diverse horloges

Wat voor horloge kopen?

diverse horlogesEen horloge kopen is nog niet zo eenvoudig. De horloges die tegenwoordig verkrijgbaar zijn hebben verschillende eigenschappen. En dat niet alleen: je hebt ook nog eens de keuze uit miljoenen designs. In dit artikel leggen waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een horloge, zodat jij kunt bepalen welk horloge het beste bij je past.

Quarts, solar of automatisch

In deze tijd kun je uit drie verschillende soorten uurwerk kiezen. Het gaat hierbij om de technologie waarop het uurwerk loopt. Je hebt de keuze uit quarts, solar of automatische horloges.

Quarts
Je kunt een horloge kopen met een Quarts uurwerk. Deze horloges werken op een batterijtje en een Quarts kristal. De kristal trilt op een bepaalde frequentie, waardoor het uurwerk wordt aangestuurd. Quars horloges kunnen lange tijd meegaan en het enige onderhoud is het verwisselen van de batterij. De tijd wordt door het kristal zeer precies aangeduid en de horloges zijn dan ook zeer betrouwbaar.

Solar
In een solar horloge zit een zonnecel die de energie afkomstig van licht omzet in elektrische energie. Dit horloge werkt dus op lichtenergie en is daardoor milieuvriendelijker. Als je het horloge in zonlicht of kunstmatig licht houdt, gaat hij werken. Solar horloges werken echter ook nog als er geen licht is. Het accessoire beschikt namelijk over een groot vermogen om overtollige energie op te slaan, waardoor het horloge ook zonder licht nog kan werken.

Automatisch
Wil je een horloge kopen dat werkt op beweging? Dan moet je kiezen voor een automatisch horloge. De energie die voortkomt als je in beweging bent, zorgt ervoor dat het veertje in het horloge wordt opgewonden. Met normale dagelijkse activiteit kan je horloge zeker de hele dag blijven lopen. Alleen als je het horloge ongeveer 30 tot 48 uur niet draagt, zal hij waarschijnlijk niet meer lopen. Een automatisch horloge kun je bij het sporten trouwens beter afdoen, want het uurwerk is erg gevoelig voor beweging.

Materiaal van het glas

Bij het kopen van een horloge moet je ook goed letten op het verschil in glas. Als je een horloge hebt met glas van hoge kwaliteit, zullen hier minder snel krassen op komen. Er zijn drie soorten glas voor horloges die verschillen in hardheid en kwaliteit.

Kunststof glas
Er zijn tegenwoordig steeds minder horloges verkrijgbaar met kunststof glas. Dit glas is namelijk zacht en daarom ook gevoelig voor krassen. Het voordeel van kunststof glas is dat het wel beter tegen een stootje kan. Daarnaast zijn deze horloges over het algemeen ook het voordeligst. Wil je een horloge kopen met kunststof glas? Let er dan op dat je hier voorzichtig mee omgaat om krassen te voorkomen.

Mineraal glas
Als je bang bent dat er krassen op de glasplaat komen, is mineraal glas in ieder geval een betere optie dan kunststof glas. Dit materiaal is namelijk harder en daarom ook minder krasgevoelig. Toch kunnen er nog steeds krassen ontstaan op een glasplaat van mineraal glas. Het voordeel is wel dat dit soort horloges nog wel betaalbaar zijn, omdat het niet zo moeilijk is om mineraal glas te produceren.

Saffier glas
Wil je een horloge kopen dat resistent is tegen krassen? Dan is een horloge met saffier glas de beste keuze. Zelfs bij intensief gebruiken komen er over het algemeen geen krassen op dit materiaal en de glasplaat kan ook tegen een stootje. Het nadeel is dat de prijs van dit soort horloges weer een stuk hoger ligt, omdat het productieproces van saffier glas een stuk arbeidsintensiever is.

Sluiting van het horloge

De sluiting van het horloge kan ook nog erg verschillend zijn. Over het algemeen kun je kiezen uit de onderstaande typen sluitingen.

