zou duren. Caesar besloot gigantische muren te bouwen waardoor de Galliërs geen hulp meer konden krijgen van buitenaf. Na 2 jaar won Caesar de strijd en werd hij opnieuw leider over heel Gallië. Na zijn overwinning werd er 20 dagen feest gevierd. Er werd alleen geen intocht voor Caesar georganiseerd omdat hij dat zelf niet wilde. Hij wilde de Galliërs die verloren hadden niet beledigen. Ondertussen was Crassus overleden één van de mannen uit het bondschap. Er ontstonden spanningen tussen Pompeius en Caesar omdat ze beide van andere politieke partijen waren. Daarnaast was Caesar populairder onder het volk dan Pompeius. Het gevolg was een Romeinse brugeroorlog tussen beide mannen.

Burgeroorlog met Pompeius

Een reden waarom er een burgeroorlog ontstond is omdat Caesar zijn termijn als baas van Gallië moest afstaan. Caesar vertrouwde zijn legioen echter niet toe aan een volgende baas. Hij besloot met 5000 soldaten richting Rome te trekken. De enige grens tussen Gallië en het land van Pompeius was rivier Rubicon. Toen hij de rivier overstak met zijn leger was de burgeroorlog officieel. Caesar werd uitgeroepen tot de vijand. Terwijl Caesar richting Rome marcheerde sloten verschillende steden zich bij hem aan. Pompeius werd bang en vluchten naar Griekenland. In verschillende delen van Europa werden belangrijke veldslagen gewonnen. Ondertussen regeerde in Egypte koning Ptolemaus XIII. Hij wilde graag bevriend worden met Caesar. Daarom liet hij Pompeius oppakken en voor Caesar onthoofden. Caesar kwam naar Egypte toe en ontmoeten hier Cleopatra de zus van Ptolemaus. De koning en zijn zus hadden ruzie over de machtsverdeling. Volgens de koning had zijn zus teveel macht over Egypte. Al snel raakte Cleopatra en Caesar met elkaar bevriend. Ptolemaus was hier absoluut niet blij mee  en er ontstond een oorlog. Caesar won deze oorlog met versterking uit Syrië. Vanuit Egypte ging Caesar naar Turkije waar een opstandige koning aan de macht was. Deze versloeg hij in één slag. Hij sprak hier de beroemde woorden Veni, Vidi, Vici uit. Dit betekent: ik kwam, ik zag, ik overwon. In het jaar 47 werd Ptolemaeus gedood en kreeg Cleopatra de macht over het Egyptische rijk. Ze kreeg in hetzelfde jaar een relatie met Caesar. Na 4 jaar burgeroorlog kwam er in maart 45 een einde aan. Tijdens de laatste slag kwamen er verschillende legenleiders om het leven waaronder de zoon van Pompeius.

Caesar wordt dictator

Na de burgeroorlog werd Caesar uitgeroepen tot dictator voor het leven. Dit was nog nooit eerder gebeurd, maar er waren geen tegenstanders meer. Hij besloot terug te keren naar Rome. In Rome werden gigantische feesten gehouden voor Caesar. Niet alle Romeinen besloten mee te feesten. Caesar kreeg veel macht en werd beschouwt als de koning van het Romeinse Rijk. Vanwege zijn gigantische macht over het rijk en het volk werden een aantal senatoren jaloers. Ze wisten dat er maar één manier was om de macht terug te krijgen en dat is door Caesar te vermoorden. Er werden plannen gemaakt onder leiding van Brutus en Cassius. In maart 44 ging Caesar naar een vergadering in de senaat. Op de trappen richting de ingang wordt hij aangesproken door een aantal samenzweerders. Caesar wordt al snel omsingeld door 60 man. Ze beginnen allemaal op hem in te steken net zolang tot ze zeker weten dat hij dood is. De inwoners van Rome zijn woedend dat door de jaloezie van een groepje rijke mannen Caesar dood is. In zijn testament staat echter dat zijn leiderschap wordt doorgegeven aan Octavianus. Dit is zijn neef. Octavianus wordt later bekend als keizer Augustus. Tot groot ongenoegen van de samenzweerders die gehoopt hadden de leiding terug te krijgen. Dit zorgde voor nieuwe burgeroorlogen die op niets uitlopen want Octavianus grijpt de macht terug en wordt de nieuwe keizer van het Romeinse Rijk.

Verschillende veranderingen onder leiding van Caesar

In de tijd dat Caesar dictator van Rome was liet hij verschillende wijzigingen doorvoeren. Hij liet bijvoorbeeld een groot deel van het senaat vervangen voor voorstanders in plaats van de aanhangers van Pompeius. Hij gaf soldaten die voor hem gevochten hadden stukken land. Dit gaf hem nog meer populariteit en macht onder het volk. Hij wijzigde een aantal regels en liet een deel van Alexandrië herbouwen. Inwoners van het rijk buiten Italië kregen voor het eerst burgerrechten in het Romeinse Rijk. Hij liet ook munten slaan met zijn afbeelding en een gouden stoel in het senaat. Bouwen. Hij liet ook Forum van Caesar bouwen een plein met prachtige gebouwen. Zijn beroemdste wijziging is het invoeren van een kalender met twaalf maanden en 365 dagen. Elk vierde jaar werd een schrikkeldag toegevoegd. Dit is de kalender die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Voor zijn dood had hij nog meer plannen zoals het uitbreiden van het Romeinse Rijk en het bouwen van een tempel voor de god Mars.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 8502x
Toegevoegd: 01-03-2017 20:09
Gewijzigd: 10-07-2017 22:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!