5k imac

5K monitor kopen

5k imacDe technologie lijkt de laatste jaren steeds sneller te gaan en na de komst van de 4K monitor is sinds begin 2015 ook de 5K monitor verkrijgbaar. Een 5K monitor heeft een superscherpe beeldkwaliteit, waardoor je alle details duidelijk op het scherm duidelijk kunt waarnemen. Wil je een 5K monitor kopen? Lees dan dit artikel en ontdek welke 5K monitor het beste bij jou past.

Wat is een 5K monitor precies?

Een 5K monitor levert op dit moment de hoogste beeldkwaliteit die haalbaar is. De resolutie van het scherm is ongeveer zeven tot acht keer zo hoog als de resolutie van een full HD scherm. Dit betekent dat een 5K monitor bijna twee keer zo scherp is als een 4K monitor. Met een 5K monitor kun je dan ook genieten van een enorme beeldkwaliteit en je kunt zelfs de kleinste details zien.

Voordelen van een 5K monitor

De prijzen van 5K monitoren liggen ongeveer tussen de 1000 en 3000 euro. Het is geen koopje, maar een 5K monitor brengt dan ook vele voordelen met zich mee. Alle details zijn zichtbaar op het beeldscherm en het beeld heeft een enorme helderheid en scherpte. Bij het gebruik van een 5K monitor kun je geen enkele pixel onderscheiden. De teksten zijn enorm scherp, maar het belangrijkste is dat ook de foto's en video's van enorme kwaliteit zijn. Wat je ook op een 5K monitor bekijkt, het ziet er allemaal levensecht uit.

Toepassingen

Niet iedereen heeft het geld over voor een 5K monitor. Dat is logisch, want full HD is vaak voldoende als je foto's of video's wilt bekijken. Toch kan een 5K monitor ook voor particulieren een goede aanschaf zijn, zeker als je scherpte en beeldkwaliteit van belang vindt. Daarnaast is een 5K monitor een goede aanschaf voor fotografen of personen die werken in de entertainmentindustrie. Foto's en video's kun je tot in de kleinste details bewerken. Ook webdesigners kunnen een website nog gedetailleerder maken met een 5K monitor.

Merken

Er zijn momenteel nog maar drie merken die een 5K monitor leveren, namelijk Apple, Dell en HP. Eind 2014 werden de eerste 5K monitoren al aangekondigd en toen paste de strijd tussen deze merken al los. Dell kwam in februari 2015 al met een 5K monitor en de 5K monitoren van Apple en HP lieten nog even op zich wachten. Hieronder lees je meer over de 5K monitoren van deze merken die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Dell UltraSharp 27 Ultra HD

De eerste 5K monitor ter wereld is de Dell UltraSharp 27 Ultra HD. Deze monitor geeft een ongelofelijk scherp beeld en het beeldmateriaal is strakker en scherper dan ooit tevoren. De kleuren op het scherm zijn heel nauwkeurig, aangezien de PremierColor voor 100% sRGB dekking en 99% Adobe RGB dekking zorgt. De Dell UltraSharp heeft meer dan 14 miljoen pixels en het is dan ook niet zo vreemd dat de beeldkwaliteit zo goed is. De speakers zijn ingebouwd in de monitor en zijn 16 watt. Het geluid van de Dell UltraSharp is dan ook fantastisch en zeer gedetailleerd. De 5K monitor is prettig voor je ogen en de beelden lijken net echt.

De 5K monitor van Dell heeft een processor van 12-bit en daarmee is het mogelijk om meer dan 1 miljard kleuren te zien. De verschillen tussen meerdere kleurtinten die dicht bij elkaar liggen zijn zelfs zichtbaar op dit beeldscherm. De Dell UltraSharp zorgt voor een geweldige ervaring!

Apple iMac Retina

De iMac Retina van Apple heeft meer dan 14,7 miljoen pixels en de beeldkwaliteit is daarom uitstekend. Foto's, video's, websites en teksten: alles wordt tot in de grootste perfectie zichtbaar. De monitor is uitgerust met een quad-core Intel Core-processor die een capaciteit heeft tot wel 4,0 GHz. Ook kun je met deze iMac zeer snel werken door de Thunderbolt 2 en de AMD grafische processor met Fusion Drive die aanwezig zijn. Verder is de Apple iMac 5K uitgerust met een Apple besturingssysteem, namelijk OS X Yosemite. Dit zorgt ervoor dat je soepel kunt werken met de iMac en direct aan de slag kunt gaan met bekende programma's als Keynote, iPhoto, iMovie en Pages.

