alcoholist

Wanneer ben je een alcoholist?

alcoholistVrijwel niemand kiest ervoor om als alcoholist door het leven te gaan. Alcoholisme kan ernstige gevolgen hebben en leidt dan ook meestal tot de dood, tenzij er op tijd ingegrepen wordt. Vandaag de dag ziet men alcoholisme als een aandoening, een progressieve aandoening welteverstaan.

Af en toe een drankje is niet verkeerd, toch?

Natuurlijk is af en toe een drankje nemen niet verkeerd. Alles met mate. Maar hier begint het meestal mee. Iedere alcoholist is begonnen met een paar drankjes per week en de verslaving ontstaat heel geleidelijk aan. Meestal beginnen zij met af en toe een alcoholconsumptie om te kunnen ontspannen of gewoon voor de gezelligheid. Al vrij snel wordt er vaker en meer gedronken. Dan nog kan je niet perse spreken van een verslaving maar misschien wel van een probleem in wording.

Het gedrag...

Pas als je ontdekt dat je niet meer goed functioneert zonder alcohol kan je spreken van een verslaving. Maar de scheidslijn is dun. Wanneer ben je alcoholist? Gedragingen worden in steeds sterkere mate door de drank beïnvloed, en kunnen leiden tot onder meer plichtsverzuim, verwaarlozing, ruzie en geheugenstoornissen.

3 stadia alcoholisme

Ben je afhankelijk geworden van alcohol? Voel jij je pas oké wanneer je kan drinken? Ga je niet naar bijeenkomsten, feestjes of partijen toe als er geen alcohol wordt geschonken? De kans is groot dat je verslaafd bent aan alcohol. Er zijn grofweg 3 stadia van alcoholisme te onderscheiden. Het 'sociale drinken' gaat vooraf aan stadia 1. De 3 stadia bespreken we later in dit artikel met jou.

Alcohol in verkeerde handen is puur vergif

Er zijn dus 3 stadia van alcoholisme. Maar dat betekent niet dat als je in stadia 1 zit je geen gevaar loopt... Alcohol is namelijk vergif en je belast je lichaam er hoe dan ook mee. Houd je daarom aan een alcohollimiet van minimaal 1 tot maximaal 2 glazen (mannen) per dag. Het gevaar van lichamelijk beschadiging is anders aanwezig zoals leverbeschadigingen- of aandoeningen. Dronken mensen hebben in feite last van vergiftigingsverschijnselen.

Alcohol geaccepteerd

Alcohol wordt alom gezien als een genotsmiddel en is onder alle lagen van de bevolking geaccepteerd. Men vergeet wel eens dat je in principe gewoon gif tot je neemt. Het gevolg daarvan is dat je lichaam zich moet aanpassen. Bij 1 glas alcohol per dag valt dit nog wel mee maar drink je dagelijks meer alcohol, dan vergroot je lever en past je geest zich aan op de nieuwe situatie: Je denkt alcohol nodig te hebben om goed te kunnen functioneren.

Alcoholisme is een ziekte?

Een alcoholverslaving is daarom in feite gewoon een ziekte die 'tussen de oren' zit. Met name mensen die wat gevoeliger zijn lopen een grotere kans om verslaafd te worden. Sommigen beweren ook dat alcoholisme aangeboren is en genetisch bepaald is. Maar vaak is er wel een aanleiding om (meer) te gaan drinken en liggen er psychosociale problemen aan ten grondslag. Alcoholverslaving is een zeer hardnekkige verslaving. Alcohol is een harddrug en het is enorm lastig om van deze ernstige verslaving af te komen. Bij alcoholisten is hun hele denken op het drinken van alcohol ingesteld. Hij/zij ziet er maar weinig negatiefs in.

Alcohol is wel degelijk een harddrug

Bij harddrugs treedt er nagenoeg altijd een soort van gewenning op. Bij alcohol ook. Daarom behoort alcohol ook tot de harddrugs. Mensen die wennen aan alcohol die hebben steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Wil je steeds meer en meer alcohol? Dan ben je afhankelijk geworden van deze drug. Toch wordt alcohol in onze samenleving nog steeds maatschappelijk geaccepteerd en dat is eigenlijk heel opmerkelijk. We behandelen hieronder nu de 3 stadia van alcoholisme. Alle stadia worden vooraf gegaan door het zogenoemde 'sociale drinken'. Tot welke groep behoor jij?

