Woonkamer inrichten

Woonkamer inrichten

Woonkamer inrichtenEen woonkamer inrichten is niet eenvoudig. Je moet letten op de stijl, de omvang van jouw woning en uiteraard jouw wensen. In dit artikel lees je verschillende tips waar je op moet letten om uiteindelijke jouw woonkamer helemaal naar wens in te richten.

Een woonkamer inrichten is niet eenvoudig. Je moet letten op de stijl, de omvang van jouw woning en uiteraard jouw wensen. In dit artikel lees je verschillende tips waar je op moet letten om uiteindelijke jouw woonkamer helemaal naar wens in te richten.

Stap 1 Meet de omvang van jouw woonkamer op

De eerste stap waar je mee bezig moet gaan bij een woonkamer inrichten is het opmeten van de woonkamer. Je wilt een idee krijgen hoe groot jouw woonkamer daadwerkelijk is. Heb je net een woning gekocht? Dan kun je ook in veel gevallen gebruik maken van de plattegrond van de woning. Bij het aanschaffen van een woning wordt altijd precies vastgesteld hoe groot de woning en de kamers zijn. Wil je het zeker weten? Meet dan voor alle zekerheid even de kamer na. Er kan namelijk soms verschil zitten, dit komt omdat er geen rekening wordt gehouden met de dikte van de muur. De grote van de woonkamer kun je eenvoudig opmeten met bijvoorbeeld een rolmaat.

Stap 2 Maak een grove indeling

Weet je de omvang van jouw woonkamer? Dan is de volgende stap om een grove indeling van jouw woonkamer te maken. Bepaal waar je bijvoorbeeld een zithoek wilt hebben en waar de tv mag komen te staan. Ook wil je van te voren weten waar de verlichting komt. En welk type verlichting je wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor verlichting boven een salontafel. Deze manier van een woonkamer verlichten is erg hip. Zodra je weet waar je de televisie en banken wilt plaatsen kun je bepalen of er nog eventuele kasten bij mogen komen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een mooie open kast. Hier kun je veel spullen opbergen en je kunt altijd direct zien waar welke spullen liggen.

Stap 3 Kies de juiste kleuren voor de muur

Het kiezen van de juiste kleuren voor de muur is vaak een lastige taak. Kies je voor witte muren, beige of gebroken wit?Er zijn veel verschillende mogelijkheden en op bijvoorbeeld Pinterest kun je veel verschillende ideeën en inspiratie opdoen. Zodra je bezig gaat met het bepalen van de kleuren is het ook belangrijk om alvast na te denken over de stijl van de woning. Je kunt als het ware hiermee twee kanten opgaan. Kies je eerst de stijl die je wilt? Of kies je eerste de kleur uit van de muren? Ga je voor witte of gebroken witte muren? Dan kun je bij het bepalen van de stijl van de woning vaak nog veel verschillende kanten opgaan. Ook is het natuurlijk mogelijk om achteraf altijd nog een of meerdere muren een andere kleur te geven. Als je gaat verven kun je eigenlijk alle kanten nog op en hoef je jouw woonkamer alleen opnieuw af te plakken en een muur opnieuw te verven. Een voordeel van witte muren is dat deze erg eenvoudig over te verven zijn. Je kunt dus altijd nog wisselen van kleur en dan hoef je in de meeste gevallen maar een keer opnieuw te verven.

Stap 4 Bepaal de precies afmetingen van de meubelstukken

Heb je de grove indeling bepaald en de muren geverfd? Dan is het tijd om de precieze afmeting van de meubelstukken te bepalen. Dit wil je precies weten omdat anders jouw woonkamer misschien niet gebalanceerd kan overkomen. Kies je een te grote bank ten opzichte van een tv-meubel? Dan kan het net lijken dat jouw bank veel groter gaat lijken dan wat deze daadwerkelijk is. Met opgevouwen kranten op de vloer kun je bijvoorbeeld gaan uitmeten hoe groot de meubelstukken mogen worden. Hiermee krijg je een mooi overal beeld van hoe de meubelstukken staan in de woonkamer. Dit helpt je ook beter om de woonkamer te visualiseren.


Stap 5 Bepaal de stijl van jouw woonkamer

De stijl van jouw woonkamer is erg belangrijk. Je kunt kiezen voor een landelijke stijl of voor bijvoorbeeld een industriële stijl. Welke stijl je ook kiest, het is erg belangrijk om deze stijl ook door te trekken in de hele woonkamer en misschien ook andere kamers. Hierdoor krijg je het gevoel dat jouw woning dezelfde stijl heeft en dit kan zorgen voor wat extra rust en overzicht.

Stap 6 Koop de meubelen

Zodra je de afmetingen weet en hebt bepaald welke stijl jouw woonkamer wordt kun je meubelen gaan kopen. In Nederland zijn er veel verschillende meubelzaken elk met een eigen aanbod en voorwaarden. Zodra je bezig gaat met shoppen is het belangrijk om voor jezelf eerst te bepalen hoeveel geld je ongeveer wilt uitgeven voor welke meubelstukken. Wil je eerlijk tegen jezelf zijn, dan kun je ook een paar scenario’s uitwerken. Vaak kom je net een paar meubelstukken tegen die je net wat mooier vindt dan andere meubelstukken. Vaak zijn deze dan ook iets duurder. Hier kun je vooraf al rekening mee houden door te bepalen hoeveel je wilt uitgeven en tot hoe ver je maximaal wilt gaan als je iets echt heel mooi vind. Verder zou je ook nog met de verkoper kunnen onderhandelen. Vaak is er wel iets mogelijk qua korting waardoor de prijs iets lager wordt.

Stap 7 Kies voor bijpassende raamdecoratie

Zodra je de meubels hebt gekocht moet je natuurlijk ook nog de juiste raamdecoratie uitkiezen. Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie. Denk aan gordijnen, jaloezieën maar ook bijvoorbeeld aan luxaflex. Bij het uitkiezen van de juiste raamdecoratie moet je rekening houden met kleur maar ook met de juiste afmetingen. Maar al te vaak gaat het mis en worden er de verkeerde afmetingen doorgegeven. Dit heeft tot gevolg dat uiteindelijk de verkeerde raamdecoratie wordt besteld en deze uiteindelijk niet goed past. Laat je daarom ook goed adviseren en meet heel goed de afmetingen van het raam op. Doe dit onderaan, in het midden en bovenin het raam. Het kan namelijk wel eens voorkomen dit hier verschil in zit. Het is in dat geval het beste om de meest smalle afmeting aan te houden.

Stap 8 Plaats de juiste accessoires

Als je de muren hebt geverfd, de meubelen hebt gekocht en de raamdecoratie hebt geplaatst. Is er eigenlijk nog een ding dat je moet doen om jouw woonkamer helemaal naar wens in te richten. Dit is namelijk de juiste accessoires kopen. Accessoires zorgen voor net een beetje extra sfeer, warmte en gezelligheid. Accessoires kun je kopen in verschillende winkels en in sommige gevallen moet je gewoon even net ergens tegenaan lopen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Tom
Aantal keer gelezen: 2205x
Toegevoegd: 06-11-2018 21:26
Gewijzigd: 14-12-2018 19:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!