Handen vol gezonde amandelen

Zijn amandelen gezond?

Handen vol gezonde amandelenNoten zijn goed voor onze gezondheid en amandelen zijn daarop zeker geen uitzondering. Sterker nog: de amandel is een van de allergezondste noten. Ze bevatten veel vitamines en mineralen en hebben een positief effect op je spijsvertering, je botten, je hart en je hersenen. Ben jij benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van amandelen? Lees dan snel verder.

Welke voedingsstoffen bevatten amandelen?

Om erachter te komen hoe gezond amandelen zijn, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat voor voedingsstoffen ze bevatten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Calcium
100 gram amandelen bevatten maar liefst 25% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. Dat is meer calcium dan we in andere noten vinden en evenveel calcium als een beker melk. Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden.

Eiwitten
Eiwitten zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij amandelen, maar toch bestaan deze noten voor net iets minder dan 20% uit eiwitten. Hierdoor bevat 25 gram aan amandelen al meer proteïne dan een ei. Eiwitten zijn onmisbaar voor ons lichaam omdat ze de bouwstenen voor onze cellen zijn.

Vitamine E
Amandelen zijn een goede bron van vitamine E. 100 gram amandelen bevat 275% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van dit krachtige antioxidant. Vitamine E is belangrijk voor ons hart, onze huid, spieren, zenuwen en rode bloedcellen.

Vitamine B1
In 100 gram amandelen vinden we 20% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B1. Deze vitamine hebben we nodig om ons hart en zenuwstelsel gezond te houden.

Vitamine B2
Ook vitamine B2 is in amandelen te vinden. 100 gram is goed voor 40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. We hebben vitamine B2 nodig om onze rode bloedcellen gezond te houden.

Vitamine B3
In 100 gram amandelen is ruim 20% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B3 te vinden. Vitamine B3 heeft ons lichaam nodig om de energie uit onze voeding vrij te maken.

IJzer
Amandelen zijn rijk aan ijzer. Door dagelijks 100 gram amandelen te eten heb je al bijna 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. IJzer is onmisbaar voor gezonde rode bloedcellen.

Magnesium
Met het eten van 100 gram amandelen heb je al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium binnen. Dit mineraal is belangrijk voor een goede stofwisselingen en bevordert de enzymprocessen in ons lichaam.

Kalium
In amandelen is ook veel kalium te vinden. 100 gram amandelen levert ruim 27% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Kalium hebben we nodig voor gezonde bloedvaten en het voorkomen van een hoge bloeddruk en aderverkalking.

Fosfor
Amandelen bevatten per 100 gram maar liefst ruim 56% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fosfor. Samen met calcium is fosfor cruciaal voor sterke botten en tanden.

Voedingsvezels
100 gram amandelen bevat net iets meer dan 10 gram voedingsvezels. Dit is een stuk meer dan in andere noten te vinden is en is genoeg voor bijna 50% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel.

Wat voor gezondheidsvoordelen hebben amandelen?

Zoals je hebt kunnen lezen, bevatten amandelen dus veel belangrijke voedingsstoffen. Wat voor effect hebben deze op onze gezondheid? Hieronder vind je enkele belangrijke voorbeelden.

Het reguleren van je cholesterol
Onderzoek heeft aangetoond dat je goede cholesterol (HDL) verhoogd wordt door regelmatig amandelen te eten. Tegelijkertijd wordt het slechte cholesterol (LDL) hierdoor verlaagd. Na twee weken dagelijks amandelen eten, zijn deze effecten al te merken. Uit studie blijkt dat dagelijks een handvol amandelen eten, zorgt voor een verlaging van 4,4% van het slechte cholesterol. Dagelijks twee handen amandelen eten zorgt zelfs voor een verlaging van 9,4%.

Het behalen en behouden van een gezond gewicht
Amandelen helpen je om een gezond gewicht te houden en zelfs om af te vallen. Amandelen zorgen door de vele voedingsvezels en de eiwitten die ze bevatten namelijk lang voor een vol gevoel. Hierdoor ben je minder snel geneigd om te gaan snoepen. Uit een studie blijkt dat dagelijks een portie amandelen nemen bij een caloriearm dieet, voor een groter gewichtsverlies zorgt.

Een gezonde bloeddruk
Amandelen dragen ook bij aan een gezonde bloeddruk. Ze bevatten namelijk veel kalium en zijn natriumarm. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van onze bloeddruk.

Preventieve werking tegen diabetes
Amandelen hebben een preventieve werking tegen diabetes. Tijdens een onderzoek waarbij de calorie-inname van 65 proefpersonen met verminderde glucosetolerantie of prediabetes 16 weken lang voor 20% uit amandelen bestond, bleek hun glucoseintolerantie te zijn afgenomen.
De noten zijn ook erg geschikt voor mensen die al diabetes hebben. Ze bevatten namelijk zeer weinig koolhydraten, waardoor ze niet voor pieken in de suikerspiegel zorgen. Tegelijkertijd helpen ze ook om de pieken in de suikerspiegel na een grote maaltijd of het eten van veel suiker te reguleren.

Preventieve werking tegen kanker
Amandelen helpen bij het voorkomen van darmkanker, doordat ze ervoor zorgen dat ons voedsel beter wordt verwerkt in onze dikke darm. Dat is te danken aan de grote hoeveelheid vezels die amandelen bevatten.

Goed voor onze hersenen
Amandelen zijn belangrijk voor opgroeiende kinderen. Amandelen bevatten twee voedingsstoffen, vitamine B2 (riboflavine) en L-carnitine, waarvan bewezen is dat ze de hersenactiviteit verhogen. Hierdoor worden er nieuwe zenuwbanen aangemaakt en vermindert het risico op de ziekte van Alzheimer.

Goed voor ongeboren kind tijdens de zwangerschap
Amandelen eten voor en tijdens de zwangerschap, komt het ongeboren kind ten goede. De noten bevatten namelijk foliumzuur (vitamine B11), wat helpt om het risico op aangeboren afwijkingen te verminderen. Daarnaast stimuleert het ook de gezonde celgroei. Uit onderzoek is gebleken de kans op een open ruggetje bij baby’s met 70% verkleind kan worden door het eten van amandelen.

Ontstekingremmende werking
Amandelen bevatten twee belangrijke vetzuren die ons lichaam nodig heeft: linoleenzuur en linolzuur. Deze vetzuren hebben een remmende werking op ontstekingen. Daarnaast zorgen ze ook voor een gezonde huid en gezond haar.

Let op
In amandelen zitten oxalaten. Deze oxalaten kunnen kristallen vormen met kalk en ijzer. Deze kristallen verlaten ons lichaam vervolgens weer via onze urine. Voor gezonde mensen levert dit geen problemen op. Mensen die last hebben van niet- of galblaasproblemen, kunnen echter beter voorzichtig zijn met het eten van amandelen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 3567x
Toegevoegd: 10-09-2015 11:53
Gewijzigd: 24-09-2015 20:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!