Waarom wordt er in de zomer meer rosé gedronken?

Waarom wordt er in de zomer meer rosé gedronken?

Waarom wordt er in de zomer meer rosé gedronken?Je geniet van een heerlijk warme dag vol zonneschijn, maar je wilt iets drinken dat bij al dit goede weer past. Je zou kunnen gaan voor een biertje, of misschien zelfs een lekker koud glas rosé wijn. Rosé wijn is verfrissend en veelzijdig en daardoor ideaal voor in de zomer op een terrasje. Maar hoe zit het met het feit dat rosé steeds populairder is geworden?

Wijn is fijn

Voordat we kunnen kijken naar waarom rosé zo populair is geworden kijken we eerst naar de soorten wijn die er zijn en de verschillen tussen deze wijnen. Onder de wijnsoorten maken we onderscheid tussen witte wijn en rode wijn. Hierbij valt rosé onder de rode wijnen. Maar wat is nou het verschil tussen witte wijn en rode wijn? 

Het verschil tussen rode en witte wijn

Het voornaamste verschil tussen rode en witte wijn is de kleur. Rode wijn heeft natuurlijk een rode kleur, terwijl witte wijn een meer doorzichtige drankje is. De kleur van de wijn krijgt zij van de druiven die gebruikt worden tijdens het proces waarbij wijn gemaakt wordt. Voor rode wijn wordt er dus uitsluitend gebruik gemaakt van rode drijven. Voor witte wijn is dit niet het geval, hiervoor kan zowel gebruik gemaakt worden van witte als rode druiven. Het verschil ligt hem aan dat rode wijn, naast rode druiven ook nog eens gegist wordt met de schil. Dit gebeurt niet voor witte wijn, daarbij wordt de schil altijd verwijderd! Het verwijderen of laten zitten van de schil van de druif heeft dus grote implicaties voor het soort wijn dat je maakt. In de schil van de druif zitten kleurstoffen die door het gistingsproces in de wijn trekken.

Witte wijn

Er wordt onder de witte wijnen onderscheidt gemaakt tussen droge en zoete wijn. Er wordt dus gekeken naar het suiker gehalte in de wijn om te beslissen of dit een droge of zoete witte wijn is. Om specifieker te zijn moet wordt er gesproken van een droge witte wijn als 1% of minder van de wijn uit suiker bestaat. Bij een droge witte wijn worden dus bijna alle suikers in de wijn omgezet naar alcohol. Bij zoete witte wijn is dit niet het geval, hier blijven restsuikers in de wijn zitten die de zoete smaak aan de witte wijn geven. Witte wijnen worden veelal gecombineerd met het eten van wit vlees. Je zal dus raar aangekeken worden als je een rode wijn bij je kabeljauw besteld in een restaurant! 

Rode wijn

Bij rode wijn blijft dus de schil om de druif zitten wanneer de wijn gegist wordt. Onder de rode wijnen wordt geen verschil gemaakt op basis van smaak, zoals bij de witte wijnen. Wel wordt er naar de leeftijd van rode wijnen gekeken. Dit is te zien aan de kleur van de wijn. Wanneer de kleur van de rode wijn neigt naar paars is dit een jonge rode wijn. Wanneer de kleur juist meer roodbruin is zal de wijn veel ouder zijn. Verder zijn er verschillende smaken als het gaat om rode wijn. Rode wijnen gaan goed gepaard met rood vlees en desserts zoals chocolade. Dit komt doordat de volle smaak van rode wijn altijd goed complimenteert! Waar in het plaatje valt dan Rosé? Door de kleur van rosé is te zien dat de schil van de druiven in het gisting process gebleven zijn. Dit zorgt er ook voor dat rosé gekarakteriseerd wordt als rode wijn. De schil van de druiven blijven echter niet lang in het gisting process aanwezig. Meestal worden deze er binnen 24 uur uitgehaald. Zo heeft het niet de volle smaak van rode wijn maar juist een verfrissende en veelzijdige smaak met een zachte roze kleur.

Waarom Rosé?

Natuurlijk is er dan nog de grote vraag: 'Waarom wordt er in de zomer meer Rosé gedronken?' Waarom rosé de wijn is voor de zomer boven andere wijnen heeft veel redenen. Laten we wat dieper kijken naar deze redenen. 

Het is verfrissend

Rosé zoals de aix rosé is een verfrissend drankje. Het is geen geheim dat rosé geweldig is voor warm weer. Daarom staat rosé bekend als de perfecte keuze om te genieten van een warme zomerdag op een terrasje bijvoorbeeld. Rosé als de meest populaire optie bij warm weer heeft veel redenen. Maar de grootste reden voor het kiezen van rosé is dat deze zo verfrissend is, vooral bij warme dagen. Het is gemakkelijk om rosé te vinden die het hele jaar door goed smaakt. Maar wanneer je iets koels wilt met een laag alcoholpercentage is rosé de ideale oplossing voor in de zomer. Je kunt online wijn kopen of in fysieke winkels, zodat je de fles wijn goed kunt bekijken.

Het is veelzijdig

Rosé is een veelzijdige wijn. Het kan op veel verschillende manieren en situaties worden gebruikt. Rosé is de ultieme cocktail wijn. Het is licht genoeg om te combineren met sterke drank of mixers, terwijl het nog steeds genoeg smaak heeft om op zichzelf te staan. Je kunt het toevoegen aan een wodka-frisdrank of een rosé cocktail van je eigen creatie maken. Of je nu champagne of prosecco schenkt bij de brunch, rosé is de perfecte keuze voor je gasten. Dit komt doordat rosé minder alcohol bevat dan andere dranken die gewoonlijk tijdens deze maaltijd worden geserveerd. Als je iets wilt met een beetje extra pit, is rosé misschien precies wat je nodig hebt. Het heeft niet alleen een verfrissende smaak, maar ook een betaalbaar prijskaartje. Zo kan iedereen genieten van deze zomerse activiteiten zonder de bank te verslaan.

Het is betaalbaar

Rosé is een betaalbare alcoholische versnapering. Het is een stuk goedkoper dan witte wijn en het is een geweldige keuze voor een feestje, picknick, date of meidenavondje uit. Zeker als je met een budget werkt is rosé een goede oplossing voor een alcoholische drankje bij een feestje. Je hoeft je niet eens zorgen te maken dat je er te veel van drinkt, want je krijgt er de volgende dag (vaak) geen kater van.

Het oxideert niet zo snel als witte wijn

Rosé wordt, net als alle rode wijnen, gemaakt van rode druiven. Rode druiven zijn een soort bes die worden gebruikt om rode wijn te maken, zoals we al eerder hebben besproken. Als je ooit een framboos of braambes hebt gegeten, weet je dat dit soort bessen zoet en fruitig zijn met een samentrekkende smaak. Omdat rosé ook een samentrekkende smaak heeft, betekent dit dat de rosé in je glas niet zo snel oxideert als witte wijn. De reden hierachter is dat er minder suiker in de wijn zit dan bij witte wijn.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 957x
Toegevoegd: 29-09-2022 13:54
Gewijzigd: 30-09-2022 11:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!