verlichting in woonkamer

Meer sfeer in huis met licht

verlichting in woonkamerWil je graag meer sfeer in huis? Dit kan snel gerealiseerd worden met licht. Als je meer licht in huis hebt, dan heb je al snel meer sfeer in huis. Probeer het daarom ook eens! Aan de hand van dit artikel kun je zelf aan de slag in je eigen woning om meer sfeer te creëren met licht.

Sfeerverlichting

Als je sfeerverlichting wil gaan toepassen is het van groot belang dat de begrenzing van de kamers enigszins zichtbaar is. Heb je donkere hoeken dan zullen deze onbehaaglijk aanvoelen en je hebt dan bijna geen woongevoel. Wat je hier tegen kunt doen is wat plafondspotjes op een schilderij of een kamerplant richten en dan decoreren met serieverlichting. Plaats of hang je een spotje dat je kunt dimmen in een hoek van de kamer dan zul je ook hierdoor een groot verschil van verlichting merken en een andere sfeer creëren. Door een spotje in een hoek van de kamer te installeren zal het een stuk gezelliger worden en warmer lijken, ook zul je merken dat de ruimte een stuk groter lijkt. Je moet om wat sfeer te creëren in huis ook weer niet al te veel kunstlicht gaan gebruiken, je kunt kunstlicht gemakkelijk combineren met natuurlijk licht.

Kaarsen

Met kaarsen kun je ook meer sfeer creëren, kaarsen geven ook nog een romantisch effect. Kaarslicht geeft licht waar veel rood in zit. Je krijgt hierdoor een sfeer van warmte en gezelligheid. Kies je voor een TL buis of een halogeenlamp dan kies je vooral voor de functie van verlichting en dat heeft niets met sfeer te maken. Heb je gekozen voor een spaarlamp om wat sfeer te maken in je huis dan moet je een spaarlamp kiezen met warme lichttinten. Natuurlijk kun je ook nog kiezen voor de oude gloeilamp om sfeer in je huis te creëren, maar die is dan wel duurder aan energiekosten.

Kleuren lampenkappen

Als je dan alsnog hebt gekozen voor koele verlichting dan kun je dit om sfeer te creëren wel maskeren met een andere kleur lampenkap. Als je een kaarsje gebruikt om wat sfeer in je huis te creëren zul je niet voldoende licht in huis hebben om bijvoorbeeld een boek te kunnen lezen. Wil je graag een boek lezen dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een lamp te nemen die op één plaats het licht kan richten. Heb je een grote woonkamer dan moet je er voor zorgen als je wat sfeer wil hebben dat je de mogelijkheid hebt om verschillende lichtcombinaties apart te kunnen bedienen. Als je licht apart kunt bedienen dan kun je het licht daar laten branden waar je ook de sfeer wil hebben, dit kan per gelegenheid verschillen. Heb je een lamp in het midden van de kamer hangen dan kan deze ook sfeerverlichting geven als hij dimbaar is.

Type licht

Wanneer je sfeerverlichting wil gaan kopen moet je van te voren wel goed nadenken over het soort licht dat je nodig hebt. Je gebruikt elke ruimte anders dus om een goede sfeer te krijgen moet je ook elke ruimte anders verlichten. Het zal een stuk gemakkelijker voor je zijn als je van te voren een verlichtingsplan maakt. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je verlichting aan wil gaan schaffen is de kleurentemperatuur. Door de kleurentemperatuur wordt bepaald of je warm licht, koud licht of neutraal licht hebt. Deze  kleuren zijn natuurlijk wel bepalend voor de sfeer in je huis. Zit je thuis lekker op de bank dan wil bijna elk mens gezellig zitten met sfeerverlichting, sfeerverlichting brengt je sfeer en ruimte. Je kunt ook wat kaarsjes voor het raam of op een tafeltje zetten om sfeer in huis te creëren.

Elf tips voor sfeer in huis met licht

Je kunt van alles met licht doen om meer sfeer in huis te creëren. Daarom elf tips die je toe kunt passen voor meer sfeer in je woning met licht:

 • Een kaarsje in een mooie houder vinden veel mensen erg sfeervol. Het is en blijft gezellig met een kaarsje, warm licht en een zachte gloed.
 • Kussens kunnen je ook helpen in je interieur. Je kunt hierbij denken aan mooie sierkussens en die kunnen je huis opvrolijken. Je kunt verschillende kleuren kussens met elkaar combineren en dat geeft een speels effect. Vervolgens kun je een lamp bij de zithoek plaatsen en dan verlicht je je bijzondere plekje in huis om nog meer van te genieten.
 • Zorg dat een lamp niet te fel is. Je kunt zelf bekijken hoe fel een lamp mag zijn (hangt ook af van wat je wil doen in dat deel van de kamer, lezen of intensief werken?).
 • Een huis is meteen gezelliger met geuren en kleuren. Daarom kun je denken aan geurstokjes en deze zijn ook te koop met verlichting.
 • Een vloerkleed in de woonkamer oogt meteen veel sfeervoller en is lekker zacht aan je voeten. Als je dan de lamp aan doet en je ziet dat vloerkleed liggen, dan geeft dat meteen veel meer sfeer.
 • Licht in de kamer kan ook betekenen de warmte en de kleuren van de vlammen van een vuurtje. De open haard aan kan ook meteen veel meer sfeer geven aan de ruimte waar je bent.
 • Muziek in de kamer, verlicht de hoek en je kunt volop genieten van je eigen momenten!
 • Een foto kun je ook verlichten, wat een speciale sfeer geeft aan die hoek of die bepaalde wand.
 • Bloemen zorgen ook meteen voor meer gezelligheid en sfeer in de kamer. Plaats ze op een plek waar je ze goed kunt zien en in de avonduren kun je de lamp aan doen en ook van de bloemen genieten!
 • Wat leuks aan de muur staat zeer gezellig en huiselijk. Je kunt het object verlichten. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. Neem de tijd om te bekijken welke lampen er zoal zijn, zodat je kunt bekijken hoe jij de wand het beste kunt verlichten, vanaf de zijkant, vanaf boven of toch vanaf onder? Sfeervol met licht, je hebt het zelf in de hand!
 • Kom je er zelf niet uit wat betreft de juiste verlichting in je huis, dan kun je altijd de hulp inroepen van stylisten (die geven interieuradvies), advies vragen in een zaak die verlichting verkoopt, of op zoek gaan op internet naar de vele mogelijkheden.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5795x
Toegevoegd: 11-01-2016 15:28
Gewijzigd: 14-07-2016 14:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!