Zijn walnoten gezond?

Zijn walnoten gezond?

Zijn walnoten gezond? Ben je dol op noten en wil je graag weten of walnoten ook gezond zijn? Lees er dan nu meer over en zorg dat je gaat ontdekken hoe gezond walnoten zijn. Je kunt ze op verschillende manieren eten en ze zorgen ook voor veel voordelen voor je gezondheid, dus kom maar op met die heerlijke walnoten!

Noten zijn gezond

Noten zijn allemaal erg gezond om te eten, een van de gezondste notensoorten is de walnoot. Veel mensen zien walnoten ook wel als super food. Ze helpen tegen stress, maar ook tegen een hoge bloeddruk. Daarnaast verlagen walnoten de kans op hart- en vaatziekten en ze verbeteren bij mannen de kwaliteit van sperma.

Noten zijn niet alleen lekker om te eten, maar je kunt ze ook op tafel zetten wanneer je gasten hebt. Je wilt graag iets neerzetten, zodat je allemaal wat lekkers te snacken hebt. Dit hoeft niet altijd chips of iets ongezonds te zijn. Verschillende soorten noten zijn goed, eet van alle noten niet teveel, maar zorg dat je van de voordelen gaat profiteren die walnoten en andere noten je kunnen bieden.

Walnoten en goede voedingsstoffen

Walnoten bevatten veel goede voedingsstoffen. Je vindt hierin namelijk omega 3 vetten, vezels, vitamine E, vitamine B6, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, arginine, melatonine, koper en zink. Walnoten hebben als ze worden vergeleken met andere notensoorten veel antioxidanten. Hierdoor wordt het lichaam beschermd tegen vrije radicalen. Ook zijn er veel vetten aanwezig in walnoten, dit zijn met name gezonde en onverzadigde vetten. Het cholesterolniveau in het bloed wordt hierdoor verlaagd.

Walnoten en obstipatie

Wanneer je last hebt van obstipatie, zouden de walnoten je wel eens kunnen helpen. Het is een vezelrijke noot, deze zou je aan je dieet toe kunnen voegen en dan zal de obstipatie ook verdwijnen. Het is vervelend wanneer je niet goed naar de wc kunt, maar walnoten kunnen je echt een handje helpen. Eet daarom maximaal een handje walnoten per dag. Het resultaat zul je al snel merken. Het kan zijn dat je al veel middeltjes hebt geprobeerd die iedere keer niet werken, maar walnoten zijn gezond en kunnen je zeker helpen omdat ze zo vezelrijk zijn. 

Walnoten en stress

Er zijn verschillende onderzoeken gehouden waaruit is gebleken dat een handje walnoten eten helpt tegen stress en ook tegen een hoge bloeddruk. Wanneer je last hebt van stress kun je walnoten eten en dan merk je vanzelf of het bij jou ook helpt. Veel mensen gaan vanwege stress lekkere dingen eten en vaak zijn ze zoete producten en deze bevatten veel kcal, waardoor je je later weer schuldig gaat voelen. Eet daarom walnoten, deze vullen snel. Je hebt maar een klein beetje nodig, de stress wordt aangepakt, je wordt er niet dik van, maar je krijgt er wel een verzadigd gevoel van.

Voordelen walnoten voor de gezondheid

Als je walnoten gaat eten, dan zijn deze allereerst gezond voor je hart en bloedvaten. Ze zijn rijk aan omega 3 en bevatten enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ook zijn er essentiële vetzuren aanwezig, waarbij je kunt denken aan arachidonzuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur. Maar walnoten zorgen voor veel meer voordelen:

