Zijn noten gezond?

Zijn noten gezond?

Zijn noten gezond?Als je graag noten eet, dan zal dat vast een reden hebben. Of je vindt noten lekker of je weet dat ze erg gezond zijn. Er zijn verschillende soorten noten, maar welke noten zijn nu gezond en welke noten kun je daarom verantwoord regelmatig eten en welke juist niet of met mate? In dit artikel lees je er meer over.

Gezonde noten

Noten zijn gezond dat weet (bijna) iedereen, maar je kunt niet de ene noot vergelijken met de andere noot. Het maakt veel uit wat voor noot je neemt wat betreft de hoeveelheid voedingstoffen die een noot bevat. Er zijn noten die veel omega-3 vetten bevatten, andere noten bevatten weer meer eiwitten en weer een andere soort noten bieden je veel antioxidanten. De meeste noten kun je zo uit de notendop eten, maar let wel op, want er zijn ook noten die je eerst moet verhitten voordat ze lekker smaken. Heb je noten om te eten die je eerst moet verhitten dan moet je wel weten dat er bij deze noten veel voedingsstoffen verloren gaan tijdens het verhitten.

Wat is een noot?

Een noot kun je zien als de basis van een plant of boom, alles wat je nodig hebt om een nieuwe plant te krijgen zit in de noot. Dit is dan ook de reden dat je wel kunt zeggen dat noten erg gezond zijn, in een noot zitten ontzettend veel voedingsstoffen die van een hele goede kwaliteit zijn. Als je een noot eet dan eet je nog een van de weinige producten die onbewerkt worden gegeten. Het is belangrijk dat je noten zoveel mogelijk onbewerkt uit de notendop gaat eten, je kunt natuurlijk ook wat variëren door noten te branden of te roosteren. Dit is wel heel lekker, maar als je de noten boven de 40 graden gaat verhitten dan verlies je een groot deel van de voedingsstoffen.

Walnoten

Walnoten worden het meest gegeten en zijn erg populair. Eigenlijk is de walnoot geen noot maar een steenvrucht. Van de walnoot is al vaak de voedingswaarde onderzocht. De walnoot is vooral een lekkere noot. De walnoot kun je ook zien als een serieus onderdeel van een gezond dieet, doordat je walnoten gaat eten is de kans dat je hart- en vaatziekten zult krijgen een stuk kleiner. Heb jij een grote tuin, wat houdt je tegen om een notenboom te planten? Hoe leuk is het om je eigen noten te rapen in het najaar! Zorg er in dat geval voor, dat je de noten goed laat drogen als je een grote oogst hebt en ze wilt bewaren.

Noten en amandel

Dan heb je ook nog de amandel die je in twee soorten hebt, je hebt de zoete amandel en een bittere amandel. Als je amandelen eet dan kunnen die helpen als je aandoeningen hebt aan de luchtwegen. Ben je hartpatiënt dan kun je door amandelen te eten minder aandoeningen krijgen. Heb jij vaak last van hoesten? Dan kun je, zonder risico te lopen, proberen dit te verhelpen door amandelen te eten. Heb je last van bloedarmoede? Ook in dat geval kunnen amandelen worden ingezet om deze kwaal aan te pakken. Amandelen worden ook gebruikt tegen impotentie en helpen in de strijd tegen diabetes.

Hazelnoten

Eet je graag hazelnoten dan eet je een noot die veel vitaminen (onder andere vitamine E) en mineralen bevat. Deze vitaminen zijn belangrijk bij het tegengaan van hart- en vaatziekten. Je hoeft maar 25 gram hazelnoten te eten dan heb je al de helft van de vitamine E binnen, die je nodig hebt per dag.

Noten zijn gezond

Je weet nu dat noten erg gezond zijn, dit wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar de hele dag onbeperkt noten kunt eten. Eet alles met mate, dat geldt ook voor alle soorten gezonde noten. Eet verder gevarieerd om de juiste bouwstoffen, vitaminen enz. binnen te krijgen. Snoep verstandig, eet een handjevol noten zou een prima spreuk zijn, die hierbij past.

Veilig noten eten

Noten zijn goed voor je gezondheid. Er worden verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van noten op je gezondheid. Hieruit komt naar voren dat er sterke aanwijzingen zijn dat als je noten eet dat je dan beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten. Het is echter nog niet bewezen. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft het advies om per dag ongeveer 30 gram aan peulvruchten, noten en zaden te eten. Maar in de Schijf van Vijf kom je deze niet tegen. Dit komt omdat ze je veel energie geven.

Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor noten. Daarbij reageert het afweersysteem op het eiwit dat in noten zit. Sommige mensen die allergisch zijn voor noten, kunnen atopisch eczeem krijgen. Je kunt een allergische reactie krijgen bij het eten van amandelnoten, maar ook bij walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamia noten.

Wat zijn gezonde noten?

Er zijn al wat noten genoemd die erg gezond zijn. Maar ook paranoten zijn gezond. Dit komt door een sterke vertegenwoordiging van selenium. Het is goed voor ons immuunsysteem. Als je twee paranoten per dag eet dan krijg je voldoende selenium binnen. Ook pecannoten zijn gezond. Dit heeft te maken met de onverzadigde gezonde vetten die in deze noten zitten. Er zitten naast deze gezonde vetten ook mineralen en vitamine B1 in de noten. Hierbij ondersteunt Vitamine B1 het energieniveau. Cashewnoten zijn ook gezonde noten. Deze noten bevatten namelijk gezonde vetten, maar als het wordt vergeleken met andere noten dan zijn het wel minder gezonde vetten. Cashewnoten zijn voorzien van gezonde voedingsstoffen zoals selenium, vitamine B en verschillende mineralen. Pistachenoten zijn ook gezond. Dit komt door de aanwezigheid van onverzadigde gezonde vetten, maar ook de antioxidant: vitamine E en vezels.

Gezonde noten mixen

Je kunt een gezonde notenmix eten. Deze mix bestaat uit diverse ongebrande en ongezouten noten van een hoogwaardige kwaliteit noten. Als je zin hebt in noten, wissel dan ook af. Teveel van eenzelfde product is nooit goed. Eet noten op een gezonde en verantwoorde manier door te variëren met de diverse gezonde noten, maak een notenmix. Je kunt ook experimenteren met lekkernijen waarin je noten kunt verwerken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 4260x
Toegevoegd: 11-05-2015 16:39
Gewijzigd: 21-08-2015 14:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3264 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!