Je kunt de iMac van Apple ook met verschillende zaken uitbreiden. Zo kun je de processor vervangen voor de Intel Core i5 processor die nog betere prestaties levert en je kunt de grafische processor vervangen voor een 4GB variant. De 8GB aan geheugen kun je vervangen door 16 of 32 GB en daarnaast kun je kiezen voor een volledige flashopslag of je kunt de Fusion Drive uitbreiden naar 1 of 3 TB. De 5K monitor wordt al geleverd met een muis en een keyboard, maar je kunt ook kiezen voor een Magic Trackpad of de iMac uitbreiden met een numeriek toetsenbord.

HP 5K

De 5K monitor van HP is ook ideaal voor het bewerken van foto's en video's en heeft een zeer hoge beeldkwaliteit. Het beeldscherm heeft een grootte van 27 inch, waardoor je nog goed het overzicht kunt bewaren. De 5K monitor kan meer dan één miljard kleuren laten zien en dit maakt het beeld zeer nauwkeurig. Het is ook mogelijk om de helderheid van dit scherm aan te passen en je kunt de monitor op de juiste manier positioneren. Het systeem is daarnaast zeer zuinig, omdat de achtergrondverlichting zuinig wordt gebruikt en de monitor werkt efficiënt. De HP monitor is om die reden ook TCO gekwalificeerd en heeft een Energy Star ontvangen.

Het grote voordeel van de 5K monitor van HP is dat de prijs niet zo hoog is. Wel is het zo dat je hiervoor enkel de monitor krijgt. Het scherm heeft geen complete uitrusting, zoals de iMac. Toch is de 5K monitor een fantastisch beeldscherm voor professioneel en eventueel ook particulier gebruik.

5K monitor kopen: aandachtspunten

Wil je een 5K monitor kopen? Dan moet je er rekening mee houden dat hier een aardig prijskaartje aan vastzit. Je wilt dan natuurlijk wel dat je een monitor koopt waar je voor langere tijd helemaal tevreden mee bent. Daarom is het verstandig om bij het kopen van een 5K monitor op de onderstaande aandachtspunten te letten.

Formaat van het scherm

Het formaat van het scherm is uiteraard van groot belang. Het is het beste om in ieder geval te kiezen voor een scherm van minimaal 27 inch. Op die manier is het mogelijk om twee vensters in goede resolutie naast elkaar te openen, waardoor je twee websites of foto's naast elkaar kunt bekijken. Ook maakt het dan niet uit of je meerdere werkbalken in je venster hebt staan bij het bewerken van foto's. Een 5K monitor met een scherm van minimaal 27 inch voor professioneel gebruik is echt een must!

Schermresolutie

De schermresolutie van alle 5K monitoren die momenteel verkrijgbaar zijn is vrijwel gelijk, maar het kan zijn dat je toch liever een iets scherper scherm hebt. Kijk dan eerst welke 5K monitor de hoogste schermresolutie heeft en neem dit mee in je keuze.

Merk

Bij het maken van de keuze voor een bepaalde 5K monitor let je natuurlijk ook op het merk. Op dit moment kun je enkel van drie verschillende merken een 5K monitor kopen, dus de keuze is snel gemaakt. Bedenk voor jezelf welk merk voor jou het fijnst is en houd hier rekening mee als je de keuze maakt.

Uitrusting

Een ander belangrijk aandachtspunt is de uitrusting die bij de 5K monitor geleverd wordt. De monitoren van Dell en HP bestaan enkel uit een beeldscherm en het kan zijn dat je liever een compleet systeem hebt. Dan kun je beter kiezen voor de iMac van Apple, zodat je hiermee direct aan de slag kunt. Heb je enkel een monitor nodig? Dan kun je natuurlijk ook gewoon met een 5K monitor van Dell of HP toe.

Kleuren

Als je een zo realistisch mogelijk beeld wilt, is het belangrijk om te letten op het aantal kleuren van de 5K monitor. Een scherm die meer kleuren kan bieden, levert een realistischer beeld. De meeste 5K monitoren zullen echter een zeer nauwkeurig beeld leveren, omdat ze over voldoende kleuren beschikken.

Informatie over 5K monitoren

Wil je een 5K monitor kopen en daarvoor meer informatie inwinnen over 5K monitoren? Neem dan eens een kijkje op 5kmonitor.nl. Hier vind je informatie over de 5K monitor en de verschillende merken. Ook kun je hier informatie vinden over de verschillende 5K monitoren die verkrijgbaar zijn en over de specificaties van deze beeldschermen. Op deze website wordt eveneens een blog bijgehouden waarop de nieuwste 5K monitoren worden aangekondigd. De website houd je dus up to date over de nieuwste modellen en de specificaites van deze monitoren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5303x
Toegevoegd: 21-12-2015 15:02
Gewijzigd: 21-12-2015 21:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!