Wijn bewaren

Wijn bewaren

Wijn bewarenHoe bewaar je eigenlijk wijn? Idealiter in een wijnkelder uiteraard, maar bepaald niet iedereen heeft de ruimte om een wijnkelder aan te leggen. Daarom helpen we je hier een handje en leggen we je hier uit hoe je wijn bewaart.

Vooropgesteld; wil je wijn op de juiste wijzer bewaren, dan dien je rekening te houden met een groot aantal zaken. Het is in elk geval meer dan alleen de temperatuur in de gaten houden. Er zijn veel meer zaken die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van de wijn. 

Rode wijn bewaren

Hoe en of je rode wijn kunt bewaren, verschilt nadrukkelijk per fles en per soort rode wijn waarmee je te maken hebt. De rode wijnen die je kunt bewaren, zijn vaak wat duurder. Bewaar je rode wijn, dan gaan de kleurstoffen en tannines in de wijn langzaam reageren met zuurstof. Het is iets dat je vooral gaat merken op het moment dat je de fles opent. Daarom is het bij het uitschenken ook zo belangrijk de wijn te laten ademen met zuurstof. Doordat de wijn gaat werken, gaat de wijn steeds complexer worden. Voorbeelden van rode wijnen die je prima kunt bewaren, zijn de meer zwaardere wijnen als bijvoorbeeld Bordeaux en Bourgogne wijnen. Het is dus niet zo dat alle rode wijnen heel lang bewaard kunnen worden.

Witte wijn bewaren

Het bewaren van witte wijn is lastiger dan het bewaren van rode wijnen. Dat heeft alles te maken met het feit dat witte wijnen gevoeliger zijn voor zuurstof. Er zijn echter- gelukkig- ook een aantal uitzonderingen op de regel. Heb je de betere flessen Riesling, dan kun je die prima een periode bewaren, zoals dat ook geldt voor een aantal soorten Chardonnay. Je kunt in het algemeen de mousserende wijnen net als de standaard witte wijnen het best binnen een jaar nadat je de wijn gekocht hebt openen en drinken. Neem het risico gewoon niet door ze te bewaren. Chardonnay is overigens een druivenras dat je over heel de wereld aantreft. De druif heeft een bijzonder groot aanpassingsvermogen als het gaat om klimaat en de bodem. De heel bijzondere druif wordt veel en vooral gebruikt voor de vinificatie van witte wijn. Riesling is een witte druivensoort, afkomstig uit het Rijngebied. Het geldt als een aromatische druif met een bloemrijke, bijna geparfumeerde aroma en een zeer hoge zuurgraad. Riesling wordt gebruikt om droge en halfzoete en ook om mousserende witte wijnen mee te maken.

Rosé bewaren

Rosé serveer je uiteraard altijd koel. Bij voorkeur schenk je rosé op een temperatuur van 9 graden. In de koelkast is het voor rosé eigenlijk dus al te koud, met een gemiddelde temperatuur van 5 graden. De temperatuur is uitermate belangrijk, want alleen op de juiste temperatuur smaakt de rosé het best. Ook belangrijk om steeds de juiste smaak te kunnen bieden is het uitschenken van rosé in het goede glas. Voor het bewaren van rosé gebruik je idealiter een wijnklimaatkast, bij voorkeur een kast met twee zones. Dergelijke kasten zijn perfect om rosé in te bewaren. Voor rosé geldt overigens wel dat hoe langer de fles ligt, hoe meer de kwaliteit achteruit gaat. Koop je rosé in de winkel of bij de slijter, dan is het meteen geschikt om te drinken. Voor kwaliteitswijnen ligt dat vaak anders. Die laat je nadat je die gekocht hebt vaak nog even rijpen, om nog beter op smaak te komen. Rosé hoeft nooit te rijpen nadat je het gekocht hebt. Die kun je meteen openen en consumeren.





Temperatuur

Hoe je het ook wendt of keert, de beste bewaartemperatuur voor wijn is ergens tussen de 10 en de 13 graden. Een graadje meer of minder is te verwaarlozen. Is er sprake van een te hoge of juist te lage temperatuur, dan zal de wijn zich minder goed ontwikkelen. Bovendien zal de wijn dan nooit de complexiteit krijgen die het onder de beste temperaturen wel zou behalen. Wat ook een feit is, is dat je wijn nooit beneden het vriespunt kunt bewaren en evenmin bij een temperatuur van boven de 25 graden. Nog iets; wijnen bewaar je altijd liggend. Doe je dat niet, dan kan de kurk uitdrogen en dat is niet de bedoeling.

Luchtvochtigheid

Het bewaren van wijnen luistert nauw. Ook de luchtvochtigheid is namelijk belangrijk. Is er sprake van te droge omstandigheden, dan kan de wijn via de kurk verdampen met vervolgens oxidatie als logisch gevolg. Is de omgeving weer te vochtig, dan kan er juist weer schimmel ontstaan. Is er sprake van schimmel, dan ruik je dat. Een muffe geur komt dan via de kruk naar buiten. Dat zal en kan je echt niet ontgaan. Een te vochtige omgeving kan eveneens invloed hebben op het etiket van de fles. Ook daar kan schimmel ontstaan. Het etiket kan om die reden onleesbaar worden. 

Trillingen

Wist je wel dat wijnen bijzonder gevoelig zijn voor trillingen? Een rustige plaats is extreem belangrijk voor het bewaren van wijn. Zelfs de geringste trillingen kunnen al een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van wijn. Je moet wijn altijd wel de gelegenheid bieden om tot rust te komen. Pas als sprake is van rust, is wijn in staat zich op de enige juiste wijze te ontplooien. Dit geldt ook voor de al wat oudere wijnen. Zeker de bejaarde wijnen blijken in de praktijk bijzonder gevoelig voor trillingen, hoe klein dan ook. Houd daar dus terdege rekening mee.

UV-straling

Met de juiste temperatuur, een prima luchtvochtigheid en een rustige plaats ben je er nog niet. Het is namelijk zo dat ook UV-straling een zeer negatieve invloed kan hebben op de wijn. Het heeft dan specifiek invloed op de chemische samenstelling en de smaak van de wijn. Het is namelijk bewezen dat zon en ook kunstlicht invloed kunnen hebben op polyfenolen en de anthocyanen, die een sterke invloed hebben op de kleur van een wijn. Je bewaart wijn dus beter op een donkere plaats, daar waar UV dus geen invloed op de wijn uit kan oefenen. Niet voor niets bewaar je wijn bij voorkeur in een wijnkelder.

 

En zo zie je maar, het op de juiste wijze bewaren van wijn vraagt de nodige kennis. Het is meer dan een beetje rekening houden met de temperatuur.  Het zou voor veel mensen reden kunnen zijn om een geopend flesje maar meteen leeg te maken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hypewatcher
Aantal keer gelezen: 3151x
Toegevoegd: 19-05-2021 21:20
Gewijzigd: 20-05-2021 08:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!