De sociale drinker

De sociale drinker heeft nog geluk, want hij/zij is nog niet verslaafd aan alcohol maar moet wel oppassen niet afhankelijk te worden. Vaak wordt er wel teveel gedronken dus kan er schade optreden... Echter, als sociale drinker heb je er weinig moeite mee om doordeweeks niet te drinken. Maar in het weekend wordt het misschien wat lastiger, omdat je alcohol aan gezelligheid relateert. Maar in alle gevallen komt alcohol op een tweede plaats te staan en is het gebruik absoluut onder controle. Het gaat de sociale drinker zogezegd allereerst om de gezelligheid, het eten, de gesprekken en de mensen en daarbij mag er best wat gedronken worden.

Een sociale drinker kan wel degelijk uiteindelijk als verslaafde eindigen. Zo kan 1 glaasje alcohol per maaltijd uiteindelijk eindigen in 2 of 3 per maaltijd per dag: "Omdat het zo gezellig is"! De scheidslijn tussen sociaal drinkgedrag en het eerste stadium van alcoholisme is zeer dun. Drink daarom met mate en als het even kan doordeweeks gewoon niet! Je maakt het jezelf daarmee een stukje gemakkelijker.

Het eerste stadium van afhankelijkheid

Stiekeme drinkers, veel aan alcohol denken of je schuldig voelen over het drinken.... Dit zijn symptomen die mogelijk wijzen op een eerste stadium van alcoholisme. Ook als andere mensen zich zorgen over je alcoholgebruik gaan maken is dat een teken aan de wand. Heb je het gevoel dat je niet meer zoveel merkt van alcohol en ga je daarom meer drinken? Ben je regelmatig dronken? Presteer je door je alcoholgebruik minder goed op het werk of op school? Heb je alcohol nodig om je spanningen weg te drinken of om angsten te verminderen? Pas op! Of beter nog....

....Zoek meteen hulp!

Want je bent alcoholist, ook al zal je het ontkennen... Omdat je in het eerste stadium zit van alcoholisme is het makkelijker om te stoppen met drinken. Heb je dagelijks last van trillende handen? Dan zit je op het randje van stadium 2 (het middenstadium) of zit je er al in.

Het middenstadium, de ontkennende fase

Je situatie is er na stadium 1 behoorlijk op achteruit gegaan. Het is onbeheersbaar geworden. Je wilt echter nog steeds niet bekennen dat je een alcoholprobleem hebt terwijl je juist meer gaat drinken. Je begint nu zelfs al in de ochtend of overdag met drinken. Misschien om lusteloosheid, somberheid of depressie of schuldgevoel weg te drinken... Maar waarschijnlijk ook om ontwenningsverschijnselen of angsten te onderdrukken. Ook al adviseren mensen om te stoppen met je alcoholgebruik, het zal je niet zelfstandig lukken. Zoek hulp, want het kan nog echt. Doe je dat niet? Dan sterf je vroeg of laat aan je verslaving doordat er lichamelijke schade optreedt.

Stadium 3: De laatste fase....

Bij stadium 3 heeft de alcoholist genoegen genomen met het feit dat hij/zij alcoholist is. Men verliest werk, relaties gaan kapot en een huisuitzetting dreigt. In deze fase dreigt vroegtijdig overlijden door lever- en/of hersenbeschadiging. Vaak komt hulp te laat.

Vrouwen drinken sneller stiekem alleen

Opmerkelijk is het dat mannen sneller geneigd zijn om in het openbaar, bijvoorbeeld met vrienden, te drinken. Vrouwen blijken juist eerder stiekem te drinken en dan meestal thuis, alleen. Het is bij vrouwen daarom ook vaak veel lastiger om erachter te komen dat ze verslaafd zijn aan alcohol. Heb jij het vermoeden dat je man of vrouw, vriend of vriendin of misschien wel een familielid afhankelijk is van alcohol? Gebruik dan de checklist hieronder om erachter te komen of iemand teveel drinkt.

  • Vaak gebruiken alcoholisten veel parfum of kauwgom om de geur van alcohol te 'verbloemen'
  • Je ontdekt dat hij/zij soms (of vaak) alleen drinkt, ook overdag
  • 1 wijntje of biertje is bij de persoon in kwestie nooit voldoende....
  • Hij/zij verzuimt soms of vaak op het werk
  • Belooft te stoppen met het drinken van alcohol maar dit lukt niet
  • Zich vaak schaamt, zich afzondert of juist anderen stimuleert om te drinken (want zo kan hij/zij zelf ook drinken)
  • Niet op feestjes komen waar geen alcohol wordt geschonken





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 5045x
Toegevoegd: 21-06-2016 23:43
Gewijzigd: 05-07-2016 23:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!