Gespsluiting
Wil je een horloge kopen met een leren of kunststof band? Dan heeft dit horloge vaak ook een gespsluiting. Dit is eigenlijk goed te vergelijken met een broekriem. Je kunt dit soort horloges gemakkelijk verstellen steeds wanneer je ze omdoet, omdat er meerdere gaatjes in de bandjes zijn gemaakt.

Druksluiting
Horloges met een druksluiting - vaak horloges met een metalen band - kunnen een vlindersluiting, een klapsluiting of een vouwsluiting hebben. Je kunt een horloge met druksluiting heel gemakkelijk om en af doen. Bij de aankoop van het horloge kun je hem op jouw maat laten afstellen en daarna is hij altijd goed op jouw maat ingesteld.

Klittebandsluiting
Een klittebandsluiting zien we vooral terug bij horloges voor kinderen en soms ook bij sporthorloges. Het is heel eenvoudig om een horloge met klittebandsluiting om en af te doen, want je hoeft enkel een stukje stof op het plakkende deel te drukken. In de meeste gevallen zijn de bandjes van horloges met klittebandsluiting gemaakt van stof of kunststof.

Magneetsluiting
Je kunt ook een horloge kopen met een magneetsluiting. Deze horloges zijn net zo gemakkelijk om en af te doen als de horloges met klittebandsluiting. De magneetjes zijn in het model van het horloge verwerkt, waardoor je geen sluiting ziet. Het wordt wel afgeraden om te sporten met dit soort horloges, omdat ze net iets gevoeliger zijn voor beweging dan horloges met andere sluitingen.

Waterdichtheid

Het wordt afgeraden om te douchen of te zwemmen met een horloge, omdat het water het uurwerk kan binnendringen. Dit kan als gevolg hebben dat het uurwerk gaat roesten. Gelukkig zijn de meeste horloges wel enigszins waterdicht, waardoor ze wel tegen spatwater kunnen. Hieronder onderscheiden we de verschillende niveaus van waterdichtheid.

Spatwaterdicht
Bied nauwelijks tot geen bescherming tegen water. Doe voorzichtig met dit soort horloges tijdens een regenbui of bij het wassen van je handen.

3 Bar/3 ATM
Bied bescherming bij lichte regen, het wassen van je handen en transpiratievocht. Ook met dit horloge moet je oppassen met water. In een zware regenbui zou er bijvoorbeeld wel water in kunnen trekken.

5 Bar/5 ATM
Horloges met dit niveau van waterdichtheid zijn al iets beter beschermd tegen spatwater. Toch is het verstandig om nog voorzichtig te zijn. Ga in ieder geval niet douchen of zwemmen met dit horloge om.

10 Bar/10 ATM
Een horloge van 10 Bar is een stuk beter bestand tegen water. Je kunt dit horloge omdoen tijdens het zeilen, zwemmen of andere watersporten. Het enige waar je wel rekening mee moet houden zijn de temperatuursverschillen. Als je ineens op een hete dag het koele water ingaat, kan het voorkomen dat er condensvorming optreedt.

20 Bar/20 ATM
Wil je een horloge kopen waarmee je diep onder water kunt? Dan is een horloge met 20 Bar waterdichtheid wellicht iets voor jou. Hiermee kun je namelijk tot wel 30 meter onder water. Houd bij dit soort horloges echter ook weer rekening met condensvorming.

100 Bar/100 ATM
Als je aan diepzeeduiken doet, kun je het beste kiezen voor een horloge met 100 Bar. Dit soort horloges zijn hier namelijk ook geschikt voor.

In dit artikel heb je een aantal eigenschappen gelezen van horloges. Veel mensen kijken enkel naar het design van een horloge, als ze een horloge kopen. Dat is echter niet aan te raden, want de kwaliteit is ook van belang. Zeker als je een horloge wilt kopen die lange tijd meegaat en mooi blijft. Houd dan ook rekening met de bovenstaande eigenschappen bij het aanschaffen van een horloge!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7047x
Toegevoegd: 07-09-2015 13:05
Gewijzigd: 24-06-2016 14:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3886 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!