Pinot grigio (pee-noh gree-jhee-oh) is een witte wijn die vaak licht, knapperig en droog is met veel pittige aroma's en een aangename zuurgraad. Het staat bekend onder verschillende namen, afhankelijk van het land: pinot grigio in Italië, pinot gris in Frankrijk, grauer burgunder in Duitsland, grauburgunder in Oostenrijk en pinot sivi in Kroatië. Pinot grigio is een van de populairste wijnen in Europa. En hoewel het niet altijd de eerste keus van een connaisseur is, is hij overal geliefd bij wijndrinkers. Net als andere witte wijnen is het relatief laag in alcohol.
Je komt deze witte wijn tegen met het label pinot grigio en pinot gris. Ze zijn eigenlijk hetzelfde soort wijn gemaakt van dezelfde druiven. Er zijn kleine stijlverschillen tussen de namen op basis van hun regio. Wijnen met pinot grigio zijn typisch Italiaans of gemaakt in een Italiaanse stijl - droog, knapperig en licht van smaak met citrusaroma's. Wijnen met pinot gris zijn Frans of gemaakt in Franse stijl, en komen vaak uit de Elzas. Pinot gris in Elzas-stijl kan rijker, voller en soms zoet zijn.
Pinot grigio is een droge, lichte wijn met aroma's van limoen, peer en steenfruit zoals perzik en abrikoos. Je kunt ook geuren van amandel, bakkruiden of kamperfoelie opmerken. Smaken kunnen variëren van meloen tot groene appel, en sommige bieden zelfs een subtiele tropische of citrusvrucht. Vaak zijn er ook honing, rauwe amandel of minerale aspecten. Een gemiddelde tot hoge zuurgraad zorgt ervoor dat de verfrissende wijn niet te zoet wordt. Pinot grigio heeft vaak een zeer gladde en bijna zijdeachtige textuur die een indruk achterlaat in de mond. Pinot grigio bevat weinig tannines en neigt naar een slankere stijl in Italië. Dezelfde druif in Frankrijk (vooral de Elzas), Duitsland, Oregon en andere gebieden in de Nieuwe Wereld is echter vaak wat voller en rijker dan hun Italiaanse neven. Immens populair, de Pinot Grigio-wijnen in Italiaanse stijl zijn typisch lichter, knapperig, fris, met levendig steenfruit en bloemige aroma's en een vleugje kruiden. De Pinot Gris-wijnen uit de Elzas zijn daarentegen voller, rijker, kruidiger en stroperiger van structuur.
De Pinot grigio-stijl van Italië is een lichte, vaak magere wijn die licht van kleur is met soms pittige smaken die knapperig en zuur kunnen zijn. Pinot gris wordt beschouwd als een "vroege wijn" die kan worden gebotteld en binnen 4-12 weken na fermentatie op de markt kan worden gebracht. Veel beginnende wijndrinkers twijvelen over de vraag of de Pinot Grigio droog of zoet is? Het korte antwoord erop is: het is een droge wijn. Pinot Grigio smaakt vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege de hoge zuurgraad. Uitzonderingen op de regel: er zijn twee voorbeelden waar Pinot Grigio zoet is. Een voorbeeld is de goedkope supermarkt Pinot Grigio die is ontworpen om wijndrinkers door de week te lokken. De tweede (en aanzienlijk zeldzamer) zijn de lichtzoete Pinot Gris uit de Elzas. Alsace Pinot Gris-wijnen moeten worden gemaakt met 100% Pinot Gris-druiven
Pinot grigio wordt gemaakt van een witte wijndruif met dezelfde naam. De vruchtbare druif is een afstammeling van de pinot noir-druif en heeft een ongebruikelijke, grijsachtig-paarse tint. De wijnstok ontwikkelt zich snel en is ook vroeg rijp, waardoor hij het beste past in voornamelijk koele klimaten. Afhankelijk van de regio en stijl wordt er geoogst van begin september tot oktober. De kenmerken van pinot grigio-wijn kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar het wordt verbouwd, wanneer het wordt geoogst en hoe het wordt geproduceerd. Pinot grigio in Italiaanse stijl wordt eerder geoogst, met behoud van wat frisheid en zuurgraad, met in massa geproduceerde, goedkope wijnen die vooral vroeg worden geoogst. Sommige Amerikaanse en Australische pinot grigio's worden wat later geoogst en geproduceerd om fruitige, iets rijkere smaken te accentueren. Pinot gris uit de Elzas kan zelfs later worden geoogst, waardoor een rijke, volle, zoete wijn ontstaat.
Pinot grigio past uitstekend bij zeevruchten zoals schaaldieren, sushi en ceviche. De witte wijn smaakt ook heerlijk bij lichte pastagerechten en kazen zoals gruyère en manchego. Probeer het eens met verse salades zoals een tarwebessensalade met peren of een knapperige, romige salade zoals venkel-avocadosalade. Omdat de wijn vrij veel wijnzuren bevat, is het raadzaam om hem niet te combineren met gerechten die ook een hoog zuurgehalte hebben, zoals citrusvruchten of recepten op basis van tomaten. Serveer pinot grigio goed gekoeld in een witte wijnglas. Als je van plan bent om het de komende dagen te serveren, bewaar het dan gewoon in de koelkast.
Antipasti, vooral zeevruchten en groenten zoals zeevruchtensalade of gemarineerde vis zoals octopus.
Gebakken vis of groenten zoals fritto misto - of zelfs fish and chips.
Lichte pastasauzen inclusief zeevruchten zoals mosselen, room of verse tomaat (het is niet zo lekker met robuustere vleessauzen).
Het belangrijkste verschil tussen Sauvignon Blanc en Grigio zijn de aromaten. Zowel Sauvignon Blanc als Pinot Grigio bevatten veel zuur als ze in een droge stijl worden gemaakt. Beide kunnen een lichtere, zoetere wijn worden als een wijnmaker ervoor kiest om wat restsuiker achter te laten of de druiven iets langer aan de wijnstok te laten zitten om een late oogstwijn te creëren.
Door wijn te mengen, zou het naar verluidt beter smaken - door dit te doen, wordt het in feite sneller gedecanteerd. Elke 30 seconden in de blender zou het equivalent zijn van vijf jaar extra rijping van wijn. Een smaaktest leert dat het echt werkt.
Omdat pinot grigio een van de meest populaire witte wijnen is, vind je een verscheidenheid aan opties in supermarkten, wijnwinkels en slijterijen. Flessen zijn verkrijgbaar in verschillende prijzen, van zeer goedkope, in massa geproduceerde wijnen tot liefdevol gemaakte wijn door kleine wijnmakerijs. Je vindt tal van geweldige opties in het bereik van €5 en hoger. Als je geen goede Italiaanse pinot grigio kunt vinden, neem dan een droge sauvignon blanc. Er zijn talloze wijnhuizen die pinot grigio over de hele wereld maken. Deze wijnmakers produceren jaar na jaar betrouwbare pinot grigios van hoge kwaliteit: