Waarom LED kweeklampen kopen? De voor- en nadelen

Waarom LED kweeklampen kopen? De voor- en nadelen

Waarom LED kweeklampen kopen? De voor- en nadelenZowel professionals als hobbykwekers zijn helemaal weg van LED kweeklampen. Met deze lampen is het mogelijk om diverse planten te kweken met minimale inspanning en optimaal resultaat.

 Maar wat zijn de voor- en nadelen van LED kweeklampen? Wij vertellen je alles wat je moet weten. 

Misschien ken je de traditionele HPS of spaarlampen nog wel die eerst werden gebruikt als kweekverlichting. De laatste jaren zijn LED kweeklampen een echte trend geworden. Deze zijn niet alleen veel beter voor het milieu, maar bieden ook andere praktische voordelen. 

Wat zijn LED kweeklampen?

Verschillende soorten planten hebben belichting nodig om zo goed mogelijk te groeien. Voornamelijk het blauwe en rode deel van het lichtspectrum hebben veel invloed op de planten. Diverse onderzoeken (uitgevoerd door de TU Delft en de Universiteit van Wageningen) hebben geconstateerd dat de gewasproductie met LED kweeklampen aanzienlijk verbeterd. De kweeklampen worden vooral door professionals gebruikt, maar kunnen ook bij de doe-het-zelver van pas komen. 

Waar worden de lampen voor gebruikt?

Kweekverlichting gebruik je voor planten die weinig licht krijgen of voor extra verzorging. Bij het kweken van planten of gewassen gaan er verschillende fasen voorbij en bij elke fase kan een ander licht worden gebruikt. Bijvoorbeeld wit licht is geschikt om de plant in goede conditie te houden, maar roze of paars licht kan worden ingezet voor de rijping van groenten of gewassen op plaatsen met weinig tot geen buitenlicht. Bovendien is het mogelijk om verschillende kleuren van de lampen te combineren en zo een speciaal licht te creëren. Met LED kweeklampen boots je het voorjaar, zomer of najaar na en zorg je dat de planten goed kunnen groeien.

Belangrijkste voordelen

Twijfel je of je gebruik moet maken van kweekverlichting? Misschien denk je dat het erg duur is of veel verstand van zaken vergt, maar dit is helemaal niet zo. Wij zetten een aantal belangrijke voordelen op een rij.

Energiezuinig

Een van de belangrijkste voordelen van LED kweeklampen is de energiebesparing. Een LED lamp is namelijk tot 80% zuiniger dan HPS of spaarlampen. De aankoopprijs van LED lampen ligt een stukje hoger, maar dit heb je binnen een jaar al terugverdient. Je bespaart namelijk jaarlijks op je energierekening. 

Wordt niet heet

De LED verlichting wordt niet heet in tegenstelling tot HPS/HID lampen. Je kunt de lampen dus gerust dicht op je planten zetten zonder bang te zijn voor verbrande bladeren. LED lampen zijn bovendien een stuk veiliger dan spaarlampen. Brandgevaar is namelijk bijna volledig uitgesloten. 

Lange levensduur

Een LED lamp heeft ongeveer 50.000 tot 100.000 branduren. Dit is veel meer dan de traditionele HPS kweeklampen die slechts een aantal werken meegaan. LED kweeklampen gaan dan ook makkelijk twee tot vijf jaar mee. 

Kan wel tegen een stootje

Traditionele kweeklampen zijn erg gevoelig voor trillingen en schokken. De lamp kan stuk gaan, omdat deze zijn gemaakt van dun glas. LED lampen kunnen daarentegen wel tegen een stootje en zullen niet snel stuk gaan door een trilling. 

Efficiëntie

Een LED lamp bereikt ongeveer een efficiëntie van 90%. Dit is ontzettend veel in vergelijking met een HPS lamp die amper 35% efficiëntie levert. LED lampen laten dan ook weinig tot geen licht verloren gaan. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor jou, maar ook voor de planten. 

Verkrijgbaar in alle soorten en maten

LED werd een aantal jaren geleden ontzettend populair. Vandaag de dag gebruiken we dan ook nog bijna alleen maar LED in huis. Maar wist je dat de ontwikkelingen in LED kweekverlichting nog lang niet klaar zijn? Het aanbod is nu al erg groot, maar dit gaat alleen nog maar groeien. De kweeklampen kunnen namelijk op maat worden gemaakt. Dit maakt de lampen veelzijdig en geschikt voor verschillende soorten planten of gewassen.

Wat zijn de nadelen?

Voordat je LED lampen aanschaft, is het belangrijk om je goed te laten informeren over de nadelen. Zo zijn de lampen iets duurder in aanschaf en er moet rekening worden gehouden met koeling en ventilatie.

Hogere aankoopprijs

Het is je vast niet ontgaan, maar LED verlichting is iets duurder dan je misschien gewend bent van gloeilampen. Het is echter een investering die je binnen een jaar terugverdiend. Het is het dus zeker waard als je het ons vraagt.



Bekijk hier de nieuwste led kweeklampen van het moment. Kweken met led is duurzaam, veilig en zeer populair.

Koeling is belangrijk

LED kweeklampen zijn niet super goed bestand tegen te veel warmte. Het is daarom ook erg belangrijk dat er voldoende koeling aanwezig is. Als de lampen oververhit raken, vermindert de levensduur van de lamp en zul je dus eerder een nieuwe moeten kopen. In de meeste gevallen is er een koelsysteem aanwezig bij alle kweekverlichting.

Hoe kweekverlichting gebruiken?

Nu we alle voor- en nadelen op een rijtje hebben gezet, kun je een weloverwogen keuze maken. Kies je voor kweekverlichting of niet? Als je LED kweeklampen gaat aanschaffen, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de voeding voor de planten en het instellen van de juiste kamertemperatuur.

  • Wat ga je kweken?

De verlichting moet natuurlijk geschikt zijn voor de planten die je gaat kweken. Wil je graag tomaten kweken? Dan heb je een ander soort lamp nodig dan wanneer je bloemen wilt kweken. 

  • Plaats van de lampen

Het hangt natuurlijk af van het doel van de kweeklampen, maar hoe warmer je het wilt maken, hoe dichterbij de lamp op de plant moet worden geplaatst. Het is het meest ideaal om de verlichting op een hoogte van ongeveer 10 tot 15 centimeter te hangen. 

  • Alle kweeklampen zijn anders

Er zijn allerlei verschillende kweeklampen te koop. Het is zelfs mogelijk om eentje op maat te laten maken. De leverancier van de lamp kan je altijd informatie of tips over het product geven als je er niet helemaal uitkomt.

  • Kies de juiste grond

Zorg dat je de juiste grond gebruikt, zodat de planten optimaal kunnen groeien. Bovendien is het mogelijk om een bewateringssysteem toe te voegen voor het beste resultaat.

  • Andere lichtbronnen

Weet je niet zo goed welke lamp je moet kopen? Houd altijd rekening met het type plant, maar ook de andere aanwezige lichtbronnen en de grootte van de kamer. Is er veel licht aanwezig? Dan hoef je waarschijnlijk niet veel licht toe te voegen. 

  • Aangepaste voeding

Als je voor kweekverlichting kiest, kunnen de planten in sommige gevallen andere voeding nodig hebben. 

  • Minder ventilatie

Wist je dat er minder ventilatie nodig is als je LED kweeklampen gebruikt? Deze lampen worden namelijk een stuk minder warm dan normale gloeilampen en zullen niet snel oververhit raken. 

Waar koop je LED kweeklampen?

Ben je overtuigd? Wil je graag een kweeklamp aanschaffen? Goede keuze! Er zijn diverse webshops die professionele verlichting aanbieden. Het is belangrijk dat je veilige lampen aanschaft bij een betrouwbare winkel. Voor elke kweek is er een geschikte lamp, maar schaf niet zomaar een exemplaar aan. Probeer zoveel mogelijk informatie te winnen over de juiste lamp en vraag eventueel advies aan een professional. Met hulp kom je er vast wel uit. Daarnaast adviseren we je om eens rond te kijken op Marktplaats. Hier vind je vaak tweedehands lampen die nog in goede staat zijn. Zo geef je een product een tweede leven, maar bespaar je ook op aanschafkosten.

 Let op: veel websites verkopen geen kweeklampen voor grootschalige cannabisteelt. Als het vermoeden bestaat dat er een bestelling gebruikt gaat worden voor illegale cannabisteelt, wordt de bestelling in bijna alle gevallen niet in behandeling genomen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1464x
Toegevoegd: 10-08-2021 14:51
Gewijzigd: 20-08-2021 10:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!