  • Walnoten kunnen je cholesterol verlagen. Wanneer je last hebt van een verhoogd cholesterolgehalte krijg je vaak zware medicijnen om het schadelijke hoge cholesterolgehalte te verlagen. Maar als je walnoten gaat eten dan kan je cholesterolgehalte ook snel naar beneden worden gebracht.
  • Mensen met diabetes kunnen dagelijks walnoten eten. Deze noten bevatten namelijk een hoge hoeveelheid meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten. Ook is er uit onderzoek gebleken dat het eten van walnoten zelfs helpt om de kans op diabetes te verkleinen.
  • Als je op gewicht wilt blijven, dan kunnen walnoten je daarbij helpen. Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels en deze zorgen er voor dat je voor een langere periode verzadigd bent. Daardoor heb je minder kans dat je zomaar gaat snoepen. Walnoten helpen je ook om gewicht te verliezen. Je zit met het eten van walnoten sneller vol en dat zorgt er dus voor dat je niet de hele dag honger hebt en lekkere dingen gaat zoeken. Zorg dat je daarom als je af wilt vallen walnoten in huis hebt, zodat je kunt genieten van de voordelen die je hierdoor vrijwel meteen gaat ervaren. Kortom walnoten zijn prima als lekker tussendoortje en goed voor je gezondheid.  
  • Er zijn een aantal bestanddelen van walnoten die het vermogen hebben om de groei van kankercellen in het lichaam te remmen. Uit onderzoek is gebleken dat fenolverbindingen en antioxidanten, die zich in de walnoten bevinden, een regulerend effect hebben op menselijke kankercellen.
  • Als je regelmatig walnoten eet krijg je sterkere botten. Dit komt door de essentiële vetzuren die zich in de walnoten bevinden. Deze kunnen de opname en afzet van calcium verbeteren.
  • In walnoten is melatonine aanwezig, dit is een hormoon dat helpt om beter in slaap te vallen. Je kunt ze dus toevoegen aan je avondeten, zodat je beter kunt slapen. Als je niet zo goed kunt slapen dan kun je proberen om wat meer walnoten te eten, zodat je genoeg van dit stofje binnenkrijgt en wie weet gaat het slapen ook wel gemakkelijker.
  • De spermakwaliteit kan verbeterd worden als je walnoten eet. Dit kan voor mannen interessant zijn en verschillende onderzoeken bevestigen dat het echt werkt. 

Walnoten calorieën

Veel mensen durven geen walnoten te eten, omdat ze bang zijn dik te worden. Dit komt omdat walnoten een hoog caloriegehalte hebben. Je hoeft ook geen kilo’s walnoten per dag te eten om daar het maximale uit te halen. Als je een handje walnoten per dag eet, is dat voldoende. Hierdoor word je niet dik en je krijgt wel alle gezonde eigenschappen binnen, die je uit de walnoten kunt halen. Voor veel etenswaren geldt: eet een beetje en gevarieerd dan is het verantwoord. Dit geldt ook voor walnoten. Je hoeft er niet veel van te eten om de maximale voordelen er uit te halen. Regelmatig walnoten eten is wel aan te bevelen, maar let op dat het niet teveel gaat worden, want anders kun je er wel dikker van worden. Maximaal een handje vol walnoten per dag is voldoende om te profiteren van alle voordelen, die je hierboven hebt kunnen lezen.

Bouwstenen van walnoten

Walnoten bevatten drie belangrijke bouwstenen. Dit zijn de omega 3 vetzuren, de vezels en de antioxidanten. De omega 3 vetzuren zijn de essentiële vetzuren en deze moeten via de voeding in het lichaam komen. Ons lichaam kan deze zelf niet aanmaken. Ze verlagen het triglyceriden en verhogen het HDL cholesterol, dit is het goede cholesterol. Daarnaast kunnen de omega 3 vetzuren ook een hoge bloeddruk verlagen. De vezels zorgen er voor dat de stoelgang beter wordt. Het zou ook kunnen helpen bij het voorkomen van dikke darmkanker en borstkanker. De antioxidanten zijn de stoffen die vrije radicalen opsporen en uitschakelen. In walnoten is vitamine E een belangrijke antioxidant. Je kunt dus met een gerust hart walnoten eten, maar let er daarbij op dat je iedere dag maar een handje vol walnoten eet en niet meer. Hierdoor haal je het maximale voordeel uit de walnoot en zijn er geen nadelen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 6480x
Toegevoegd: 31-03-2015 13:35
Gewijzigd: 21-08-2015 13:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3264 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!